Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Πλήρες μνημόνιο ετοιμάζεται για την Κύπρο – Η Λευκωσία θα δώσει μάχη για τους όρους

Πλήρες μνημόνιο ετοιμάζεται για την Κύπρο – Η Λευκωσία θα δώσει μάχη για τους όρους

Δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι ελπίδες για μνημόνιο light στην περίπτωση της Κύπρου, δηλαδή για την οικονομική στήριξη μόνο του τραπεζικού τομέα της, o οποίος δέχθηκε ένα ακόμη πλήγμα την Πέμπτη από τη Fitch. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως η Λευκωσία θα υποχρεωθεί να μπει στον μηχανισμό στήριξης για να εξυγιάνει και τα δημοσιονομικά της. Αυτό δείχνει και η σπουδή του ΔΝΤ να στείλει κλιμάκιο στην Κύπρο την Κυριακή. Από την πλευρά της, η κυπριακή κυβέρνηση αναμένεται να δώσει μάχη για τους όρους του μνημονίου και κυρίως για το ευνοϊκό εταιρικό φορολογικό της σύστημα, ενώ παράλληλα εξακολουθεί να προσπαθεί για την επίτευξη διμερών δανείων με Κίνα ή Ρωσία.

Δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι ελπίδες για μνημόνιο light στην περίπτωση της Κύπρου, δηλαδή για την οικονομική στήριξη μόνο του τραπεζικού τομέα της, ο οποίος την Πέμπτη δέχθηκε ακόμη ένα πλήγμα, αυτή τη φορά από τη Fitch. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως η Λευκωσία θα υποχρεωθεί να μπει στον μηχανισμό στήριξης για να εξυγιάνει και τα δημοσιονομικά της.

Αυτό δείχνει και η σπουδή του ΔΝΤ να στείλει κλιμάκιο στην Κύπρο το συντομότερο δυνατόν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα φθάσει την Κυριακή, για να πιάσει δουλειά την Δευτέρα.

Όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μετά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup την Τετάρτη που ενέκρινε το αίτημα της Κύπρου για στήριξη: «Το ΔΝΤ έλαβε πρόσκληση από τις κυπριακές αρχές να συμμετάσχει στην εξωτερική οικονομική βοήθεια για τον περιορισμό των κινδύνων που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία».

Από την πλευρά της, η κυπριακή κυβέρνηση αναμένεται να δώσει μάχη για τους όρους του μνημονίου και κυρίως για το ευνοϊκό εταιρικό φορολογικό της σύστημα, ενώ παράλληλα εξακολουθεί να προσπαθεί για την επίτευξη διμερών δανείων με Κίνα ή Ρωσία.

Όπως σημειώνει ο Φιλελεύθερος, η Κύπρος θα πάρει «στήριξη εφ’ όλης της οικονομίας από τον Μηχανισμό και όχι μόνο για τις τράπεζες, αφού την Τετάρτη ξεκαθάρισε και επίσημα ότι μπαίνουμε σε πλήρες μνημόνιο. Αυτό βέβαια δεν ήταν στις αρχικές προθέσεις της Λευκωσίας, ήταν όμως στις βασικές επιδιώξεις των Βρυξελλών».

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα, «η ΕΕ απέρριψε κυπριακό αίτημα για light Μνημόνιο τύπου Ισπανίας και μας υποχρέωσε σε full σχέδιο. Οι Ευρωπαίοι θέλουν να διασφαλίσουν ότι στην κυπριακή οικονομία θα προωθηθούν αλλαγές, που μας επισημαίνουν εδώ και καιρό».

Όσον αφορά στη χρηματοδότηση της Κύπρου, υπολογίζεται ότι θα φθάσει στα 10 δισ. ευρώ.

Υποβάθμιση κυπριακών τραπεζών από την Fitch

Σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων της Τράπεζας Κύπρου, της Λαϊκής και της Ελληνικής, από ΒΒ+ σε ΒΒ, προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch.

Όπως ανέφερε ο διεθνής οίκος, έχει περιοριστεί η ικανότητα της κυβέρνησης να στηρίξει τις μεγάλες τράπεζες του τόπου, μετά την υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας στις 25 Ιουνίου, παρά την ισχυρή θέληση του κράτους να το πράξει.

Η Fitch εκτιμά ότι η κυβέρνηση, ίσως χρειαστεί να παράσχει μέχρι και 6 δισ. ευρώ για τη στήριξη των τριών τραπεζών. Αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι οι εκτιμήσεις του για πιθανές ζημιές και για κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, υπόκεινται σε σημαντική αβεβαιότητα και είναι συντηρητικές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο