Ταυτοποιήθηκε ο ιός του Δυτικού Νείλου σε ασθενείς με εγκεφαλίτιδα
Θεσσαλονίκη: Συνολικά 16 περιστατικά εγκεφαλίτιδας στην περιοχή της Μακεδονίας οφείλονται πράγματι στον ιό του Δυτικού Νείλου, επιβεβαίωσε στο in.gr η υπεύθυνη του αρμόδιου εργαστηρίου.
Θεσσαλονίκη: Συνολικά 16 περιστατικά εγκεφαλίτιδας στην περιοχή της Μακεδονίας οφείλονται πράγματι στον ιό του Δυτικού Νείλου, επιβεβαίωσε στο in.gr η υπεύθυνη του αρμόδιου εργαστηρίου.
Ο ιός ανιχνεύθηκε μεταξύ άλλων σε δείγματα δύο εκ των τριών ασθενών (μιας γυναίκας και ενός 79χρονου άνδρα) που απεβίωσαν τις τελευταίες ημέρες στη Θεσσαλονίκη.
Για την τρίτη ασθενή δεν υπήρχε διαθέσιμο αποθηκευμένο δείγμα, ανέφερε η Aννα Παππά, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Αναφοράς Ραμποϊών.
Το εργαστήριό της Δρ Παππά είναι το μόνο στην Ελλάδα στο οποίο μπορεί να γίνει διάγνωση του ιού. «H ανίχνευση του ιού γίνεται με ορολογικές εξετάσεις […] Τα περιστατικά πληρούν τα εργαστηριακά και κλινικά κριτήρια για τη νόσο» είπε τη Δευτέρα στο in.gr.
Αρνητικό στον ιό βρέθηκε μόνο ένα από τα 17 δείγματα που απεστάλησαν στο εργαστήριο την περασμένη Πέμπτη, πρόσθεσε η ίδια.
Στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων της Θεσσαλονίκης νοσηλεύονται τη Δευτέρα 12 άτομα με συμπτώματα εγκεφαλίτιδας, από τα οποία το ένα σε σοβαρή κατάσταση.
Οι εργαστηριακές έρευνες για την ταυτοποίηση του ιού άρχισαν όταν διαπιστώθηκε αύξηση των περιστατικών εγκεφαλίτιδας και ιογενούς μηνιγγίτιδας τις τελευταίες 40 ημέρες, σε σχέση με την περσινή χρονιά.
Ο ιός μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού και συνήθως προκαλεί ήπια ή και καθόλου συμπτώματα.
Και οι τρεις ασθενείς που απεβίωσαν ήταν ηλικιωμένοι και τουλάχιστον ο ένας από αυτούς (ο 79χρονος που υπέκυψε την Παρασκευή) είχε βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό.
health.in.gr
- Οι κατηγορίες της FA στον Ρομέρο για ανάρμοστη συμπεριφορά στο Τότεναμ – Λίβερπουλ
- Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ έντυσε τον Άγιο Βασίλη πράκτορα της ICE που κυνηγάει μετανάστες
- Ιουλία Καλλιμάνη: Ο έντονος εκνευρισμός στην πίστα – Της πέταξαν λουλούδια με νερό
- Προσοχή στις αναπάντητες κλήσεις από το εξωτερικό – Πώς λειτουργεί η μέθοδος Wangiri
- Στο πρώτο χριστουγεννιάτικο κήρυγμά του, ο Πάπας Λέων καταδικάζει τις συνθήκες διαβίωσης στη Γάζα
- «Καλά Χριστούγεννα Παναθηναϊκέ μου! Πάντα δίπλα σου»: Το βίντεο της πράσινης ΠΑΕ
- Χειμερινές εκπτώσεις 2026: Πότε ξεκινούν – Πρακτικές συμβουλές για τους καταναλωτές
- Ευρώπη: Δεύτερη από το τέλος η Ελλάδα στους πραγματικούς μισθούς – Οι προβλέψεις για το 2026
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 25.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/evgeni-tcherkasski-bE4C_M7M4xY-unsplash-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442