
Αναστασιάδης: Έκνομες οι ενέργειες Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ
Έκνομες χαρακτήρισε τις ενέργειες της Τουρκίας πέριξ της κυπριακής Οικονομικής Αποκλειστικής Ζώνης (ΑΟΖ) ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει απρόσκοπτα τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της, ασκώντας τα κυριαρχικά δικαιώματά της, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.
Έκνομες χαρακτήρισε τις ενέργειες της Τουρκίας πέριξ της κυπριακής Οικονομικής Αποκλειστικής Ζώνης (ΑΟΖ) ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει απρόσκοπτα τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της, ασκώντας τα κυριαρχικά δικαιώματά της, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.
Σε δήλωσή του και κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές προκλήσεις πέριξ της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι εκείνο που πρέπει να μετρά είναι το τι επιτυγχάνει η Κύπρος μέσα από την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. «Δεν έχω πρόθεση να σχολιάσω τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας» είπε.
Το «υπουργείο Εξωτερικών» του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος αναφέρει ότι «η διαπραγμάτευση για λύση δύο κρατών μπορεί να έρθει στο προσκήνιο ως μια επιλογή».
Σε σχετική ανακοίνωση, εκφράζεται αντίθεση με τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και γίνεται λόγος σε «βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς (όπως αποκαλείται η Κυπριακή Δημοκρατία), παραγνωρίζοντας την τουρκοκυπριακή πλευρά». Επιπλέον, η τουρκοκυπριακή πλευρά υπενθυμίζει στην ελληνοκυπριακή ότι «έχει ίσα και νόμιμα δικαιώματα στο φυσικό αέριο, που βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ».
Επίσης, υποστηρίζει ότι μέχρι την επίτευξη της τελικής λύσης στο Κυπριακό οι έρευνες θα έπρεπε να διακοπούν, ενώ διαφορετικά οι έρευνες θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της συνεργασίας των δυο πλευρών.
«Σε περίπτωση που η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν υιοθετήσει αυτή την πρόταση, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα μελετήσει την διενέργεια νέων βημάτων σε συνεργασία με την μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια δύναμη, την Τουρκία. Με αυτό τον τρόπο θα ληφθούν όλα τα μέτρα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της τουρκοκυπριακής πλευράς», προστίθεται στην ανακοίνωση, την οποία προβάλλει στην ιστοσελίδα της η φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Τουρκίας, «Γιενί Σαφάκ».
Διαβάστε επίσης:
ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr
- Άνοιξε η όρεξη του Τραμπ μετά τη Βενεζουέλα: Απειλεί Κολομβία, Γροιλανδία – « Η Κούβα είναι έτοιμη να πέσει»
- Αρκάς: Η καλημέρα μετά τις αργίες
- Τενεσί: 32χρονη σκότωσε τους δύο γιους της και την 88χρονη γιαγιά της και μετά αυτοκτόνησε
- Στρες: Τέσσερις τεχνικές για να το καταπολεμήσεις
- Ανατροπές στη φορολογία φέρνει το 2026 για ελεύθερους επαγγελματίες
- Hi-tech «στρατηγείο» για τον έλεγχο του Αιγαίου – Επιτήρηση σε πραγματικό χρόνο
- Συνταγή: Βελούδινη πρασόσουπα
- Βενεζουέλα: Η προσωρινή πρόεδρος δημιούργησε επιτροπή για την απελευθέρωση του Νικολάς Μαδούρο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 05.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/cody-board-w59DM6d6uxM-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442