Το Μέτωπο αλ Νόσρα αλλάζει όνομα και «κόβει σχέσεις» με την Αλ Κάιντα
Σε σπάνια εμφάνισή του μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος ο αρχηγός του Μετώπου αλ Νόσρα στη Συρία, Αμπού Μοχάμαντ αλ Γκολάνι, ανακοινώνει ότι η οργάνωση μετονομάζεται σε Τζαμπχάτ Φατάχ αλ Σαμ (Μέτωπο Κατάκτησης της Συρίας) και διατείνεται ότι διαχωρίζεται και διακόπτει κάθε δεσμό με την Αλ Κάιντα. Η οργάνωση παραμένει στρατιωτικός στόχος, τονίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Σε σπάνια εμφάνισή του μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος ο αρχηγός του Μετώπου αλ Νόσρα στη Συρία, Αμπού Μοχάμαντ αλ Γκολάνι, ανακοινώνει ότι η οργάνωση μετονομάζεται σε Τζαμπχάτ Φατάχ αλ Σαμ (Μέτωπο Κατάκτησης της Συρίας) και διατείνεται ότι διαχωρίζεται και διακόπτει κάθε δεσμό με την Αλ Κάιντα.
Το Μέτωπο αλ Νόσρα περιλαμβάνεται στον κατάλογο των ΗΠΑ με τις τρομοκρατικές οργανώσεις και εξαιρέθηκε ως στόχος από την προσωρινή συμφωνία εκεχειρίας του Φεβρουαρίου. Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία συζητούν το τελευταίο διάστημα στενότερο συντονισμό για να πλήξουν την οργάνωση.
Ισχυριζόμενος ότι το Μέτωπο αλ Νόσρα διακόπτει κάθε σχέση με την Αλ Κάιντα, ο Αλ Γκολάνι δήλωσε ότι στόχος είναι να μην μπορούν πλέον η διεθνής κοινότητα, οι ΗΠΑ και η Συρία «να χρησιμοποιούν ως πρόσχημα» τις σχέσεις με την Αλ Κάιντα για να εξαπολύουν επιθέσεις στους Σύρους.
«Ευχαριστούμε τους διοικητές της Αλ Κάιντα που κατάλαβαν την αναγκαιότητα να διακόψουμε τους δεσμούς μας» ανέφερε ο ηγέτης της δεύτερης μεγαλύτερης τζιχαντιστικής οργάνωσης της Συρίας, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση αυτή έχει ως στόχο «να προστατευθεί η συριακή επανάσταση».
Ο Γκολάνι διαβεβαίωσε ότι το νέο Μέτωπο δεν θα διατηρεί δεσμούς με καμία οργάνωση εκτός Συρίας.
Το βιντεοσκοπημένο μήνυμα μετέδωσε αποκλειστικά το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αγωγή κατά Τραμπ: Δικαστήριο δικαίωσε τους New York Times για την πρόσβαση των δημοσιογράφων στο Πεντάγωνο
- Χαβάη: Κίνδυνος κατάρρευσης φράγματος και εντολή εκκένωσης σε 5.500 κατοίκους
- Ιράν: Ποιος θα αποφασίσει το τέλος του πολέμου; «ΗΠΑ και Ισραήλ δεν βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση»
- Ιράν: Εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον της βάσης Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό, γράφει η WSJ
- Κλιματική αλλαγή: Πρωτοφανές κύμα καύσωνα χτυπά τις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ
- Οι ΗΠΑ αναστέλλουν για έναν μήνα κυρώσεις για το ιρανικό πετρέλαιο
- Σεισμός 4,2 Ρίχτερ ταρακούνησε την Κεφαλονιά
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Τι δείχνουν οι κυλιόμενες μετρήσεις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 21.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/keita-senoh-bbuXQShN3Go-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442