
Hot spot απευθείας στη Λιβύη θέλει η Γαλλία
Το Παρίσι τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας κέντρων εξέτασης αιτημάτων ασύλου σε λιβυκό έδαφος, πιστεύοντας πως η δημιουργία «hot spot» έξω από την επικράτεια της ΕΕ θα μπορεί να αποκλιμακώσει την πίεση από την αναζωπύρωση του προσφυγικού στη Μεσόγειο. Προηγουμένως, η Ιταλία είχε προαναγγείλει συνεργασία με τις λιβυκές αρχές εντός των λιβυκών χωρικών υδάτων.
Το Παρίσι τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας κέντρων εξέτασης αιτημάτων ασύλου σε λιβυκό έδαφος, όπως ανέφερε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, πιστεύοντας πως η δημιουργία «hot spot» έξω από την επικράτεια της ΕΕ θα μπορεί να αποκλιμακώσει την πίεση από την αναζωπύρωση του προσφυγικού στη Μεσόγειο.
Προηγουμένως, η Ιταλία -η οποία και έχει βρεθεί στο επίκεντρο- είχε αναφέρει πως η Λιβύη ζήτησε ιταλική συνδρομή εναντίον των «σκαφών διακινητών» μέσα στα λιβυκά χωρικά ύδατα -καθώς Ρώμη και Παρίσι επικεντρώνονται σε μέτρα στην άλλη πλευρά της Μεσογείου.
Την Τετάρτη, ο Μακρόν ανέφερε, συντασσόμενος με την πρόταση για hot spot στη Λιβύη, πως η Γαλλία θέλει επιπλέον να «παίξει μεγαλύτερο ρόλο» στη διαμεσολάβηση για υπέρβαση της ενδολυβικής διαμάχης, η οποία και θεωρείται ότι έχει επιτρέψει μεγαλύτερο περιθώριο δράσης στις ομάδες διακινητών.
Προ ημερών, ο Μακρόν είχε συνομιλίες μεταξύ του λίβυου πρωθυπουργού Φαγέζ αλ Σεράτζ και του διοικητηή Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος ελέγχει περιοχές στο ανατολικό τμήματα.
Παράλληλα, περισσότερες πληροφορίες από τη Ρώμη βγαίνουν για το ιταλικό σχέδιο παροχής συνδρομής στις λιβυκές αρχές με στόχο τα δίκτυα διακίνησης.
Στα ιταλικά ΜΜΕ (όπως, μεταξύ άλλων, στην Corriere) αναφέρεται την Τετάρτη πως το υπουργείο Άμυνας προσανατολίζεται σε αποστολή ομάδας έξι σκαφών (ενός που θα έχει τη «διοίκηση» και πέντε μικρότερων που θα επιχειρούν) για συνδρομή στις περιπολίες της λιβυκής ακτοφυλακής.
Δεν αποκλείεται επίσης και χρήση εναέριων μέσων επιτηρήσης. Η Ρώμη περιμένει μεταξύ άλλων και τον καθορισμό της περιοχής στις οποίες θα γίνονται οι επιχειρήσεις.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Θεσσαλονίκη: Νεκρός 58χρονος που έπεσε σε χαράδρα 40 μέτρων στο Αγγελοχώρι
- O Ομπράντοβιτς για το πότε θα επιστρέψει στους πάγκους – Τι είπε για τον Παναθηναϊκό
- Κίνηση: Κυκλοφοριακό χάος στον Κηφισό – Πού αλλού υπάρχουν προβλήματα
- Ανοίγει η πλατφόρμα για το Fuel Pass – Η διαδικασία, οι δικαιούχοι και τα ποσά
- Μια συναυλία «ζέσταμα» για όλα όσα πρόκειται να ζήσουμε στo Φ Hill Sessions
- Το φάντασμα της «Λαϊκής Δημοκρατίας της Νάρβα» – Η Ρωσία αλλάζει πίστα στον υβριδικό πόλεμο στην Ευρώπη
- O πρωθυπουργός «πετάει χαρταετό» και προσβάλλει την κοινωνία
- Σεισμός 4,3 Ρίχτερ στα Ιωάννινα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 06.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/aziz-acharki-jJbMgASm6l4-unsplash-315x220.jpg)
































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442