Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από τις ελληνορωσικές σχέσεις που περνούν τις χειρότερες στιγμές τους εδώ και πολλές δεκαετίες. Τα «αντίποινα» της Μόσχας για τις απελάσεις διπλωματών από την Ελλάδα και η ακύρωση του ταξιδιού του Σεργκέι Λαβρόφ, έβαλαν φωτιά στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κάλεσε εκτάκτως σε συνάντηση τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες.

Η συνάντηση διήρκεσε μιάμιση ώρα και σύμφωνα, με πληροφορίες, ενδεχομένως υπήρξε ενόχληση σε ανώτατο επίπεδο από το σχόλιο που έκαναν διπλωματικές πηγές, αμέσως μετά την ανακοίνωση ότι αναβάλλεται το ταξίδι του ρώσου υπουργού Εξωτερικών. Ο κ. Κοτζιάς ήταν σε ημερίδα για τη συμφωνία των Πρεσπών που διοργανώθηκε στο υπουργείο και αμέσως εκλήθη στο Μαξίμου.

Νωρίτερα διπλωματικές πηγές έλεγαν ότι «το αίτημα της επίσκεψης Λαβρόφ στην Αθήνα είχε διατυπωθεί από τη ρωσική πλευρά. Αυτό τόνιζαν με αφορμή δηλώσεις του ρώσου πρέσβη στην Αθήνα, Σεργκέι Μασλόφ, ο οποίος νωρίτερα σημείωσε πως δεν είναι πλέον κατάλληλη η χρονική περίοδος του Φθινοπώρου για έλθει στην Ελλάδα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές επισήμαναν, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ότι σε κάθε περίπτωση ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών είναι καλοδεχούμενος στην Αθήνα, σε μια άκρως ειρωνική απάντηση -σε συνέχεια της χθεσινής επιθετικής ανακοίνωσης του ΥΠΕΞ- η οποία αν μη τι άλλο δείχνει ότι η Αθήνα συνειδητά κινείται σε σύγκρουση με τη Μόσχα.

Επειτα από αυτό το ψυχροπολεμικό κλίμα προφανώς αποφασίστηκε να χαραχθεί ενιαία γραμμή για την αντιμετώπιση της κρίσης με τη Ρωσία.

Η αναβολή

Νωρίτερα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Tass, επικαλούμενο τον ρώσο πρέσβη στην Αθήνα, η επίσκεψη του κ. Λαφρόβ στην Ελλάδα αναβάλλεται.

Στην ανακοίνωση του ο ρώσος πρέσβης στην Αθήνα αναφέρει ακόμα ότι η Ρωσία σκοπεύει να απελάσει έλληνες διπλωμάτες σε αντίποινα για την απέλαση δύο ρώσων διπλωματών προ ημερών από την ελληνική πλευρά, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίσει τον αριθμό και την ημερομηνία απέλασης.

«Έχουμε ήδη ενημερώσει ότι θα προχωρήσουμε σε μέτρα κατά της απόφασης. Δεν γνωρίζω πότε, ποιος και πόσοι, αλλά, θα υπάρξουν αντίποινα όπως γίνεται φυσικά συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αντρέι Μασλόφ.

Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο χειρότερο σημείο εδώ και πολλές δεκαετίες μετά την απέλαση ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στη χώρα σε άλλους δύο για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας.

Η ακύρωση της επίσκεψης του ρώσου ΥΠΕΞ στην Ελλάδα δεν αποκλείεται να είναι απόρροια του τεταμένου διπλωματικού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών, ενώ πολιτικοί αναλυτικές εκτιμούν ότι ρωσική κυβέρνηση θα βάλει οριστικά στον «πάγο» τις ελληνορωσικές σχέσεις που παραδοσιακά είναι καλές.

Σημειώνεται πως χθες κι ενώ τα πνεύματα έδειχναν να έχουν ηρεμήσει, η ένταση αναζωπυρώθηκε με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να χρησιμοποιεί ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις, απαντώντας στη δέσμευση της Μόσχας για απελάσεις ελλήνων διπλωματών, και να κατηγορεί τη Ρωσία για «ασέβεια» έναντι της Ελλάδας, για «αρνητικές λογικές» και για «νομιμόποίηση παράνομων ενεργειών».

Παρά το γεγονός ότι η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ έκανε λόγο για συνέπειες στις διμερείς σχέσεις, δεν ανακοίνωσε τις ίδιες τις απελάσεις, όπως όλοι περίμεναν, σε μια χειρονομία που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «καλής θέλησης».

Διαβάστε επίσης:

Από τα σοβιετικά τρόλεϊ στον «ψυχρό πόλεμο» Αθήνας – Μόσχας