Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
O Ραχόι συναντά τους Σοσιαλιστές, oι Cuidadanos ζητούν συμμαχία των τριών

O Ραχόι συναντά τους Σοσιαλιστές, oι Cuidadanos ζητούν συμμαχία των τριών

Τις περίπλοκες και δύσκολες διαβουλεύσεις με τις κομματικές ηγεσίες ξεκινά ο ισπανός εντολοδοχός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, συναντώντας πρώτα τον αρχηγό του σοσιαλιστικού PSOE. Το καταρκεματισμένο μετεκλογικό σκηνικό αφήνει μόνο δύσκολες επιλογές σε όλα τα κόμματα, όμως το PSOE είναι απαραίτητο αν το PP ελπίζει να παραμείνει στην εξουσία. Την ίδια ώρα, ο αρχηγός του Ciudadanos προτείνει συνεργασία μεταξύ PP, PSOE και του κόμματός του, αφήνοντας στην αντιπολίτευση το Podemos.

Τις περίπλοκες και δύσκολες διαβουλεύσεις με τις κομματικές ηγεσίες ξεκινά ο ισπανός εντολοδοχός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, συναντώντας πρώτα τον αρχηγό του σοσιαλιστικού PSOE. Την ίδια ώρα, ο αρχηγός του Ciudadanos προτείνει συνεργασία μεταξύ PP, PSOE και του κόμματός του, αφήνοντας στην αντιπολίτευση το Podemos.

Το καταρκεματισμένο μετεκλογικό σκηνικό αφήνει μόνο δύσκολες επιλογές σε όλα τα κόμματα, όμως το PSOE είναι απαραίτητο αν το PP ελπίζει να παραμείνει στην εξουσία. Οι συνθήκες είναι δύσκολες και για τους Σοσιαλιστές: Εάν συνεργαστούν με το PP θα αποξενώσουν αρκετούς στη βάση τους, αν συμμαχήσουν με το Podemos θα συμβεί το ίδιο με την άλλη πλευρά, ενώ αν μείνουν στο «όχι» θα θεωρηθούν πρώτοι υπεύθυνοι της στροφής σε νέες κάλπες (με αμφίβολη έκβαση για τους ίδιους) και της επακόλουθης περιόδου αβεβαιότητας.

Την Τετάρτη, ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος (PP) και υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι συναντά τον αρχηγό των Σοσιαλιστων (PSOE), Πέδρο Σάντσεθ.

Καθώς για να μείνει στην πρωθυπουργία ο Ραχόι, στο PP δεν θα έφτανε η στήριξη του τέταρτου κόμματος, του κεντρώου Ciudadanos, ο αρχηγός της κεντροδεξιάς γνωρίζει πως η παραμονή του στην εξουσία περνά αναγκαστικά μέσω του PSOE -στη χειρότερη περίπτωση, μέσω αποχής του στη δεύτερη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, οπότε και θα αρκούσε η σχετική πλειοψηφία.

Το PSOE δεν έχει εμφανιστεί θετικό σε κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με αναφορές στη Μαδρίτη, τις οποίες μεταξύ άλλων μεταδίδει και η συνήθως καλά πληροφορημένη El Pais, ο Ραχόι προτίθεται να προσφέρει ως αντάλλαγμα στους Σοσιαλιστές την προεδρία του Κοινοβουλίου και συνταγματική αναθεώρηση.

Παράλληλα, ο αρχηγός του Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα παρενέβη την Τετάρτη με την πρότασή του για ενώπιον των συσχετισμών στο νέο Κοινοβούλιο: Συμμαχία του PP, PSOE και του Ciudadanos με κεντρικό άξονα «την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που επείγουν για την Ισπανία».

Η επιλογή αυτή θα άφηνε στην αντιπολίτευση το Podemos, το άλλο από τα τέσσερα ισχυρότερα μπλοκ στο Κοινοβούλιο. Ο Ριβέρα αναφέρθηκε ρητά στο Podemos λέγοντας πως δεν μπορεί θα μπορούσε να αποτελέσει εταίρο σε αυτό το σενάριο επειδή «θέλει να διασπάσει την Ισπανία» -αναφερόμενος στη θέση του κόμματος για δημοψήφισμα καταλανικής ανεξαρτησίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο