Έντονες αντιδράσεις στο SPD για τον μεγάλο συνασπισμό
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων Χριστιανικής Ένωσης και SPD, η ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών πρέπει να πείσει την κομματική βάση. Αυτοκριτική Γκάμπριελ για την πολιτική της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα.

Ήδη από χθες το βράδυ η ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών ξεκίνησε εκστρατεία για να κερδίσει την έγκριση των κομματικών μελών αναφορικά με την έναρξη διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τα δύο χριστιανικά κόμματα CDU και CSU. Σε ένα μπαράζ συνεντεύξεων στα μίντια, ηγετικά στελέχη του SPD υποστηρίζουν πως το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων με τα χριστιανικά κόμματα συνιστά έναν «έντιμο» συμβιβασμό, πως οι Σοσιαλδημοκράτες κατάφεραν να γίνουν δεκτά το 80% των αιτημάτων τους και πως επιτεύχθηκε μια «αλλαγή ρότας» προς την κατεύθυνση μιας «κοινωνικότερης Ευρώπης».
Γκάμπριελ για Ελλάδα
Από σήμερα και ως το συνέδριο της επόμενης Κυριακής, η εκστρατεία “πειθούς” μεταφέρεται σε κομματικές συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την επικράτεια. Γεγονός είναι, ότι ένας μεγάλος αριθμός μελών του SPD απορρίπτει τη συνέχιση ενός συνασπισμού με τα χριστιανικά κόμματα. Μια πρώτη προσπάθεια να πείσει την κομματική βάση για την ορθότητα της επιλογής της ηγεσίας κατέβαλε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Μιλώντας σε περιφερειακό συνέδριο στο κρατίδιο της Σαξονίας-Ανχαλτ παρουσίασε το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων ως επιτυχία του SPD, προβάλλοντας μια σειρά από κεντρικά σοσιαλδημοκρατικά αιτήματα που έγιναν αποδεχτά. Στα θετικά της συμφωνίας ο κ. Γκάμπριελ συμπεριέλαβε και το κεφάλαιο που αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική. Οι αποφάσεις αποτελούν μια «πρόοδο που θα ενισχύσει αισθητά την Ευρώπη». Οι Χριστιανοδημοκράτες στο παρελθόν καθόριζαν περισσότερα στην ευρωπαϊκή πολιτική, για παράδειγμα στην περίπτωση της Ελλάδας. «Το λάθος αυτό δεν θα πρέπει να επαναληφθεί» τόνισε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Η αριστερή πτέρυγα
Διαμετρικά αντίθετη στην κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού είναι η αριστερή πτέρυγα του SPD. Κατά την άποψη της, τα χριστιανικά κόμματα στέκονται εμπόδιο σε μια πολιτική που θα εξασφαλίζει μεγαλύτερη δικαιοσύνη ενώ παρεμποδίζει τη χάραξη βιώσιμων στρατηγικών.
Η ηγεσία του κόμματος πάντως είναι σίγουρη πως το συνέδριο που θα συνέλθει στις 21 Ιανουαρίου, θα δώσει πράσινο φως στην έναρξη διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Deutsche Welle
- Θεσσαλονίκη: Νεκρός 58χρονος που έπεσε σε χαράδρα 40 μέτρων στο Αγγελοχώρι
- O Ομπράντοβιτς για το πότε θα επιστρέψει στους πάγκους – Τι είπε για τον Παναθηναϊκό
- Κίνηση: Κυκλοφοριακό χάος στον Κηφισό – Πού αλλού υπάρχουν προβλήματα
- Ανοίγει η πλατφόρμα για το Fuel Pass – Η διαδικασία, οι δικαιούχοι και τα ποσά
- Μια συναυλία «ζέσταμα» για όλα όσα πρόκειται να ζήσουμε στo Φ Hill Sessions
- Το φάντασμα της «Λαϊκής Δημοκρατίας της Νάρβα» – Η Ρωσία αλλάζει πίστα στον υβριδικό πόλεμο στην Ευρώπη
- O πρωθυπουργός «πετάει χαρταετό» και προσβάλλει την κοινωνία
- Σεισμός 4,3 Ρίχτερ στα Ιωάννινα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 06.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/aziz-acharki-jJbMgASm6l4-unsplash-315x220.jpg)
































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442