Σύντομα οι αποφάσεις για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, λέει η Moody’s
Ο οίκος Moody's ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι εξετάζει τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα και θα ανακοινώσει «εν ευθέτω χρόνω» τις αποφάσεις της για τυχόν αλλαγές στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας. Είχε προηγηθεί η Fitch, που προειδοποίησε για ενδεχόμενη υποβάθμιση της χώρας σε καθεστώς «περιορισμένης χρεοκοπίας» («restricted default»), αν και όπως είπε, μόλις ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των ομολόγων ενδέχεται να αναβαθμίσει ξανά την αξιολόγηση.
Ο οίκος Moody’s ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι εξετάζει τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα και θα ανακοινώσει «εν ευθέτω χρόνω» τις αποφάσεις της για τυχόν αλλαγές στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, ο οίκος είπε σε ανακοίνωσή του ότι «θΘα σχολιάσουμε για τον αντίκτυπο των χθεσινών γεγονότων στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας εν ευθέτω χρόνω».
Η Moody’s βαθμολογεί την Ελλάδα με «Caa1» με αρνητικές προοπτικές (κλίμακα «junk»). Σε ορίζοντα πενταετίας, αναφέρει η Moody’s, οι μισοί φορείς που αξιολογούνται με Caa1 εκπληρώνουν εγκαίρως την αποπληρωμή των χρεών τους και οι υπόλοιποι κηρύσσουν στάση πληρωμών.
Πιο κάτω στη βαθμολογία της Moody’s είναι οι αξιολογήσεις «Caa2» και «Caa3» («ζώνη υψηλού κινδύνου»), «Ca» («υψηλός κίνδυνος χρεοκοπίας» και «C» («χρεοκοπία»).
Νωρίτερα, σήμερα, η Fitch είπε ότι το σχέδιο για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της χώρας σε καθεστώς «περιορισμένης χρεοκοπίας» («restricted default»).
Την ημερομηνία που λήγει η προτεινόμενη περίοδος της ανταλλαγής ομολόγων ο οίκος θα θέσει την αξιολόγηση της Ελληνικής Δημοκρατίας ως ομολογιακού εκδότη σε «περιορισμένη χρεοκοπία» (restricted default) και θα επιθέσει αξιολογήσεις «χρεοκοπίας» (default) στα ελληνικά κρατικά ομόλογα που επηρεάζονται.
Ο οίκος θα επαναθέσει νέες αξιολογήσεις στην Ελλάδα και τα πιστωτικά εργαλείαμετά τη χρεοκοπία(post default), όταν το γεγονός της χρεοκοπίας (default) πραγματοποιηθείμε την έκδοση νέων αξιογράφων για τους ομολογιούχους που θα συμμετέχουν στην ανταλλαγή.
«Η Fitch θα δώσει νέα αξιολόγηση στην Ελλάδα και στα νέα εργαλεία χρέους μετά την χρεωκοπία μόλις λήξει η περίοδος πιστωτικού επεισοδίου με την έκδοση νέων τίτλων στους συμμετέχοντες ομολογιούχους», είπε.
«Οι νέες αξιολογήσεις θα είναι κατά πάρα πιθανότητα low speculative grade», υπογραμμίζει ο διεθνής οίκος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο τροπικός κυκλώνας Μίτσελ φτάνει στην Αυστραλία με ριπές ανέμου έως 195 χιλιόμετρα την ώρα
- Επιθέσεις σε χωριά στη Νιγηρία – Τρεις νεκροί και περισσότεροι από 50 απαχθέντες
- Έκρηξη σε εργοστάσιο βιοτεχνολογίας στην Κίνα αφήνει πίσω της 7 νεκρούς
- Ισχυρή σεισμική δόνηση στην Κρήτη 4,8 Ρίχτερ
- Πέντε συλλήψεις στο Μιλάνο – Πυροτεχνήματα εναντίον δακρυγόνων, γκλομπ και κανονιού νερού [βίντεο]
- Ευρωπαϊκά μήλα μολυσμένα με κοκτέιλ φυτοφαρμάκων
- Γαλλία, δύο 16χρονοι για να ξαναγίνει μεγάλη
- Η ΕΕ ετοιμάζεται για νέο δάνειο στα εξοπλιστικά μετά την υπερκάλυψη των 150 δισ. ευρώ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 08.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/andrea-caramello-z2t4GdXOtE8-unsplash-315x220.jpg)
















![Πέντε συλλήψεις στο Μιλάνο – Πυροτεχνήματα εναντίον δακρυγόνων, γκλομπ και κανονιού νερού [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/2026-02-07T172653Z_1901221379_RC25HJA81YW0_RTRMADP_5_OLYMPICS-2026-PROTEST-315x220.jpg)







































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442