
Ριζική αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος για τις επιχειρήσεις ζητεί η ΓΣΕΒΕΕ
Τη ριζική αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος των ελέγχων των επιχειρήσεων, ζητεί, μεταξύ άλλων, η ΓΣΕΒΕΕ, σε επιστολή με τις προτάσεις της για την περαίωση που έστειλε στον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου.
Τη ριζική αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος των ελέγχων των επιχειρήσεων, ζητεί, μεταξύ άλλων, η ΓΣΕΒΕΕ, σε επιστολή με τις προτάσεις της για την περαίωση που έστειλε στον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου.
Η ΓΣΕΒΕΕ τονίζει ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει επί της αρχής σε οποιαδήποτε μορφής υποχρεωτικής διαδικασίας περαίωσης ανέλεγκτων χρήσεων, στην οποία δεν λαμβάνονται υπόψιν τα πραγματικά δεδομένα της επιχείρησης, δηλαδή τα κέρδη, οι ζημιές και οι επενδύσεις.
Ο έλεγχος των Βιβλίων και Στοιχείων των επιχειρήσεων θα πρέπει να γίνεται όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή να είναι δειγματοληπτικός με διαφανείς και αντικειμενικές διαδικασίες, ενώ η φορολογική μνήμη να μην υπερβαίνει τα τρία έτη.
Σε ό,τι αφορά τις ανέλεγκτες χρήσεις, το σύστημα της αυτόματης διαδικασίας ελέγχου θα πρέπει, σύμφωνα με την ΓΣΕΒΕΕ, να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
* Να είναι απόλυτα προαιρετικό. Να αποτελεί, δηλαδή, ένα δεύτερο πυλώνα διαδικασίας ελέγχου, εκτός της συνήθους, υπάρχουσας διαδικασίας του δειγματοληπτικού τακτικού ελέγχου.
* Να λαμβάνει υπόψιν την παρούσα εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία για τις επιχειρήσεις. Θα υπάρξουν επιχειρήσεις που θα προκρίνουν την διαδικασία της αυτόματης περαίωσης, αλλά δεν θα μπορέσουν τελικά και να την επιλέξουν, λόγω αδυναμίας πληρωμής υψηλών εισφορών.
Οι συντελεστές που καθορίζουν τις χρηματικές καταβολές, αλλά και οι δόσεις αποπληρωμής που αρχικά προτείνονται από το υπουργείο Οικονομικών, πρέπει να αναθεωρηθούν.
* Να μην εμπλακούν στην έκτακτη αυτή διαδικασία περαίωσης και οι μικρές επιχειρήσεις που έχουν επιλέξει τα τελευταία χρόνια την μόνιμη διαδικασία της αυτοπεραίωσης. Σε αντίθετη περίπτωση, η αξιοπιστία της όλης διαδικασίας θα τρωθεί και θα αποτρέψει καθοριστικά την επιλογή της προτεινόμενης περαίωσης.
Τέλος, η ΓΣΕΒΕΕ ζητεί να ληφθεί υπόψιν ότι σε πολλές κατηγορίες επιχειρήσεων (καπνικά, βενζινάδικα, περίπτερα), το ύψος του τζίρου διαμορφώνεται κυρίως από τους επιβαλλόμενους
φόρους.
Στις περιπτώσεις αυτές, προτείνει να υπάρξει ειδική κατηγοριοποίηση των συντελεστών που προσδιορίζουν τη χρηματική καταβολή.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ο Σπαλέτι απάντησε σε… προπονητή της εξέδρας: «Αν δεν σου αρέσει η Γιουβέντους, κάτσε σπίτι» (vid)
- Στέφανος Παπαδόπουλος: «Σκέφτηκα να αποσύρω τη μήνυση κατά του Γιώργου Μαζωνάκη»
- Καιρός: Βροχές στην Αττική το απόγευμα και τη νύχτα – Πώς θα εξελιχθούν τα καιρικά φαινόμενα
- Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου για τον θάνατο του λιμενικού στο Παράλιο Άστρος
- UEFA Champions League: Το απόλυτο θρίλερ πρόκρισης Άγιαξ – Ολυμπιακός έρχεται στο MEGA
- Χωρίς ανακοινώσεις η σύσκεψη για την ευλογιά στο Μαξίμου – Μέτρα προσεχώς…
- Ο Μουρίνιο στήριξε ξανά τον Παυλίδη: «Δουλεύει πολύ για την ομάδα»
- Ισπανία: Τρένο συγκρούστηκε με γερανό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 22.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/josh-gordon-h8Od9ze-0o-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442