
Αλλαγές στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας φέρνει η κυβέρνηση
Τροποποιήσεις στους όρους υπαγωγής των τραπεζών στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα φέρει το υπουργείο Οικονομικών, έπειτα από διαβουλεύσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών. Νομοσχέδιο που θα καταθέσει τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος θα προβλέπει πως για την πρόσβαση των τραπεζών στα κεφάλαια του ΤΧΣ δεν θα απαιτείται αποκλειστικά η έκδοση κοινών μετοχών, αλλά θα μπορεί να γίνεται και μέσω προνομιούχων μετοχών. Αυτό σημαίνει πως η υπαγωγή κάποιας τράπεζας στο Ταμείο δεν θα συνεπάγεται αυτόματα και κρατικοποίησή της.
Τροποποιήσεις στους όρους υπαγωγής των τραπεζών στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα φέρει το υπουργείο Οικονομικών, έπειτα από διαβουλεύσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών.
Νομοσχέδιο που θα καταθέσει τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα προβλέπει πως για την πρόσβαση των τραπεζών στα κεφάλαια του ΤΧΣ δεν θα απαιτείται αποκλειστικά η έκδοση κοινών μετοχών, αλλά θα μπορεί να γίνεται και μέσω προνομιούχων μετοχών. Αυτό σημαίνει πως η υπαγωγή κάποιας τράπεζας στο Ταμείο δεν θα συνεπάγεται αυτόματα και κρατικοποίησή της.
Σημειώνεται πως το υπουργείο Οικονομικών με επίσημη ανακοίνωσή του είχε διευκρινίσει προ 10ημέρου ότι η συμμετοχή των τραπεζών στο ΤΧΣ θα γίνεται με κοινές και όχι με προνομιούχες μετοχές.
Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος δήλωνε ότι οι όποιες απώλειες των τραπεζών από τη συμμετοχή τους στο PSI (εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων) θα καλυφθούν μέσω του υφιστάμενου Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Είχε δε καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι με τις αλλαγές αυτές επίκειται είσοδος του κράτους στις τράπεζες.
Ύστερα από έντονες πιέσεις των τραπεζών και σχετικές διαβουλεύσεις με την τρόικα, η κυβέρνηση υπαναχώρησε και συμφώνησε στη δυνατότητα έκδοσης και προνομιούχων μετοχών (κάτι που προβλεπόταν εξ αρχής από το καταστατικό του Ταμείου).
Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών στην εφημερίδα Τα Νέα, τις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο θα διευκρινίζονται όλο οι όροι και προϋποθέσεις υπαγωγής στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Σε αυτό θα προβλέπονται οι περιπτώσεις που θα απαιτείται η έκδοση κοινών μετοχών, αλλά και πότε θα εκδίδονται προνομιούχες μετοχές. Όπως εξήγησε το ίδιο στέλεχος, η διάκριση έγινε προκειμένου μεγάλες τράπεζες με μεγάλη μετοχική βάση που θα βρεθούν «συγκυριακά» στην ανάγκη του Ταμείου να μη διστάσουν να υπαχθούν σε αυτό.
Πάντως, την απόφαση για την έκδοση των προνομιούχων ή των κοινών μετοχών θα τη λαμβάνει η Τράπεζα της Ελλάδος ανάλογα με τα χρηματοοικονομικά δεδομένα κάθε τράπεζας, αλλά και ανάλογα με τη μετοχική σύνθεση κάθε τράπεζας.
Έτσι, αν μία τράπεζα έχει βασικούς μετόχους που έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν με ίδια μέσα τα κεφάλαιά τους και δεν το κάνουν, τότε η αύξηση κεφαλαίων από τα διαθέσιμα του Ταμείου θα πραγματοποιείται με κοινές μετοχές.
Στην αντίθετη περίπτωση, όταν οι τράπεζες έχουν πολλούς μικρομετόχους που πλήττονται από την απόφαση ενδεχόμενης κρατικοποίησης, τότε θα εκδίδονται προνομιούχες μετοχές.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Συναγερμός για μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο στις Αχαρνές
- Γροιλανδία: ΕΕ και Βρετανία δεσμεύονται για την κυριαρχία της Δανίας, λέει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Ελαφρύτερα εκκαθαριστικά
- Δεκατρία σιδηροδρομικά δυστυχήματα με νεκρούς στην Ισπανία από τις αρχές του αιώνα
- Συρία: Ο επικεφαλής των κουρδικών δυνάμεων επιβεβαιώνει τη συμφωνία εκεχειρίας που ανακοίνωσε ο αλ Σάρα
- Η Γερμανία ζητά απάντηση από την ΕΕ στους νέους δασμούς του Τραμπ και θέτει θέμα για την εμπορική συμφωνία
- Ιαπωνία: Η μεγαλύτερη εταιρεία σάλτσας σόγιας αποκτά …γεύση για deals
- Αερομεταφορές: Η κούρσα για την επόμενη γενιά κινητήρων τζετ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442