Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Ημέρα μνήμης στη Σρεμπρένιτσα για τη σφαγή που δεν θα ξεχαστεί ποτέ

Ημέρα μνήμης στη Σρεμπρένιτσα για τη σφαγή που δεν θα ξεχαστεί ποτέ

Τα λείψανα άλλων 175 θυμάτων της σφαγής της Σρεμπρένιτσα, τα οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκονται τμηματικά μετά τον διασκορπισμό τους την επαύριο της θηριωδίας, θάβουν την Παρασκευή οι συγγενείς τους ως αποκορύφωμα των τελετών μνήμης.

Τα λείψανα άλλων 175 θυμάτων της σφαγής της Σρεμπρένιτσα, τα οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκονται τμηματικά μετά τον διασκορπισμό τους την επαύριο της θηριωδίας, θάβουν την Παρασκευή οι συγγενείς τους ως αποκορύφωμα των τελετών μνήμης.

«Εδώ είναι το τέλος» αναστενάζει η 60χρονη Ραμιζά Χασάνοβιτς που πήγε στον πρόσφατα σκαμμένο τάφο μέσα στον οποίο θα ταφούν τα οστά του συζύγου της, τα οποία βρέθηκαν τελευταία σε ομαδικό τάφο.

Δύο ακόμη τάφοι σκάφτηκαν δίπλα, ο ένας για τον αδερφό της και ο άλλος για τον ανιψιό της. Πριν από δύο χρόνια, αυτή η γυναίκα είχε ήδη θάψει τους δύο γιούς της, τον Νιχάντ και τον Μουμίν, 16 και 18 χρόνων όταν διαπράχθηκε η σφαγή.

«Εδώ είναι το σπίτι μου, στη μέση των τάφων αυτών, εδώ είναι ο τόπος προσκυνήματος για μένα, αυτό είναι ό,τι έχω. Έρχομαι εδώ όταν μπορώ, τους μιλάω, προσεύχομαι για αυτούς», λέει η γυναίκα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το απόγευμα της Παρασκευής, θάβονται στο μνημείο των θυμάτων στο Ποτοτσάρι, κοντά στην πληγείσα πόλη, τα οστά άλλων 175 θυμάτων που ταυτοποιήθηκαν από πέρυσι.

Δεκατρείς ανήλικοι συνολικά είναι μεταξύ των θυμάτων, από 15 έως 17 χρόνων την ημέρα της σφαγής.Τα φέρετρα, καλυμμένα με πράσινα σάβανα, είναι τοποθετημένα κατά σειρές πάνω στο γρασίδι, όπου θα ενταφιαστούν.

Μέχρι σήμερα, 6.066 άνθρωποι που χάθηκαν στη σφαγή και των οποίων τα οστά ταυτοποιήθηκαν μετά την εκταφή τους από δεκάδες ομαδικούς τάφους έχουν ταφεί στο μνημείο του Ποτοτσάρι.

Τον Ιούλιο του 1995, μερικούς μήνες πριν από το τέλος του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995), οι σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας σφαγίασαν περίπου 8.000 Μουσουλμάνους άνδρες και εφήβους στη Σρεμπρένιτσα, τη χειρότερη σφαγή που διαπράχθηκε στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάραζιτς και ο Ράτκο Μλάντιτς, ο πρώην στρατιωτικός τους ηγέτης, που θεωρούνται οι βασικοί υπεύθυνοι για τη σφαγή αυτή δικάζονται για γενοκτονία από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο