Σαξονία: Νίκη του CDU της Μέρκελ, δυναμική είσοδος των ευρωσκεπτικιστών
Η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Μέρκελ κέρδισε την Κυριακή τις τοπικές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Σαξονίας, ενώ -για πρώτη φορά- το νέο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) καταφέρνει να εκλέξει βουλευτές στο τοπικό κοινοβούλιο. Νέο κυβερνητικό εταίρο αναζητά ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός του κρατιδίου.
Η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Μέρκελ κέρδισε την Κυριακή τις τοπικές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Σαξονίας, ενώ -για πρώτη φορά- το νέο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) καταφέρνει να εκλέξει βουλευτές στο τοπικό κοινοβούλιο.
Βάσει των πρώτων αποτελεσμάτων και των exit polls, οι χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, που κυβερνούν στη Σαξονία από την επανένωση της Γερμανίας, κερδίζουν με ποσοστό περίπου 40%, τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke) με 18,6%, ενώ την τρίτη οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 12,5%.
Η AfD, που ιδρύθηκε στις αρχές του 2013, ξεπέρασε ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, συγκεντρώνοντας περίπου το 10% των ψήφων. Οι Πράσινοι συγκεντρώνουν το 5,3%.
Όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός του κρατιδίου της Σαξονίας Στάνισλαβ Τίλιχ πρέπει να αναζητήσει νέο κυβερνητικό εταίρο, καθώς οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) μένουν εκτός του κρατιδιακού κοινοβουλίου στην Δρέσδη.
Η πιθανότερη επιλογή του Τίλιχ θα ήταν να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνασπισμού με το SPD, το κόμμα που αποτελεί τον εταίρο του κόμματος της Μέρκελ στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό
- ΣΥΡΙΖΑ: Πού πάνε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης; – Διαφήμιση 828.000€ για σιδηροδρομικά που δεν έγιναν
- Ο νέος τουριστικός χάρτης: Γιατί αλλάζουν οι προορισμοί και τι σημαίνει για την οικονομία
- «Κρυφός φόρος» η ακρίβεια στα τρόφιμα – Ο δραματικός αντίκτυπός της στην καθημερινότητα
- «Με έκαψε σήμερα» – Ο Τιμοτέ Σαλαμέ αποκαλύπτει το τελευταίο μήνυμα που έλαβε από τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο
- Ερώτηση Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ: Σοβαρά στοιχεία για την ύπαρξη σκανδάλου στην διαχείριση κονδυλίων του ΙΝΕΔΙΒΙΜ
- ΑΕΚ: Τραυματίστηκε ο Κλαβέλ – Πολλά προβλήματα ενόψει Ολυμπιακού
- Στο ΕΚ θα μιλήσουν την Τρίτη Καρυστιανού, Ράμμος, Φαραντούρης για την υπεροχή του Ευρωπαϊκού Δικαίου σε υποθέσεις διαφθοράς
- Απάντηση Χαρίτση σε Τσίπρα: «Λαϊκό Μέτωπο του ενός δεν υπήρξε ποτέ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442