
Στα 7,5 δισ. ευρώ μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου
Στα 7,5 δισ. ευρώ υποχώρησαν τον Απρίλιο οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, έναντι 9 δισ. ευρώ περίπου στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών.
Στα 7,5 δισ. ευρώ υποχώρησαν τον Απρίλιο οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, έναντι 9 δισ. ευρώ περίπου στα τέλη του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών.
Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις διαμορφώθηκαν στο ύψος των 7,3 δισ. ευρώ, από 8,2 δισ. ευρώ που ήταν το Δεκέμβριο του 2012.
Δηλαδή, μειώθηκαν κατά 880 εκατ. ευρώ ή κατά 11%.
Επίσης, τον Απρίλιο, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν στο ύψος των 278 εκατ. ευρώ, από 724 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2012.
Δηλαδή, μειώθηκαν κατά 446 εκατ. ευρώ ή κατά 62%.
Συνεπώς τον Απρίλιο, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές διαμορφώθηκαν στο ύψος των 7,5 δισ. ευρώ, από λίγο λιγότερο από 9 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2012.
Το υπουργείο Οικονομικών, από την έναρξη της διαδικασίας, τέλος Δεκεμβρίου του 2012, μέχρι το τέλος Μαΐου, έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 4,2 δισ. ευρώ.
Έτσι, μέχρι σήμερα, έχει ικανοποιηθεί περίπου το 80% των αιτημάτων των υπουργείων, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης, και επίκειται η ολοκλήρωσή τους, αιτήματα ύψους 1,1 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τις πληρωμές, το μήνα Μάιο αυτές ανήλθαν στα 700 εκατ. ευρώ.
Το συνολικό ύψος των τελικών πληρωμών, δηλαδή των χρημάτων που πήγαν στην πραγματική οικονομία, μέχρι τέλος Μαΐου, ανήλθε στα 2,9 δισ. ευρώ.
Ενδεικτικά, όπως είπε ο αναπλξηρωτής υπουργός Οκονομικών Χρ. Σταϊκούρας, το πρώτο πεντάμηνο του έτους, έχουν χορηγηθεί περισσότερα από 10.300 εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων, έχει πληρωθεί περίπου το 70% των συνολικών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, του ΝΙΜΤΣ και των στρατιωτικών νοσοκομείων, καθώς και το 50% των υποχρεώσεων των νοσοκομείων του ΕΣΥ (567 εκατ. ευρώ από συνολικές υποχρεώσεις 1,1 δισ. ευρώ).
«Βέβαια», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, «προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται αφού πρόκειται για μια πρωτόγνωρη διαδικασία στην οποία εμπλέκονται πολλοί φορείς του Δημοσίου».
«Σε κάθε περίπτωση», επισήμανε, «είναι αναγκαία η εγρήγορση όλων των εμπλεκομένων ώστε να εναρμονιστούν ακόμα περισσότερο οι χρηματοδοτήσεις με τις τελικές πληρωμές τις οποίες έχει ανάγκη η πραγματική οικονομία» και κατέληξε λέγοντας ότι «στόχος παραμένει το κράτος, παράλληλα με την προσπάθεια να μη δημιουργήσει νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών, να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και συνακόλουθα να ενισχύσει τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ξεκάθαρος ο Σλοτ για την ήττα από την Παρί: «Ήμασταν τυχεροί που χάσαμε μόνο με 2-0»
- Το Πάσχα σε μια άλλη, παλιά Κρήτη: Μνήμες, έθιμα και μια κοινότητα δεμένη σαν οικογένεια
- Μαρούσι: Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη που μαχαίρωσε ανήλικο
- Η μεγάλη επιστροφή του Ταϊρίς Χαλιμπέρτον μετά από 10 μήνες
- Μεξικό: Αδιανόητος καβγάς πάνω από φέρετρο – Ερωμένες διαπίστωσαν ότι έκλαιγαν τον ίδιο άντρα
- Πάσχα: Ήθη, έθιμα και δοξασίες στη δυτική Θεσσαλία τη Μεγάλη Πέμπτη – Το βάψιμο αυγών με κρεμμυδόφυλλα
- Δίκαιο ή λογοκρισία; Η ακύρωση του Wireless και το μπλόκο στον Κάνιε Γουέστ διχάζουν
- Η ΑΕΚ κοντράρεται με τη Ράγιο Βαγιεκάνο στο «Βαγιέκας» για τα προημιτελικά του Europa Conference League
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/evgeni-tcherkasski-6AcF6hcRU8A-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442