Ένας φανταστικός μονόλογος του Γ.Βαφόπουλου στη Θεσσαλονίκη
Παράλληλα με τις τρεις τελευταίες μέρες του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, θα επαναληφθεί στη Θεσσαλονίκη και μια θεατρική παράσταση που έχει αντίστοιχα στοιχεία: ο φανταστικός μονόλογος του ποιητή και ευεργέτη της πόλης Γεώργιου Βαφόπουλου, δια χειρός του θεσσαλονικιού συγγραφέα Ιορδάνη Κουμασίδη, σε σκηνοθεσία Άννυς Τσολακίδου.
Παράλληλα με τις τρεις τελευταίες μέρες του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, θα επαναληφθεί στη Θεσσαλονίκη και μια θεατρική παράσταση που έχει αντίστοιχα στοιχεία: ο φανταστικός μονόλογος του ποιητή και ευεργέτη της πόλης Γεώργιου Βαφόπουλου, δια χειρός του θεσσαλονικιού συγγραφέα Ιορδάνη Κουμασίδη, σε σκηνοθεσία Άννυς Τσολακίδου.
Ο Ιορδάνης Κουμασίδης λέει ότι η παράσταση διαθέτει και ντοκιμαντερίστικα στοιχεία, καθώς έχουν χρησιμοποιηθεί στο κείμενο αυτούσιες φράσεις από την πεντάτομη αυτοβιογραφία του Βαφόπουλου και αφετέρου παρουσιάζεται στον προσωπικό χώρο του ποιητή, μέσα στο αρχείο του στο Βαφοπούλειο Πνευματικό κέντρο.
«Πρόκειται κατά βάση για μια αισθητική αφήγηση: ο θεατής θα μάθει τους σταθμούς της ζωής και της ποίησης του Βαφόπουλου αλλά κυρίως θα έχει μια αισθητική εμπειρία» λέει ο συγγραφέας.
Γιατί μια παράσταση για τον Βαφόπουλο, όμως;
«Κατά πρώτον επειδή είχε την τύχη/ατυχία να μείνει γνωστός κυρίως για τις ευεργεσίες του, γεγονός που αδικεί το λογοτεχνικό του έργο. Δεν είναι τυχαίο που αυτό το όνομα στην πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης θυμίζει ένα κτήριο στο Ντεπώ, μια οδό ή μια στάση λεωφορείου. Κατά δεύτερον, ο ίδιος έζησε μια ζωή εξόχως τρικυμιώδη, λογοτεχνική -όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι που γεννήθηκαν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και έζησαν το μεγαλύτερο κομμάτι του. Προσπάθησα να μη μείνω ασφαλώς εκεί – στην παράσταση ακούγονται πράγματα και για τη σημερινή εποχή» λέει ο Ιορδάνης Κουμασίδης.
Ο χώρος παίζει σημαντικό ρόλο στην παράσταση, καθώς είναι ο προσωπικός χώρος του ποιητή. «Σαν να υποδέχεται κάποιος καλούς φίλους στο σαλόνι και τους διηγείται τη ζωή του» λέει ο Ιορδ.Κουμασίδης. «Και επιπλέον μια ευκαιρία να γνωρίσει ο κόσμος το αρχείο του Βαφόπουλου, τη βιβλιοθήκη, τους πίνακες, τις φωτογραφίες και τις επιστολές του. Προσωπικά συγκινήθηκα όταν είδα στις προθήκες τα γράμματα, τον γραφικό χαρακτήρα του Καβάφη» προσθέτει.
Πρόκειται για τον δεύτερο κύκλο παραστάσεων -ο πρώτος πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο με τον Στέργιο Τζαφέρη στον ομώνυμο ρόλο. Αυτή τη φορά τον ρόλο αναλαμβάνει ο Δημήτρης Φραγκούλης, με τη Μαρίνα Γώγου στο ρόλο της αφηγήτριας.
Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει η Άννυ Τσολακίδου
Παρασκευή 22, Σάββατο 23, Κυριακή 24 Μαρτίου,
στις 8.30 το βράδυ στο Αρχείο του Ποιητή Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο (Γ. Βαφοπούλου 3, Ντεπώ), είσοδος ελεύθερη με κρατήσεις (2310425800, 9 με 1).
Κείμενο: Ιορδάνης Κουμασίδης
Σκηνοθεσία: Άννυ Τσολακίδου
Παίζουν: Δημήτρης Φραγκούλης, Μαρίνα Γώγου
Τεχνική υποστήριξη: Αντώνης Παπαδόπουλος
Φωνή Παιδιού: Λάζαρος Πέσκας
Φωνή Καβάφη-Παλαμά: Αλέξανδρος Τσακίρης
Ηχογραφήσεις: Άρης Κοσμίδης
Σχεδιασμός αφίσας: Γιώργος Βασιλειάδης
Επιμέλεια παραγωγής: Έλενα Γιαννουτάκη
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Καιρός: Πορτοκαλί προειδοποίηση για ισχυρές βροχές, καταιγίδες και αφρικανική σκόνη – Νέο έκτακτο δελτίο
- Μπουντούρης: «Ο ΠΑΟΚ είναι ένας, ούτε στον πιο άσχημο εφιάλτη μου αυτό που συμβαίνει…»
- Ένα ήπιο κύμα αντίστασης στον Τραμπ έκανε τη εμφάνισή του – Τι μπορεί να πετύχει
- Τζον Γουίκ: Ο Κιάνου Ριβς φέρνει το χάος στο PlayStation – «Χρυσό φαινόμενο»
- Ο Κωστούλας έγινε… Κατσούλας και τα social media «δικάζουν» τον Ντάρεν Φλέτσερ (pics)
- Ιράν: «Η μπάλα είναι στο γήπεδο τους» – Η Τεχεράνη δηλώνει έτοιμη για συμβιβασμούς στα πυρηνικά αν οι ΗΠΑ συζητήσουν άρση των κυρώσεων




