Μια ενδιαφέρουσα έρευνα πραγματοποίησε καθηγητής πολιτικής επιστήμης στις ΗΠΑ, προσπαθώντας να συσχετίσει τις πολιτικές πεποιθήσεις των νέων που μεγάλωσαν με Χάρι Πότερ.

Ο καθηγητής Γκιρζίνσκι του Πανεπιστημίου του Βερμόντ ανακάλυψε ότι οι νέοι που διάβασαν ή είδαν Χάρι Πότερ, έχουν πιο ανοικτό μυαλό, δεν ασπάζονται τη χρήση βίας και δεν συμπαθούν καθόλου τον Τζορτζ Ο. Μπους.

Η έρευνα έγινε σε διάστημα τριών ετών σε δείγμα 1.100 φοιτητών, οι οποίοι ήταν στην ηλικία των 10-11 ετών το 1997, όταν άρχιζε ο «πυρετός» με τις ταινίες.

Συγκεκριμένα, το 83% των ερωτηθέντων στην έρευνα δεν συμπαθεί καθόλου την περίοδο που οι ΗΠΑ ήταν υπό την προεδρία του Μπους, ενώ το 60% ψήφισε Ομπάμα το 2008.

Αλλωστε, εκείνη η χρονιά της πρώτης νίκης του Μπαράκ Ομπάμα ήταν η πρώτη που η συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία είχε δικαίωμα ψήφου.

O ίδιος ο καθηγητής στο βιβλίο του (όπου παρουσιάζεται η έρευνα) σημειώνει ότι θα μπορούσαν οι ίδιοι άνθρωποι που έβλεπαν και διάβαζαν Χάρι Πότερ να αντιπαθήσουν και την προεδρία Ομπάμα ή οποιαδήποτε άλλη προεδρία.

«Δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι το φαινόμενο Χάρι Πότερ οδήγησε τους οπαδούς του σε συγκεκριμένο τρόπο αντιμετώπισης της πολιτικής βάσει των διδαγμάτων που έβγαιναν από τα βιβλία.

» Ωστόσο, τα αποτελέσματα των στατιστικών δεδομένων, αλλά και τα όσα δήλωσαν οι ίδιοι οι ερωτώμενοι στην έρευνα μάς γεμίζουν με αρκετή βεβαιότητα ότι η μάχη του κόσμου της μαγείας κατά του Βόλντεμορτ έπαιξε ρόλο στην πολιτική διαμόρφωση των νέων» κατέληξε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ