«Ξύπνησε» το πιο δραστήριο ισλανδικό ηφαίστειο, δεν απειλούνται οι πτήσεις
Το ηφαίστειο Γκρίσμβοτν, που θεωρείται το πιο δραστήριο της Ισλανδίας, εξερράγη έπειτα από «ύπνο» μόλις επτά ετών. Το ηφαίστειο εκτοξεύει τέφρα στην ατμόσφαιρα, αλλά οι επιστήμονες που παρακολουθούν το φαινόμενο και οι ευρωπαϊκές Αρχές δεν διαβλέπουν, τουλάχιστον για το επόμενο 24ωρο, απειλή για την αεροπορική κίνηση στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο. Λόγω της τέφρας όμως, έκλεισε το κεντρικό αεροδρομίο της Ισλανδίας ενώ υπάρχει η πιθανότητα αργότερα να κλείσει ο εναέριος χώρος της νησιωτικής χώρας.
Το ηφαίστειο Γκρίσμβοτν, που θεωρείται το πιο δραστήριο της Ισλανδίας, εξερράγη έπειτα από «ύπνο» μόλις επτά ετών το Σάββατο.
Το ηφαίστειο εκτοξεύει τέφρα στην ατμόσφαιρα ενώ το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά οι επιστήμονες που παρακολουθούν την έκρηξη δεν διαβλέπουν, προς το παρόν, άμεση απειλή για την αεροπορική κίνηση στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, παρόμοια με εκείνη που είχε προκαλέσει πέρυσι το Eyjafjallajokull.
Ο ευρωπαϊκός οργανισμός αερομεταφορών Eurocontrol ανέφερε πως παρακολουθεί στενά την κατάσταση και πως δεν αναμένεται να επηρεαστούν οι ευρωπαϊκές πτήσεις τουλάχιστον για την Κυριακή.{{{ map }}}
Λόγω της τέφρας όμως, το κεντρικό αεροδρομίο της Ισλανδίας έκλεισε το μεσημέρι της Κυριακής ενώ υπάρχει η πιθανότητα αργότερα να κλείσει και ο υπόλοιπος εναέριος χώρος της νησιωτικής χώρας.
Η στήλη καπνού του Γκρίσμβοτν φτάνει σε ύψος τα 20 χλμ. και έχει οδηγήσει, για προληπτικούς λόγους, σε απαγόρευση των πτήσεων στην κοντινή περιοχή. Η έκρηξη φαίνεται πως είναι πιο ισχυρή από το πιο πρόσφατο ξύπνημα του ηφαιστείου το 2004.
Μετεωρολόγοι ανέφεραν στο Reuters πως είναι πιθανό το φαινόμενο να εξελιχθεί σε μία σχετικά μεγάλη έκρηξη, αλλά, όπως ανέφερε ο Γιόρλεϊφουρ Σβεϊνμπγιόρνσον της ισλανδικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, «θεωρείται απίθανο πως θα έχει έκταση παρόμοια με την περυσινή» του Eyjafjallajokull.
Η έκρηξη του Γκρίσμβοτν αναμένεται να συνεχιστεί για ημέρες. Ένα από τα θετικά στοιχεία, όσον αφορά τουλάχιστον τις αεροπορικές συγκοινωνίες, είναι πως η τέφρα είναι βαρύτερη από εκείνη του περυσινού φαινομένου, οπότε δυσκολότερα θα μπορέσει να μεταφερθεί με τον αέρα σε μακρινή απόσταση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Άγχος με το «καλημέρα»; Δέκα τρόποι που μπορούν να δώσουν τη λύση
- Αρτέμιδα: «Έβαλε πρώτη και έφυγε, δεν σταμάτησε πουθενά» λέει ο 18χρονος που τραυματίστηκε στο τροχαίο
- Μυθική στιγμή: Διαιτητής είχε ξεχάσει τις κάρτες και το κατάλαβε μετά το πρώτο 20λεπτο! (vid)
- Ο αποκλεισμός των ιρανικών λιμανιών θα ξεκινήσει στις 5μμ, λέει ο Τραμπ – Νέα άνοδος στις τιμές του πετρελαίου
- MAD VMA 2026: Ξεκίνησε η προπώληση για το απόλυτο μουσικό event του καλοκαιριού
- Τέλος ο Ντοκ Ρίβερς από τους Μπακς
- Αρκάς: Καλημέρα στους συνταξιούχους
- Fuel Pass: Ανοιχτή η πλατφόρμα έως 30 Απριλίου για όλα τα ΑΦΜ – Πώς θα κάνετε αίτηση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/e-KAyytNKVoqo-unsplash-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442