Θέλετε να σώσετε τον πλανήτη; Κόψτε τη Nutella, λέει η Σεγκολέν Ρουαγιάλ
Για όλα φταίει το φοινικέλαιο: Η γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ άνοιξε πόλεμο με μία από τις εταιρείες με τη μεγαλύτερη διείσδυση στην ευρωπαϊκή αγορά τροφίμων, προτείνοντας απομάκρυνση από την πραλίνα φουντουκιού (συγκεκριμένα τη Nutella) για... να σωθούν τα δάση. Το σκεπτικό της υπουργού δεν είναι καινούριο στους κύκλους των οικολόγων, αλλά προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ferrero που επισήμανε την περιβολλαντικά υπεύθυνη πρακτική της.
Για όλα φταίει το φοινικέλαιο: Η γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ άνοιξε πόλεμο με μία από τις εταιρείες με τη μεγαλύτερη διείσδυση στην ευρωπαϊκή αγορά τροφίμων, προτείνοντας απομάκρυνση από την πραλίνα φουντουκιού (συγκεκριμένα τη Nutella) για… να σωθούν τα δάση.
Το σκεπτικό της υπουργού δεν είναι καινούριο στους κύκλους των οικολόγων, αλλά προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ferrero που επισήμανε την περιβολλαντικά υπεύθυνη πρακτική της.
Μιλώντας σε εκπομπή του γαλλικού Canal+, η Ρουαγιάλ συζητούσε για θέματα της αρμοδιότητάς της και είχε μερικές προτάσεις για το πώς μπορεί να σωθεί ο πλανήτης.
Η υπουργός ανέφερε πως «για παράδειγμα, πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε Nutella». Για την παραγωγή της, εξήγησε, χρησιμοποιείται φοινικέλαιο, η υψηλή ζήτηση για το οποίο έχει ευνοήσει τις καλλιέργειες φοίνικα έναντι άλλων ειδών επιτείνοντας έτσι το πρόβλημα της καταστροφής των δασών -επιχείρημα που είναι διαδεδομένο εδώ και καιρό.
Αντί του φοινικελαίου, θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται άλλες πρώτες ύλες για την πραλίνα, ανέφερε η Ρουαγιάλ.
Το εάν η Ρουαγιάλ χρησιμοποιήσε ονομαστικά τη Nutella ως παράδειγμα επειδή είναι συνώνυμο της πραλίνας φουντουκιού στην γαλλική αγορά ή επειδή συγκεκριμένα εκείνη χρησιμοποιεί περισσότερο φοινικέλαιο δεν είναι σαφές.
Η Ferrero πάντως, η οποία παράγει την Nutella, έσπευσε να προχωρήσει σε διευκρινιστική ανακοίνωση. Χωρίς να αναφέρεται ευθέως στην Ρουαγιάλ, η ανακοίνωσε τόνιζε πως η επιχείρηση «υποβάλλεται σε σειρά κανονισμών σχετικά με το φοινικέλαιο» και ότι οι καλλιέργειες φοίνικα «μπορούν να προωθηθούν με τρόπο που σέβεται το περιβάλλον».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ηράκλειο: Στον ανακριτή ξανά ο 30χρονος για την απόπειρα ανθρωποκτονίας της 28χρονης συζύγου του
- Σεξιστικό σχόλιο του Φλορεντίνο Πέρεθ για δημοσιογράφο: «Μια γυναίκα που δεν γνωρίζει από ποδόσφαιρο» (vid)
- Τσουκαλάς: Αν η πολιτική αντιπαράθεση πάει στο 2015 ή στο 2019, αυτό είναι βούτυρο στο ψωμί της ΝΔ
- Βήμα προς την κοινωνικοποίηση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από Δήμο της Αττικής
- Από Ραφήνα για Νάξο και από Σαντορίνη για Ίο: Πώς ταξιδεύει φέτος ο κόσμος στα ελληνικά νησιά
- Κρήτη: Συνελήφθη Βρετανός στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου – Επιτέθηκε φραστικά στη σύζυγό του σε πτήση από Αγγλία

