Η πρώιμη έναρξη θεραπείας «κλειδί» για την αντιμετώπιση του ιού του AIDS, λέει ο ΠΟΥ
Ο αριθμός των ανθρώπων που λαμβάνουν φάρμακα κατά του ιού του AIDS αυξήθηκε κατά ένα τέταρτο μέσα στο 2009, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ωστόσο, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι και άλλοι ασθενείς πρέπει να λάβουν θεραπεία, τονίζοντας ότι η πρώιμη έναρξη θεραπείας αποτελεί το «κλειδί» για την αντιμετώπιση του HIV.
Ο αριθμός των ανθρώπων που λαμβάνουν φάρμακα κατά του ιού του AIDS αυξήθηκε κατά ένα τέταρτο μέσα στο 2009, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ωστόσο, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι και άλλοι ασθενείς πρέπει να λάβουν θεραπεία, τονίζοντας ότι η πρώιμη έναρξη θεραπείας αποτελεί το «κλειδί» για την αντιμετώπιση του HIV.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΠΟΥ στη Βιέννη, στο πλαίσιο της 18ης διεθνούς διάσκεψης για το AIDS, περίπου 5,2 εκατομμύρια οροθετικοί λάμβαναν θεραπεία κατά του ιού HIV στα τέλη του 2009.
Μέσα στο 2009 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι άρχισαν να λαμβάνουν αντιικά φάρμακα. Το 2008 τα άτομα που λάμβαναν θεραπεία έφταναν τα 4 εκατομμύρια.
«Είναι η πιο μεγάλη αύξηση μέσα σε μία χρονιά» δήλωσε ο Χιρόκι Νακατάνι, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ για το AIDS.
Τόνισε ότι πρόκειται για μια πολύ ενθαρρυντική εξέλιξη, ωστόσο, ζήτησε περισσότερα προγράμματα που θα προσφέρουν βοήθεια σε ασθενείς, πριν αυτοί αρρωστήσουν βαριά.
«Το να ξεκινήσει κανείς τη θεραπεία νωρίτερα μας δίνει τη δυνατότητα να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ζήσουν με τον ιό HIV, να παραμείνουν πιο υγιείς και να ζήσουν περισσότερο» δήλωσε ο Γκόντφριντ Χίρσναλ γενικός διευθυντής του ΠΟΥ για το AIDS.
«Όλοι οι ενήλικες και οι έφηβοι, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων οροθετικών γυναικών, που παρουσιάζουν ένα επίπεδο του CD4 από 350 κύτταρα ανά mm3 αίματος, πρέπει να αρχίσουν μια αντιική θεραπεία είτε παρουσιάζουν κλινικά συμπτώματα είτε όχι» αναφέρει ο ΠΟΥ σε ένα κείμενο τουλάχιστον 150 σελίδων.
Στις τελευταίες οδηγίες του που χρονολογούνται στο 2006, ο ΠΟΥ είχε προτείνει τη θεραπεία των ασθενών όταν ο αριθμός τους των κυττάρων CD4, που ορίζουν το ανοσολογικό επίπεδο, είχε μειωθεί σε 200 ή λιγότερο ανά mm3 αίματος. Το φυσιολογικό ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 1.000 και 1.500.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η χορήγηση θεραπευτικής αγωγής σε όλους τους ασθενείς που έχουν έναν αριθμό 350 κυττάρων CD4 ή λιγότερο αναμένεται «να αυξήσει τον αριθμό των ανθρώπων που υποβάλλονται σε θεραπεία κατά 49%», «να μειώσει τον αριθμό των θανάτων κατά 20% έως το 2015» και πιθανώς να περιορίσει τη μετάδοση του ιού, υπογραμμίζει ο ΠΟΥ.
Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι το κόστος για τη θεραπεία του HIV θα ανέλθουν μέσα στο 2010 στα 9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Υπολογίζεται ότι 33,4 εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο ζουν με τον ιό του AIDS. Τα Ηνωμένα Έθνη δηλώνουν ότι 15 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται φάρμακα.
Έκθεση της UNICEF
Σε κανένα μέρος του κόσμου ο ιός HIV δεν μετρά τόσα νέα κρούσματα όσα στην ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία, όπου το 80% των νέων περιπτώσεων οροθετικών είναι κάτω των 30 ετών, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η UNICEF κατά τη διεθνή διάσκεψη για το AIDS.
Οι συντάκτες της έκθεσης με τίτλο «Αποδοκιμασία και εξορία, η επιδημία που πλήττει τα παιδιά στην ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία» υπογραμμίζουν ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν σχεδόν 1,5 εκατομμύρια νέα κρούσματα του ιού HIV στην περιοχή αυτή έναντι 900.000 που ήταν το 2001.
Σε ορισμένα μέρη της Ρωσίας η αύξηση των νέων κρουσμάτων έφτασε μάλιστα σχεδόν το 700%.
Πιο ευάλωτη ομάδα είναι τα παιδιά που ζουν στους δρόμους, οι νέοι που ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων που εκδίδονται και αυτών που είναι εθισμένοι στα ναρκωτικά, αναφέρει η έκθεση.
Σύμφωνα με την έκθεση, τα παιδιά και οι νέοι που είναι οροθετικοί φοβούνται περισσότερο τον αποκλεισμό τους από την κοινωνία από την ίδια την ασθένεια. Γι’αυτό τις περισσότερες φορές κρύβουν ότι είναι φορείς.
Ως εκ τούτου, οι συντάκτες της 70σέλιδης έκθεσης υπογραμμίζουν ότι επιβάλλεται μια αλλαγή νοοτροπίας στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς που εξακολουθούν πολύ συχνά να μη δέχονται παιδιά που είναι οροθετικοί.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Κωνσταντίνος Αργυρός: Τι λέει για τη γνωρίμια του με την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ
- Χίος: Διάσωση μητέρας και γιου από το φλεγόμενο σπίτι τους
- Νέλσον Μαντέλα: Ο ισόβιος αγώνας κατά του ρατσισμού
- Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στα Διαβατά
- Ελβετικό φράγκο: Έφτασε η κρίσιμη δίκη στον Άρειο Πάγο – Προσφυγή 200.000 πολιτών
- Η La Liga πάει τους παίκτες στα δικαστήρια
- «Καραγκιόζη… Χάσαμε τον Αϊ Βασίλη!»: Με τη Ματίνα Νικολάου στο θέατρο Σκιών του Π. Χατζηαναγνώστου
- Γιατί η πολιτική φαντασία έχει πεθάνει – και πώς να την αναστήσουμε
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)

















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442