Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
13/2 - Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου

13/2 – Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου

Με αφορμή τα 70 χρόνια της Ελληνικής Ραδιοφωνίας το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων της, το ντοκιμαντέρ του Σταύρου Στρατηγάκου «Κλείσε τα μάτια για να δεις», παραγωγής 2009. Τι θα δούμε: Μιλούν για την εξέλιξη του ραδιοφώνου στην Ελλάδα ο πρώην διευθυντής της ΕΡΤ Γιώργος Κάρτερ, πρώην εργαζόμενοι και στελέχη του […]

Με αφορμή τα 70 χρόνια της Ελληνικής Ραδιοφωνίας το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων της, το ντοκιμαντέρ του Σταύρου Στρατηγάκου «Κλείσε τα μάτια για να δεις», παραγωγής 2009.
Τι θα δούμε:

Μιλούν για την εξέλιξη του ραδιοφώνου στην Ελλάδα ο πρώην διευθυντής της ΕΡΤ Γιώργος Κάρτερ, πρώην εργαζόμενοι και στελέχη του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ), όπως ο τεχνικός Βασίλης Κροντηρας, οι παραγωγοί Φραγκίσκη Καρόρη και Έρση Αστεριάδη, η εκφωνήτρια Ιωάννα Ρουμάνη, οι εκφωνητές Νίκος Χάκκας και Τάκης Νατσούλης, ο προϊστάμενος Μουσικής Υπηρεσίας Αντώνης Λάβδας, καθώς και ο παραγωγός Νίκος Μουρκάκος, η ηθοποιός Μάρω Κοντού, η τραγουδίστρια Στέλλα Γκρέκα και οι συνθέτες Μίμης Πλέσσας και Γιώργος Παπαδάκης.

Στέλλα Γκρέκα

Μαθαίνουμε για την ιστορική πορεία του ραδιοφώνου στην Ελλάδα από τις απαρχές του – με τις πρώτες πειραματικές απόπειρες από το «Ράδιο Τσιγγιρίδη» το 1928 και την εγκατάσταση του πρώτου ραδιοφωνικού πομπού στα Νέα Λιόσια το 1938 – μέχρι την εμφάνιση της τηλεόρασης το 1966.
Μέσα από την καταγραφή μαρτυριών ανθρώπων του ραδιοφώνου του ΕΙΡ και της ΥΕΝΕΔ, με προεξέχουσα μορφή τον ιδρυτή του Β΄ Προγράμματος Γιάννη Σιάσκα, και την παρουσίαση ηχητικών ντοκουμέντων της περιόδου 1952 – 1965, αναπαριστώνται το κλίμα της εποχής και ο ρόλος του ραδιοφώνου, σε σχέση με τα τότε κοινωνικά, πολιτικά και καλλιτεχνικά δρώμενα.


Επίσης μαθαίνουμε για τη συμβολή του ραδιοφώνου στον πολιτισμό και τη σχέση του με τη μουσική παραγωγή σε κάθε εποχή για το δημοτικό τραγούδι, το λυρικό θέατρο με την παρουσία της Ελαφράς Ορχήστρας του ΕΙΡ, τη συμφωνική μουσική, το Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού, που οργανώθηκε για πρώτη φορά το 1959, το Φεστιβάλ Αθηνών, αλλά και το λαϊκό τραγούδι.


Ξαναθυμόμαστε τις δημοφιλείς ραδιοφωνικές εκπομπές όπως, στις παιδικές «Θεία Λένα» και «Καλημέρα παιδάκια» της Αντιγόνης Μεταξά, στη ραδιοφωνική σειρά «Πικρή, Μικρή μου Αγάπη» αλλά και στην ιστορία του ραδιοφωνικού θεάτρου. Περιγράφεται ο ρόλος του ραδιοφώνου στην Κατοχή και την Αντίσταση, ενώ γίνεται αναφορά στη λογοκρισία, μέσα από μαρτυρίες καλλιτεχνών όπως του Λυκούργου Καλλέργη. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στον ενημερωτικό ρόλο του ραδιοφώνου και στην κάλυψη των κοινωνικών και πολιτικών γεγονότων της εποχής.


Το «θέατρο στο μικρόφωνο» άφησε εποχή, με τα ταλέντα του Γιώργου Οικονομίδη, αλλά και τις μουσικές εκπομπές που άφησαν εποχή. Σημαντικές στιγμές του ραδιοφώνου θεωρούνται οι πρώτες ποδοσφαιρικές μεταδόσεις, αλλά και η διάσημη «Μαρμάρω», δηλ. η αυτοκινούμενη μονάδα εξωτερικών μεταδόσεων, που ξεσήκωνε τις γειτονιές και προκαλούσε κοσμοσυρροή.
Ήταν η φωνή του πολίτη που είχε την δυνατότητα να βγει στον «αέρα».

Στο ντοκιμαντέρ ακούγονται αποσπάσματα ιστορικών ραδιοφωνικών εκπομπών, μαγνητοφωνημένες συνεντεύξεις του Αλέκου Σακελλάριου και του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ παρουσιάζεται πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και αρχειακά κινηματογραφικά πλάνα.

Η Unesco έχει επιλέξει τη συγκεκριμένη μέρα, καθώς ήταν 13 Φεβρουαρίου το 1946 όταν πρωτολειτούργησε το ραδιόφωνο του ΟΗΕ.

Διαβάστε το Μήνυμα Μπαν Κι-Μουν, Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ

Το ραδιόφωνο ψυχαγωγεί, εκπαιδεύει και ενημερώνει «Από την εφεύρεσή του πριν από περισσότερα από 100 χρόνια, το ραδιόφωνο έξαψε τη φαντασία, άνοιξε την πόρτα στην αλλαγή και αποτέλεσε έναν σωτήριο δίαυλο πληροφοριών.
– Το ραδιόφωνο ψυχαγωγεί, εκπαιδεύει και ενημερώνει. Προωθεί τη δημοκρατική έκφραση και διαμορφώνει ιδέες. Από τα βραχέα κύματα, τα FM μέχρι την δορυφορική μετάδοση, το ραδιόφωνο συνδέει τους ανθρώπους όπου κι αν βρίσκονται. Σε καταστάσεις συγκρούσεων και περιόδους κρίσης, το ραδιόφωνο αποτελεί μία γραμμή ζωής για τις ευάλωτες κοινότητες.
– Το ραδιόφωνο είναι πολύτιμο και οικονομικό. Από την πρώτη κιόλας μέρα, ο ΟΗΕ χρησιμοποίησε το ραδιόφωνο για επικοινωνήσει με τους λαούς του κόσμου. Η ραδιοφωνική υπηρεσία του ΟΗΕ φωτίζει το πρόγραμμα του ΟΗΕ, από τη βιώσιμη ανάπτυξη μέχρι την προστασία των παιδιών, τη διατήρηση της ειρήνης και την πρόληψη των συγκρούσεων.
Είμαστε περήφανοι για την πλούσια ιστορία της ραδιοφωνικής μας παραγωγής σε πολλές γλώσσες και τον καινοτόμο τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε το ραδιόφωνο, ώστε να πληροφορήσουμε και να υπηρετήσουμε τον κόσμο.
Στην Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου ας γιορτάσουμε τη δύναμη του ραδιοφώνου και ας συνεργαστούμε για να συντονίσουμε τον κόσμο στη συχνότητα της ειρήνης, της ανάπτυξης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους.
»

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024