
Έλλειμμα 813 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο του 2013
Πρωτογενές πλεόνασμα 463 εκατ. ευρώ κατέγραψε ο προϋπολογισμός στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1,353 δισ. ευρώ. Το ισοζύγιο κρατικού προϋπολογισμού στο δίμηνο ανήλθε σε έλλειμμα 813 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 2,6 δισ. ευρώ.
Πρωτογενές πλεόνασμα 463 εκατ. ευρώ κατέγραψε ο προϋπολογισμός στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2013, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1,353 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που παρουσίασε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.
Το ισοζύγιο κρατικού προϋπολογισμού στο δίμηνο ανήλθε σε έλλειμμα 813 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 2,6 δισ. ευρώ.
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού το Φεβρουαρίου 2013 ανήλθαν σε 3,4 δισ. ευρώ. Ο ΦΠΑ υστέρησε κατά 8% στο δίμηνο, ενώ στα 1,2 δισ. ευρώ ανήλθαν οι άμεσοι φόροι σημειώνοντας αύξηση 6% σε σχέση με το στόχο.
Ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο είναι 28 εκατ. ευρώ μικρότερος σε σχέση με το στόχο. Τα έσοδα ενισχύθηκαν κατά 305 εκατ. ευρώ λόγω της είσπραξης από το Δημόσιο του μερίσματος που χορήγησε για τη χρήση 2012 η Τράπεζα της Ελλάδος.
Οι επιστροφές φόρων υστέρησαν κατά 230 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Οι πρωτογενείς δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 7,7 δισ. ευρώ κινούμενες σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το 2012.
«Τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο δίμηνο του 2013 δείχνουν ότι η Ελλάδα συνεχίζει την αναγκαία πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.
«Βέβαια», επισήμανε, «στο σκέλος των εσόδων, και ιδιαίτερα σε αυτό των έμμεσων φόρων, τόσο φόρων συναλλαγών όσο και κατανάλωσης, αν και δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα από το 1ο δίμηνο του έτους, απαιτείται διαρκής προσοχή, αξιολόγηση των πολιτικών και εντατικοποίηση της προσπάθειας».
Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, οι οποίες είναι υψηλότερες κατά 46% στα 279 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο του έτους, αποδεικνύοντας ότι «αξιοποιείται έτσι η δυναμική ενός σημαντικού αναπτυξιακού εργαλείου».
Συνεπώς, οι δημοσιονομικές επιδόσεις του κρατικού προϋπολογισμού κατά το πρώτο δίμηνο του 2013, παρέχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η αναμφίβολα επώδυνη διαδικασία της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής συνεχίζεται με επιτυχία», καθώς «φαίνεται ότι οι τεράστιες θυσίες των πολιτών πιάνουν τόπο», κατέληξε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πίσω στα 90s «στέλνει» τους Ρώσους στρατιώτες στην Ουκρανία η Starlink – Τι έκανε ο Έλον Μασκ
- Η Huawei αναδεικνύεται Top Employer 2026 για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στην Ελλάδα
- Παραιτήθηκε η Άννα Στρατινάκη από την Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου της Αγοράς
- SpaceX: Μετά τα αυτοκίνητα, τους πυραύλους και τα ρομπότ, ο Μασκ ετοιμάζει δορυφορικό τηλέφωνο
- ΚΕΔΕ: Η Ελληνική Γλώσσα έχει οικουμενική αξία
- Κουτσούμπας: Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από τα κέρδη τους – «Παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση στον Πειραιά
- Καταπέλτης ο εισαγγελέας στη δίκη για τις υποκλοπές: Προτείνει την ενοχή των κατηγορουμένων
- «Έφυγε» η «φωνή του σνούκερ», ο θρυλικός Τζον Βίργκο (vids, pics)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 06.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/pexels-david-kanigan-239927285-35070884-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442