Η Μουσική μας Κληρονομιά είναι “Το Αλάτι της Γης”
Μια νέα σειρά 16 εκπομπών για την ελληνική μουσική παράδοση αρχίζει από την Κυριακή 18/12 και κάθε Κυριακή στις 13.00 στην ΕΤ1. Παρουσιάζει ο εθνομουσικολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Λ. Λιάβας. Ο πλούτος, η ποικιλία και η εκφραστικότητα της μουσικής μας κληρονομιάς, μέσα από τα τοπικά μουσικά ιδιώματα, αλλά και τη σύγχρονη δυναμική, στο […]
Στο πρώτο μέρος κάθε εκπομπής γίνεται αφιέρωμα σε σημαντικούς δεξιοτέχνες της ελληνικής δημοτικής μουσικής παράδοσης, οι οποίοι μιλούν για τη ζωή τους και την παράδοση της ιδιαίτερης πατρίδας τους.
Ανάμεσά τους εμφανίζονται ο Νίκος και η Γιασεμή Σαραγούδα, ο Πετρολούκας και ο Αχιλλέας Χαλκιάς, ο Στάθης Κουκουλάρης, ο Νίκος Οικονομίδης, ο Νίκος Φιλιππίδης, ο Γιώργος Κωτσίνης, ο Χρήστος Τσιαμούλης, ο Σωκράτης Σινόπουλος, ο Μιχάλης Καλιοντζίδης, ο Δημήτρης Κώτσικας με τα Χάλκινα της Κοζάνης κ. ά.
Οι δεξιοτέχνες αυτοσχεδιάζουν, σχολιάζουν και ερμηνεύουν τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα της τέχνης τους. Τα γυρίσματα του πρώτου μέρους κάθε εκπομπής πραγματοποιούνται, στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη.
Στο δεύτερο μέρος, οι δεξιοτέχνες συμπράττουν σ’ ένα λαϊκό γλέντι με καλεσμένους από την περιοχή της καταγωγής τους, με τοπικά φαγητά, όργανα, τραγούδια και χορούς.
Στόχος είναι να προβληθεί η τελετουργία του ελληνικού παραδοσιακού γλεντιού, με την ενεργό συμμετοχή των «γλεντιστάδων», που διαφυλάσσουν τη συλλογική πολιτισμική ταυτότητα. Παράλληλα, προβάλλεται η αμοιβαία σχέση ανάμεσα στους λαϊκούς οργανοπαίχτες και τους χορευτές, καθώς και η παρουσία των νέων ανθρώπων που καλούνται να παραλάβουν τη σκυτάλη της παράδοσης.

Τί θα δείτε στην πρώτη εκπομπή.
Ο 79χρονος κορυφαίος δεξιοτέχνης στο ούτι Νίκος Σαραγούδας μαζί με τη σύντροφό του τη Γιασεμή, μιλούν για τη ζωή τους και τη μουσική μας παράδοση. Μαζί τους ο Χρίστος Τσιαμούλης στο ούτι και ο Κώστας Μερετάκης στα κρουστά, οι οποίοι εκπροσωπούν τη νεότερη γενιά των δεξιοτεχνών.
Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, τους συναντάμε μαζί με τον Σωκράτη Σινόπουλο στην πολίτικη λύρα, σ’ ένα Μικρασιάτικο γλέντι, με έμφαση στην παράδοση της περιοχής της Ερυθραίας κοντά στη Σμύρνη.
Η χερσόνησος της Ερυθραίας, με ονομαστά ελληνικά χωριά (Αλάτσατα, Βουρλά, Τσεσμέ κ.ά.), διακρίνεται για τον μεγάλο πλούτο και την ποικιλία στη μουσική και χορευτική της παράδοση, με αυτοσχέδια δίστιχα, συρτά, μπάλους, ζεϊμπέκικα, καρσιλαμάδες, τσιφτετέλια και τοπικούς ιδιότυπους χορούς όπως ο άτταρης.
Η παράδοση αυτή μετά την καταστροφή μεταφέρθηκε από τους πρόσφυγες στα μέρη που εγκαταστάθηκαν στην κυρίως Ελλάδα. Ανάμεσά τους και η Νέα Ερυθραία της Αττικής, απ’ όπου προέρχονται οι καλεσμένοι του γλεντιού που παρουσιάζει η εκπομπή.
Οι γυναίκες της Νέας Ερυθραίας ετοιμάζουν τα τοπικά φαγητά για το γιορτινό τραπέζι, ανασύρουν μνήμες, αισθήσεις και τραγούδια, ενώ οι νεότεροι πιάνονται στον κύκλο και οι χοροί καλά κρατούν…
| Παρουσίαση – έρευνα: Λάμπρος Λιάβας Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαράκης Καλλιτεχνική επιμέλεια: Σοφία Σπυράτου. Παραγωγή: GV Productions. |
- Μήνυμα Τασούλα για την Ημέρα της Ευρώπης: Η ΕΕ παραμένει κορυφαίο εγχείρημα ειρηνικής συνεργασίας και προόδου των λαών
- Ο Παναθηναϊκός θα πάει στη Βαλένθια με στόχο κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ (vids)
- Χανταϊός σε κρουαζιερόπλοιο: Στα Κανάρια μεταβαίνει ο ΠΟΥ για την απομάκρυνση των επιβατών του MV Hondius
- KKE για τα 81 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου: Βαδίζουμε στις αναμετρήσεις τού αύριο πιο έμπειροι
- Η ανάρτηση της συντρόφου του Κέντρικ Ναν: «Οι διαιτητές ξέχασαν να βάλουν την πορτοκαλί εμφάνιση»
- Η αποξένωση και η σύνδεση – Μια ματιά στη σύντομη αλλά σημαντική ζωή του Ίαν Κέρτις των Joy Division
- Το 25% των γυναικών της Γενιάς Ζ θεωρούν ότι δεν μπορούν να έχουν και σχέση και καριέρα
- «Μπορείς να κερδίσεις τον Τραμπ σε έναν καβγά;» – Τι απαντούν οι Αμερικάνοι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![Μελανσόν εναντίον ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ταϊβάν και Ισραήλ στην ίδια συνέντευξη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/X7BISL4J2FPWXNFMRYL5SQBVHQ-1-127x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 09.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/evgeni-tcherkasski-PcovpDybx9g-unsplash-1-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442