Στη Δανία περνά η σκυτάλη της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ
Στη Δανία περνά από την 1η Ιανουαρίου η σκυτάλη της προεδρίας της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, μαζί και το δύσκολο έργο του συντονισμού των «27» με στόχο την επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη. Βασική αποστολή: να «ενώσει τις χώρες της ευρωζώνης με αυτές που βρίσκονται έξω από αυτήν», όπως εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Βάμεν.
Στη Δανία περνά από την 1η Ιανουαρίου η σκυτάλη της προεδρίας της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, μαζί και το δύσκολο έργο του συντονισμού των «27» με στόχο την επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη.
Η Κοπεγχάγη αναλαμβάνει για έβδομη φορά την προεδρία, διαδεχόμενη την Βαρσοβία. Η επίσημη τελετή ανάληψης έχει προγραμματιστεί για τις 11 Ιανουαρίου.
Βασική αποστολή για την Δανία είναι να «ενώσει τις χώρες της ευρωζώνης με αυτές που βρίσκονται έξω από αυτήν» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Βάμεν.
Η Κοπεγχάγη θα πρέπει επίσης να παίξει διαιτητικό ρόλο στις διαφωνίες που αναμένεται να προκύψουν στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020.
Αυτό όμως δεν ανησυχεί την πρωθυπουργό της χώρας Χέλε Θόρινγκ-Σμιντ, σύμφωνα με την οποία ο συντονισμός είναι «ειδικότητα της Δανίας».
Η ίδια ηγείται τρικομματικής κυβέρνησης που σχηματίστηκε τον Οκτώβριο.
Μια άλλη πρόκληση της Δανίας είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης στην ΕΕ, για την οποία η Κοπεγχάγη σκοπεύει να στραφεί στις πράσινες τεχνολογίες και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
«Κάθε ευρώ που ξοδεύεται για την ενέργεια διασφαλίζει ευρωπαϊκές θέσεις εργασίας» δεσμεύεται ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάρτιν Λιντεγκαάρντ.
Η Κοπεγχάγη επιθυμεί επίσης την δημιουργία νέων εμπορικών προοπτικών για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, μέσω συμφωνιών με την Ιαπωνία, τον Καναδά, την Ινδία και την Τυνησία.
Τέλος, προτεραιότητα στην ατζέντα της δανικής προεδρίας αποτελεί η βελτίωση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
Σημειώνεται ότι η Δανία είχε αποφασίσει πρόσφατα την επαναφορά των ελέγχων στα σύνορά της με τη Γερμανία, αμφισβητώντας άμεσα και ευθέως τη Συνθήκη Σένγκεν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Επιστρέφουν οι εκδρομείς του Πάσχα – Συνεχείς οι αφίξεις πλοίων στα λιμάνια της Αττικής
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της Δευτέρας (13/4): Πού θα δείτε το ντέρμπι Εφές-Φενέρμπαχτσε και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
- Το… τερμάτισε: Μετά την επίθεση στον Πάπα ο Τραμπ εμφανίζεται ως… Χριστός
- Μέσα Μεταφοράς: Πώς θα κινηθούν μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ και Τραμ Δευτέρα και Τρίτη του Πάσχα
- Οι νέοι στην Ουγγαρία έδιωξαν τον Ορμπάν από την εξουσία – Ο λόγος που έχασε τις εκλογές
- Νέα σενάρια για Σέλτικς και Αντετοκούνμπο!
- 3D: Συνελήφθη ο frontman των Massive Attack σε διαμαρτυρία υπέρ της Palestine Action
- Ηράκλειο: Στις φλόγες χώρος ενοικιαζόμενων οχημάτων – Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/e-KAyytNKVoqo-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442