Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
«Πολιτικό πραξικόπημα» η προσπάθεια να τεθεί σε αργία ο Π.Ψωμιάδης, λέει ο Γ.Καρατζαφέρης

«Πολιτικό πραξικόπημα» η προσπάθεια να τεθεί σε αργία ο Π.Ψωμιάδης, λέει ο Γ.Καρατζαφέρης

Τη συμπαράστασή του στον Παναγιώτη Ψωμιάδη εξέφρασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα πολιτικό πραξικόπημα την προσπάθεια της κυβέρνησης να θέσει σε αργία τον περιφερειάρχη, βάσει της καταδικαστικής απόφασης του Εφετείου. Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι η ποινή που επιβλήθηκε στον κ. Ψωμιάδη περιλαμβάνεται στο δημοτικό κώδικα που ψηφίστηκε επί υπουργίας Πρ.Παυλόπουλου και ότι ο συγκεκριμένος κώδικας ενσωματώθηκε στον «Καλλικράτη».

Τη συμπαράστασή του στον περιφερειάρχη Κ.Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη εξέφρασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα πολιτικό πραξικόπημα την προσπάθεια της κυβέρνησης να θέσει σε αργία τον περιφερειάρχη, βάσει της καταδικαστικής απόφασης του Εφετείου.

«Τέτοιου είδους πολιτικά πραξικοπήματα δεν μπορούν να γίνονται στην εποχή μας. Δεν νομίζω ότι θα το τολμήσουν και, αν το τολμήσουν, θα το βρουν μπροστά τους» επισήμανε ο κ. Καρατζαφέρης.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Ψωμιάδης ευχαρίστησε τον κ. Καρατζαφέρη λέγοντας «η παρουσία σου σημαίνει πολλά για μένα και για τη δημοκρατία μας».

«Οι αποφάσεις των δικαστηρίων βγαίνουν εν ονόματι του ελληνικού λαού. Ο κ. Ψωμιάδης με την εντολή του ελληνικού λαού είναι περιφερειάρχης. Προφανώς υπάρχει μία σύγχυση» δήλωσε ο κ. Καρατζαφέρης και σημείωσε ότι ο ΛΑΟΣ θα καταθέσει στη Βουλή τροπολογία με την ευκαιρία της συζήτησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

«Θέλω να πιστεύω ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι εξυπηρετείται η δημοκρατία με το να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε την ουσία του νόμου και όχι τον τύπο», επισήμανε για το νόημα της τροπολογίας.

Σχετικά με την υπόθεση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης διευκρίνισε ότι η ποινή που επιβλήθηκε στον κ. Ψωμιάδη περιλαμβάνεται στο δημοτικό κώδικα που ψηφίστηκε επί υπουργίας Προκόπη Παυλόπουλου και ότι ο συγκεκριμένος κώδικας ενσωματώθηκε στο νόμο του Καλλικράτη.

Στο θέμα επανήλθε και η ΝΔ διά του εκπροσώπου της Γιάννη Μιχελάκη: «Στηρίζουμε τον κ. Ψωμιάδη. Θεωρώ ότι με τον συγκεκριμένο νόμο που υπάρχει ο Παναγιώτης Ψωμιάδης δεν μπορεί να τιμωρηθεί. Η απόφαση του δικαστηρίου είναι σεβαστή. Από εκεί και πέρα εξηγήσαμε και τα κίνητρα του κ. Ψωμιάδη. Οι επιπτώσεις αυτής της ιστορίας χωλαίνουν γιατί στηρίζεται σε νόμο το ‘Καλλικράτη’ που ισχύει μετά από τα όσα φέρεται να έχει κάνει ο κ. Ψωμιάδης.»

Όσον αφορά το ενδεχόμενο τη θέση του κ. Ψωμιάδη να καλύψει ο αδερφός του, ο κ. Μιχελάκης τόνισε πως ο αδερφός του είναι πρώτος σε ψήφους σύμβουλος.

«Από εκεί και πέρα το τι θα κάνει ο συνδυασμός του αυτό είναι δικό του θέμα. Ο αδερφός του πλέον είναι εκλεγμένος και μάλιστα πρώτος» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τροποποίηση της ποινής ζητά η ΤΕΔΚΝΑ

Σε ανακοίνωσή της σχετικά με την υπόθεση του Π.Ψωμιάδη, η ΤΕΔΚΝΑ ζητά την «άμεση τροποποίηση της άδικης και ενδεχόμενα αντισυνταγματικής αυτής διάταξης καθότι το συγκεκριμένο άρθρο τροποποίησε, επί το δυσμενέστερο για τους αιρετούς την προγενέστερη αντίστοιχη διάταξη του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων με την απάλειψη του σημαντικού και κρίσιμου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος όρου περί προξένησης ή μη οικονομικής βλάβης στο Δήμο ή την Κοινότητα κλπ.

» Η στέρηση του αναφαίρετου δικαιώματος κάθε πολίτη, αλλά και του αιρετού να εξαντλήσει όλα τα νόμιμα ένδικα μέσα πριν να στερηθεί έστω και πρόσκαιρα το αξίωμα που του εμπιστεύθηκε η λαϊκή βούληση, με όλες της αυτονόητης για το κύρος του και την αξιοπιστία του επιπτώσεις είναι τουλάχιστον απαράδεκτη.

Για τους λόγους αυτούς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΕΔΚΝΑ ομόφωνα αποφάσισε:

1) Να τροποποιηθεί το άρθρο 236 παρ.2α και 2β του Νόμου 3852/2010 και να θέτει σε αργία ο Ελεγκτής Νομιμότητας τους αιρετούς μετά την αμετάκλητη απόφαση των Δικαστηρίων για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και εφόσον υπάρχει ρητή αναφορά στην απόφαση περί πρόκλησης οικονομικής βλάβης στο Δήμο κλπ.

2) Η ισχύς της παραπάνω διοικητικής ποινής να αφορά στην θητεία που διαπράττεται το αδίκημα ή σε κάθε περίπτωση σε θητεία που να αφορά στο χρόνο έκδοσης της αμετάκλητης απόφασης για το ίδιο αξίωμα εφόσον εξακολουθεί να υπάρχει.

3) Να συντομευτούν όλες οι προθεσμίες εκδίκασης των υποθέσεων και έκδοσης αποφάσεων σε όλα τα στάδια της Δικαιοσύνης που αφορούν τα παραπάνω αδικήματα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο