Το ιδανικό κέικ

**Υλικά για 8-10 μερίδες

230 γρ. βούτυρο
450 γρ. καλής ποιότητας μαύρη, χωρίς ζάχαρη, σοκολάτα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
1 κ.γ πάστα βανίλιας ή σε υγρή μορφή
8 αυγά
Σκόνη κακάο, για το πασπάλισμα



**Εκτέλεση

-Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 °C. Βουτυρώστε τη βάση και τις πλευρές μιας φόρμας για κέικ – περίπου 20 εκ. – και τοποθετήστε χαρτί ψησίματος. Βουτυρώστε και το χαρτί και τυλίξτε με αλουμινόχαρτο όλη τη φόρμα εξωτερικά.

-Βάλτε τη σοκολάτα και το βούτυρο σε ένα μεγάλο πυρίμαχο μπολ πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει μόλις, φροντίζοντας το μπολ να μην έρθει σε επαφή με το νερό. Αφήστε μέχρι να λιώσει εντελώς, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αφαιρέστε το μπολ από την κατσαρόλα, προσθέστε και ανακατέψτε τη βανίλια. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει ελαφρά.

-Χτυπήστε στο μίξερ – σε χαμηλή ταχύτητα – τα αυγά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν (σχεδόν τετραπλασιάζεται ο όγκο τους). Σταδιακά προσθέστε κουταλιές στο μείγμα της σοκολάτας και ανακατεύετε μέχρι να γίνει ομοιογενές. Συνεχίστε με όλη τη ποσότητα των αυγών.

-Ρίξτε το μείγμα στο ταψί κέικ, χωρίς να το πατάνε ή να το απλώνετε. Τοποθετήστε το ταψί μέσα σε ένα μεγαλύτερο το οποίο θα έχετε γεμίσει με ζεστό νερό, μέχρι περίπου τη μέση της φόρμας με το κέικ. Αφήστε στο στον φούρνο για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να ψηθεί. Στο κέντρο θα παραμείνει λιγότερο στέρεο. Βγάλτε τη φόρμα από το ταψί και αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο. Αφήστε το να κρυώσει και στη συνέχεια τοποθετήστε το στο ψυγείο.

-Αφού κρυώσει αρκετά, αφαιρέστε το κέικ – με σπάτουλα ή ειδικό μαχαίρι – από τη φόρμα και ξαναβάλτε το στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα να το σερβίρετε. Για να το προσφέρετε πασπαλίστε τη σκόνη κακάο και προσθέστε κρέμα γάλακτος.

πηγή: redonline.co.uk

gamos.gr