
Καθυστερήσεις στην αναμόρφωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού
Στην ματαίωση του ανοικτού διαγωνισμού που αφορούσε στην πρόσληψη συμβούλου για την εφαρμογή μέτρων πάταξης της γενικευμένης φοροδιαφυγής και επίτευξης βιώσιμης φορολογικής συμμόρφωσης προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, λόγω της κατάθεσης περιορισμένων και μη συγκρίσιμων μεταξύ τους προσφορών. Η ακύρωση του διαγωνισμού -που θα επαναπροκηρυχθεί στο επόμενο διάστημα – καθυστερεί σοβαρά τον προγραμματισμό του υπουργείου, ειδικά εάν συνυπολογίσει κανείς πως το έργο απαιτεί 15 μήνες για την ολοκλήρωσή του.
Στην ματαίωση του ανοικτού διαγωνισμού που αφορούσε στην πρόσληψη συμβούλου για την εφαρμογή μέτρων πάταξης της γενικευμένης φοροδιαφυγής και επίτευξης βιώσιμης φορολογικής συμμόρφωσης προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, λόγω της κατάθεσης περιορισμένων και μη συγκρίσιμων μεταξύ τους προσφορών.
Σημειώνεται πως η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών είχε ξεκινήσει στις 5 Νοεμβρίου 2010 τη διαβούλευση για το έργο συνολικού προϋπολογισμού 2,67 εκατ. ευρώ και βάσει της προκήρυξης το έργο θα έπρεπε να παραδοθεί εντός 15 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.
Το σχέδιο δράσης που θα έπρεπε να καταρτίσει ο ανάδοχος για την πάταξη της γενικευμένης φοροδιαφυγής θα έπρεπε να περιλαμβάνει:
-Τη δημιουργία Συμβουλίου συμμόρφωσης και Διεύθυνσης διαχείρισης κινδύνου, την κατάρτιση Στρατηγικής προς την συμμόρφωση για την αντιμετώπιση απειλών κατά του φορολογικού συστήματος.
-Την εφαρμογή ουσιαστικά βελτιωμένων φορολογικών ελέγχων (βάσει ανάλυσης κινδύνου και συστηματικής χρήσης), που θα αποτρέπουν πραγματικά τις απόπειρες φοροδιαφυγής.
– Την υιοθέτηση διαδικασιών στρατηγικού σχεδιασμού.
-Την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας της φορολογικής διοίκησης στα ανώτατα κλιμάκιά της.
– Την εφαρμογή σθεναρών μέτρων πάταξης της διαφθοράς.
-Την ανάπτυξη δυνατοτήτων ανάλυσης εσόδων.
– Έρευνα για εντοπισμό καλών πρακτικών (best practices), διεθνώς, στον τομέα της είσπραξης οφειλών.
-Στοχοθεσία είσπραξης οφειλών (ποσοτικοποίηση και διαμερισμός των υφιστάμενων χρεών, εκτίμηση δυνατότητας ανάκτησης).
– Συντονισμό ενεργειών για την αύξηση είσπραξης καθυστερούμενων οφειλών (φόρων, εισφορών κλπ.).
Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό το φιλόδοξο αυτό σχέδιο δράσης -που αποτελεί μέρος των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από την κυβέρνηση στο πλαίσιο του Μνημονίου- θα έπρεπε να υλοποιηθεί με τη δημιουργία μιας ειδικής, για τον συγκεκριμένο σκοπό, δομής διαχείρισης έργου εντός του υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα παρέμενε ενεργή έως τις αρχές του 2012, οπότε θα ενσωματωνόταν στη νέα δομή οργάνωσης της φορολογικής διοίκησης.
Ωστόσο, η ακύρωση του διαγωνισμού -που θα επαναπροκηρυχθεί στο επόμενο διάστημα- καθυστερεί σοβαρά τον προγραμματισμό του υπουργείου, ειδικά εάν συνυπολογίσει κανείς πως το έργο απαιτεί 15 μήνες για την ολοκλήρωσή του.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ουκρανία: Δύο νεκροί σε ρωσικά πλήγματα στην περιφέρεια του Ντνίπρο
- Ούτε «ψεκασμένη», ούτε «εξεγερμένη»: η «αντισυστημική ψήφος» αναζητά την πολιτική αλλαγή
- Low Productivity and the Investment Gap: “Thorns” for the Greek Economy
- Όπλα ή ψωμί; – Ο «στρατός των ονείρων» του Τραμπ και το «ψαλίδισμα» του κοινωνικού κράτους
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (10/4): Δράση με Ευρωλίγκα και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου
- ΗΠΑ: Η οργάνωση HALC πιέζει για αυστηρότερη στάση έναντι της Τουρκίας με φόντο τις θρησκευτικές ελευθερίες
- Πασχαλινό ωράριο: Πώς λειτουργούν τα καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σήμερα Μεγάλη Παρασκευή
- Δημήτρης Καλλιβωκάς: «Ψάχνω τρόπο να φύγω από τη ζωή»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/nazar-shkribliak-Y9WdqTFzZVw-unsplash-1-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442