Η λιτότητα και η πιστωτική ασφυξία απειλούν την ευρωπαϊκή ανάκαμψη, λέει η Fitch
Τις πιο αδύναμες οικονομικές επιδόσεις ανάμεσα στις ανεπτυγμένες οικονομίες εκτιμά η Fitch πως θα έχει η Ευρωζώνη, προβλέποντας πως φέτος το ΑΕΠ της νομισματικής ένωσης θα συρρικνωθεί κατά 0,2% και το 2013 θα ενισχυθεί μόλις κατά 1,1%. Τα μέτρα λιτότητας και η πιστωτική ασφυξία «αποτελούν τα κυριότερα εμπόδια στην ανάπτυξη» υποστηρίζουν αναλυτές του οίκου.
Τις πιο αδύναμες οικονομικές επιδόσεις ανάμεσα στις ανεπτυγμένες οικονομίες εκτιμά η Fitch πως θα έχει η Ευρωζώνη, προβλέποντας πως φέτος το ΑΕΠ της νομισματικής ένωσης θα συρρικνωθεί κατά 0,2% και το 2013 θα ενισχυθεί μόλις κατά 1,1%.
«Τα εκτεταμένα μέτρα λιτότητας και η πιστωτική ασφυξία στην ευρύτερη οικονομία αποτελούν τα κυριότερα εμπόδια στην ανάπτυξη» σχολιάζει η σχετική ανακοίνωση του οίκου.
Η εικόνα για την Ευρωζώνη είναι διττή: Ο οίκος εκτιμά πως η ιταλική και η ισπανική οικονομία θα συρρκινωθούν φέτος κατά 1,6% και 1% ενώ η γερμανική και η γαλλική οικονομία θα αναπτυχθούν κατά 0,7% και 0,4% αντίστοιχα.
Όσον αφορά τις ανεπτυγμένες χώρες, ο οίκος εκτιμά πως η ανάπτυξη θα φτάσει το 1,1% φέτος και το 1,8% το 2013, θεωρώντας επίσης πως τους τελευταίους μήνες έχουν αποκλιμακωθεί οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία.
Για τις αναπτυσσόμενες χώρες της ομάδας των «BRICS», ο οίκος αναμένει αρκετά ισχυρότερη ανάπτυξη, η οποία θα φτάσει το 6,3% φέτος και το 6,6% το 2013.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μυστηριώδης προϊστορικός οργανισμός των 8 μέτρων ανήκε σε «χαμένο παρακλάδι της ζωής»
- Παραδέχθηκε την ανωτερότητα του αντιπάλου ο Τσιτσιπάς: «Ήταν άψογος στα κρίσιμα σημεία»
- Εξεταστική – ΟΠΕΚΕΠΕ: Κατάθεση για 13 χρόνια πριν – «Καμία σχέση με τη συντονισμένη απάτη που βλέπουμε σήμερα»
- Greek Tourism on Track for Record Revenues in 2025
- Άμεση αντίδραση σε πλημμυρικά φαινόμενα στην Καλαμάτα
- Ο Σπαλέτι απάντησε σε… προπονητή της εξέδρας: «Αν δεν σου αρέσει η Γιουβέντους, κάτσε σπίτι» (vid)
- Στέφανος Παπαδόπουλος: «Σκέφτηκα να αποσύρω τη μήνυση κατά του Γιώργου Μαζωνάκη»
- Καιρός: Βροχές στην Αττική το απόγευμα και τη νύχτα – Πώς θα εξελιχθούν τα καιρικά φαινόμενα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 22.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/josh-gordon-h8Od9ze-0o-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442