Το αλκοόλ μειώνει τον κίνδυνο θανάτου των πασχόντων από νόσο Αλτσχάιμερ
Η μετριοπαθής κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, καθημερινα, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου για τους ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο BMJ Open.
Η μετριοπαθής κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, καθημερινα, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου για τους ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο BMJ Open.
Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης μελέτησαν στοιχεία από τη μελέτη Danish Alzheimer’s Intervention Study και εντόπισαν 321 ασθενείς με πρώιμη μορφή της νόσου, τους οποίους παρακολούθησαν για τρία χρόνια.
Από την αξιολόγηση των στοιχείων προέκυψε ότι το 8% των ασθενών δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ και το 4% έπιναν περισσότερες από 4,5 μονάδες αλκοόλ τηνν ημέρα. Περίπου ένα στους έξι συμμετέχοντες (17%) έπινε από 3 έως 4,5 μονάδες καθημερινά.
Να σημειωθεί ότι μικρά ποτήρια κρασί περιέχουν 3,2 μονάδες αλκοόλ, ενώ δύο ποτήρια μπίρα 4,6 μονάδες.
Κατά τη διάρκεια της τριετούς παρακολούθησης το 16,5 των συμμετεχόντων απεβίωσαν.
Εν τέλει οι ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ που έπιναν μετριοπαθείς ποσότητες αλκοόλ, δηλαδή από 3 έως 4,5 μονάδες καθημερινά, είχαν 77% μικρότερο κίνδυνο θανάτου, συγκριτικά με εκείνους που έπιναν μια μονάδα ή και λιγότερο.
Μάλιστα, ο συσχετισμός ίσχυε ακόμα και όταν οι ερευνητές συνεκτίμησαν παραμέτρους όπως, η ηλικία, το φύλο, ο τρόπος ζωής και η κατάσταση της υγείας των ασθενών.
Ωστόσο, διευκρινίζουν ότι εκείνοι που έπιναν περισσότερο αλκοόλ ενδεχομένως να είχαν γενικά καλύτερη υγεία, άρα και καλύτερο προσδόκιμο ζωής.
«Τα αποτελέσματα της μελέτης αναδεικνύουν έναν θετικό συσχετισμό μεταξύ της μετριοπαθούς κατανάλωσης αλκοόλ και της θνησιμότητας των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, δεν μπορούμε με βάσει αυτό το εύρημα να ενθαρρύνουμε ή να συμβουλεύσουμε τους πάσχοντες υπέρ της κατανάλωσης αλκοόλ», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- «Υπάρχει φόβος» – Τι λέει Έλληνας που μένει στη Βενεζουέλα για τις εξελίξεις μετά την απαγωγή Μαδούρο
- Η Καμπότζη διαβεβαίωσε την Ταϊλάνδη ότι τα πυρά εναντίον του εδάφους της οφείλονταν σε ατύχημα
- Άσκηση στο σπίτι: Πέντε ιδέες για να μείνεις σε φόρμα χωρίς να τρέχεις στα κρύα
- Πάτρα: Παραδόθηκαν οι τρεις από τους εννέα που κατηγορούνται για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του 30χρονου
- Τι συμβολίζουν τα Θεοφάνεια – Πώς καθιερώθηκε ως μεγάλη γιορτή του Χριστιανισμού
- Bloomberg: Θα υπερψηφίσει τη Μercosur η Μελόνι – Αλλαγή πλεύσης ή αναμενόμενος ελιγμός;
- Επέμβαση στη Βενεζουέλα: Οι επενδυτές μετρούν τις συνέπειες – Οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν
- Συνταγή: Μοσχαρίσιο νουά με σάλτσα μπουργκινιόν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 06.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/jezael-melgoza-DczW7pGu_LM-unsplash-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442