Αθήνα και Λευκωσία συντονίζονται για την επόμενη μέρα στο Κυπριακό
Στον βέλτιστο συντονισμό Λευκωσίας-Αθηνών για την «επόμενη μέρα» στο Κυπριακό, μετά τη διάσκεψη στο ελβετικό θέρετρο, Κράν Μοντανά, στοχεύει η συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Στον βέλτιστο συντονισμό Λευκωσίας – Αθηνών για την «επόμενη μέρα» στο Κυπριακό, μετά τη διάσκεψη στο ελβετικό θέρετρο, Κράν Μοντανά, στοχεύει η συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Νωρίτερα ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Ο κ. Κοτζιάς, κατά την άφιξή του στο νησί, αργά το βράδυ της Δευτέρας δήλωσε ότι θα συζητηθούν η διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά και αποτελεσματικοί τρόποι για μια μελλοντική διαπραγμάτευση στο Κυπριακό. Επίσης, θα συζητηθούν ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, αλλά και θέματα ΕΕ, με έμφαση στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.
Καλά ενημερωμένη πηγή ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι ο υπουργός Εξωτερικών ενδιαφέρεται πρωτίστως να μην υπάρξει η παραμικρή παρέκκλιση από τη θέση ότι απαράβατος όρος της λύσης του Κυπριακού είναι η κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων μαζί με την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων με βάση εύλογο χρονοδιάγραμμα. Επίσης, θα εξεταστεί η αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών κατά των ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Από τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου θα εξαρτηθεί κατά πόσο ο έλληνας υπουργός και οι συνεργάτες του θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας, που θα παραθέσει ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.
Εξάλλου, το Κυπριακό θα απασχολήσει σήμερα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα ενημερωθεί από τον ειδικό σύμβουλο του γγ Έσπεν Άιντε και την ειδική του αντιπρόσωπο στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας είχαν τη Δευτέρα την ευκαιρία να ακούσουν προσωπικά από τον ίδιο τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τις εκτιμήσεις του για τις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού και να ανταλλάξουν απόψεις για τα επόμενα βήματα, στο καθιερωμένο μηνιαίο γεύμα μαζί του.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο ειδικός σύμβουλος Άιντε που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη θα έχει συναντήσεις με μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τους αντιπροσώπους των τριών εγγυητριών δυνάμεων.
Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται και ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, που ήδη ξεκίνησε τις επαφές με μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, για να τους ενημερώσει για το Κραν Μοντανά.
Αύριο, Τετάρτη, ο κ. Μαυρογιάννης θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, για επαφές με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ηγετικά μέλη του Κογκρέσου και δεξαμενές σκέψης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει»: Η ατάκα του Μαρτίνεθ για τον Αταμάν και ο λόγος που ειπώθηκε
- Μακελειό στο Σουδάν με 32 νεκρούς μετά από επίθεση με drones στο Νταρφούρ
- Afrika Bambaataa: Πέθανε ο τραγουδιστής της χιπ χοπ σε ηλικία 68 χρόνων από καρκίνο
- Μυθικός «γύπας» ο Πέσιτς: Την… έπεσε στο flash interview σε Ιταλίδα δημοσιογράφο (vid)
- Σεισμός 3,5 Ρίχτερ στη Ναύπακτο
- Ουκρανία: Δύο νεκροί σε ρωσικά πλήγματα στην περιφέρεια του Ντνίπρο
- Ούτε «ψεκασμένη», ούτε «εξεγερμένη»: η «αντισυστημική ψήφος» αναζητά την πολιτική αλλαγή
- Low Productivity and the Investment Gap: “Thorns” for the Greek Economy
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/nazar-shkribliak-Y9WdqTFzZVw-unsplash-1-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442