
Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ σε νησιά του Αιγαίου από το Σάββατο
Εννιά ημέρες, 101 ταινίες από 37 χώρες, κινηματογραφικές προβολές σε 11 νησιά του Αιγαίου. Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών ντοκιμαντέρ AegeanDocs 2, ξεκινά αύριο, Σάββατο από τη Μυτιλήνη και θα ταξιδέψει σε Χίο, Σάμο, Λήμνο, Ικαρία, Ψαρά, Οινούσσες, Αϊ Στράτη, Φούρνους, Ρόδο και Σύρο.
Εννιά ημέρες, 101 ταινίες από 37 χώρες, κινηματογραφικές προβολές σε 11 νησιά του Αιγαίου.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών ντοκιμαντέρ AegeanDocs 2, ξεκινά αύριο, Σάββατο, στην Μυτιλήνη.
Η οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ παρουσίασε στο Ινστιτούτο Γκαίτε, τις ταινίες και τις παράλληλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από τις 20 έως τις 28 Σεπτεμβρίου σε Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Λήμνο, Ικαρία, Ψαρά, Οινούσσες, Αϊ Στράτη, Φούρνους, Ρόδο και Σύρο.
«Στόχος μας με αυτό τον συνεργατικό καινούργιο θεσμό είναι να αντικρίσουμε με έντιμο τρόπο την πραγματικότητα» τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Κώστας Σπυρόπουλος.
Παρόντες κατά τη συνέντευξη Τύπου ήταν και οι 24 έλληνες σκηνοθέτες καλεσμένοι του Φεστιβάλ, ενώ την παράσταση έκλεψε ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Τζόσουα Οπενχάιμερ, που σε απευθείας σύνδεση με την Κοπεγχάγη παρουσίασε την εναρκτήρια ταινία του Φεστιβάλ The Act Of Killing.
«Αυτές τις εποχές είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα άλλο είδος λόγου, αυτός του ντοκιμαντέρ» τόνισε από την μεριά της η Λενιώ Μυριβήλη, σκηνοθέτης και επίκουρος καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου.
«Σήμερα όσο πιο εύκολη είναι η δημοσίευση της κριτικής ταινιών, τόσο πιο δύσκολη είναι μια καλή κριτική» είπε από την μεριά του ο Γιάννης Σκοπετέας, παρουσιάζοντας το παράλληλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου «Κριτική Ταινιών», ενώ ο Παναγιώτης Ράππας αναφέρθηκε στην εκδήλωση του Φεστιβάλ Animation & Documentary, στην οποία o ίδιος και ο βραβευμένος με σκηνοθέτης Όσκαρ, Τόμας Στελματς θα παρουσιάσουν ταινίες animation.
Ανάμεσα στους διεθνείς και έλληνες σκηνοθέτες που θα παρευρεθούν στο Φεστιβάλ και ο βραβευμένος με Όσκαρ, Τόμας Στέλματς, γερμανός διαπρεπής σκηνοθέτης, σεναριογράφος και animator.
Ιδιαίτερα πολυπληθής είναι και η ομάδα των Ελλήνων σκηνοθετών, οι οποίοι συμμετέχουν με ταινίες τους στο AegeanDocs. Ανάμεσα τους ο Δημήτρης Κουτσιαμπασιάκος, ο Γιάννης Μισσουρίδης, ο Βασίλης Δούβλης, ο ‘Αγγελος Κοβότσος, ο Σταύρος Ψιλλάκης, η Ανέτα Παπαθανασίου, ο Ηλίας Γιαννακάκης, ο Παναγιώτης Ράππας, η Καλλιόπη Λεγάκη, η Μαρία Γεντέκου, η Μαριάννα Οικονόμου, ο Παύλος Κοσμίδης, η Στέλλα Αλισσάνογλου, ο Βασίλης Παναγιωτακόπουλος, ο Νίκος Μεγγρέλης, ο Χάρης Ραφτόγιαννης, ο Λευτέρης Φυλακτός, ο Βασίλης Λουλές, η Ελλη Χατζηχαραλάμπους, ο Σωτήρης Ζαφείρης.
Μαζί τους και νέοι σκηνοθέτες και παραγωγοί ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα και την Μάλτα, όπως ο Ευριπίδης Ταρασίδης, ο Αντώνης Ζώης, η Μαρία Σιδηροπούλου και η Ελιάνα Περηφάνου.
Στον χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου Σ. Κύτελης, τόνισε, πως η «έντονη διεθνής διάσταση των συμμετεχόντων καλλιτεχνών με παγκόσμια αναγνώριση καθιστά το Φεστιβάλ ένα θεσμό χρήσιμο για τη διεθνή προβολή των νησιών μας με θετικές συνέπειες άμεσα, αλλά ιδίως μακροπρόθεσμα , στον τουρισμό».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Νέα σενάρια από την Αργεντινή: «Αυτή είναι η τελική πρόταση του Παναθηναϊκού για Αντίνο»
- Τεράστιο μποτιλιάρισμα στον Κηφισό λόγω του σοβαρού τροχαίου
- Το κράτος συνεχίζει να εκδικείται την Παρασκευή Τυχεροπούλου – για «συγκάλυψη στο σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ» μιλά ο δικηγόρος της
- Παναθηναϊκός: Ψάχνει αντίδραση κόντρα στη Βίρτους Μπολόνια στο ΟΑΚΑ
- Κλιμακώνουν με 48ωρους αποκλεισμούς οι αγρότες επικαλούμενοι «το δικαίωμα στη ζωή» – Σύγκρουση επιλέγει το Μαξίμου
- Σέρρες: «Δεν είναι δολοφόνος – Ήταν κακιά στιγμή» – Ο αδελφός του 16χρονου που σκότωσε στο ξύλο τον 17χρονο
- Γαλλία: Τα τρακτέρ των αγροτών έφτασαν στο κέντρο του Παρισιού
- «Υπάρχει μόνο ένας Έλληνας σε αυτόν τον Δούρειο Ίππο» – Ο Παυλίδης αποθεώνεται από την A Bola
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 08.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/bent-hertema-HuhBWIfw4Kg-unsplash-315x220.jpg)








































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442