Στη δοκιμαζόμενη από τον λιμό Σομαλία ο Ταγίπ Ερντογάν
Στη Σομαλία βρίσκεται από την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, σε μία προσπάθεια να προσελκύσει την προσοχή των δυτικών κρατών αναφορικά με το λιμό που μαστίζει τη χώρα της ανατολική Αφρικής. Ο Τ.Ερντογάν θα επισκεφθεί καταυλισμούς προσφύγων και νοσοκομεία ενώ, παράλληλα, θα εγκαινιάσει έναν καταυλισμό του τουρκικού τμήματος του Ερυθρού Σταυρού. Παρ' ολίγον τραγωδία με το αεροσκάφος που μετέφερε βουλευτές, υπουργούς και Τούρκους επιχειρηματίες.
Στη Σομαλία βρίσκεται από την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, σε μία προσπάθεια να προσελκύσει την προσοχή των δυτικών κρατών αναφορικά με το λιμό που μαστίζει τη χώρα της ανατολική Αφρικής.
Ο Τ.Ερντογάν, που συνοδεύεται από την οικογένειά του, βουλευτές, υπουργούς και Τούρκους επιχειρηματίες, πρόκειται να επισκεφθεί καταυλισμούς προσφύγων και νοσοκομεία ενώ, παράλληλα, θα εγκαινιάσει έναν καταυλισμό του τουρκικού τμήματος του Ερυθρού Σταυρού.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Τουρκία φιλοξένησε τη σύνοδο των χωρών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), συνάντηση που έδωσε στην Άγκυρα την ευκαιρία να επιδείξει τη διπλωματική ισχύ της στην Αφρική, σε μια περίοδο που άλλες αναδυόμενες δυνάμεις επιδιώκουν επίσης να αποκαταστήσουν τις εμπορικές σχέσεις και προχωρήσουν σε επενδύσεις στην πλούσια σε φυσικούς πόρους ήπειρο.
Στη διάρκεια της Συνόδου οι χώρες του OIC δεσμεύτηκαν για την παροχή βοήθειας στη Σομαλία, ύψους 350 εκατομμυρίων δολαρίων.
Την Πέμπτη, ο διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ Ζακ Ντιούφ χαρακτήρισε απαράδεκτο γεγονός την πείνα στο Κέρας της Αφρικής, δεδομένων των οικονομικών πόρων και της τεχνογνωσίας που διαθέτει η διεθνής κοινότητα.
«Είναι δική μας ευθύνη να βοηθήσουμε αποτελεσματικά τους πληθυσμούς στο Κέρας της Αφρικής, γιατί είναι απαράδεκτο στην εποχή μας, με τους οικονομικούς πόρους, τις τεχνολογίες και την τεχνογνωσία που διαθέτουμε, τουλάχιστον 12 εκατομμύρια άνθρωποι να κινδυνεύουν σήμερα να πεθάνουν από λιμό» δήλωσε.
Ο Ντιούφ μετείχε σε προπαρασκευαστική συνεδρίαση για την ξηρασία και την πείνα στο Κέρας της Αφρικής, στόχος της οποίας ήταν η ετοιμασία κυρίως της διάσκεψης της Αφρικανικής Ένωσης στην Αντίς Αμπέμπα, στις 25 Αυγούστου, στην οποία αναμένεται να μετάσχουν δωρήτριες χώρες.
Παρ’ ολίγον τραγωδία
Αξίζει να αναφερθεί ότι η άφιξη της τουρκικής αποστολής στη Σομαλία, παρ’ ολίγον να έχει τραγική κατάληξη, καθώς -όπως μετέδωσε το Associated Press- το αεροσκάφος που μετέφερε βουλευτές, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους προσγειώθηκε πολύ απότομα στο αεροδρόμιο του Μογκαντίσου. Κανείς δεν τραυματίστηκε, όμως το αεροπλάνο υπέστη σοβαρές ζημιές.
Ο Τ.Ερντογάν και η οικογένειά του ταξίδευαν με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος και δεν κινδύνευσαν.