Ηχηρή παρέμβαση του Κ.Παπούλια στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών
Κλίμα συναίνεσης επικράτησε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που πραγματοποιήθηκε χωρίς τα κόμματα της Αριστεράς. Ηχηρή ήταν η παρέμβαση του Κ.Παπούλια, ο οποίος πρότεινε ριζικές αλλαγές. «Να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα του χθες» είπε ο Γ.Παπανδρέου. Ελάχιστη εθνική συνεννόηση για μεγάλες αλλαγές ζήτησε ο Αντ.Σαμαράς, ενώ ο Γ.Καρατζαφέρης διέκρινε οικουμενική συνεννόηση.
Κλίμα συναίνεσης επικράτησε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για την πορεία της οικονομίας, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα χωρίς τα κόμματα της Αριστεράς.
Ηχηρή ήταν η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, ο οποίος τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει μηδενική ανοχή σε διαφθορά και την αδιαφάνεια.
O Πρόεδρος ζήτησε τη μετατροπή της φοροδιαφυγής σε ιδιώνυμο αδίκημα, αλλά και μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς.
Πρότεινε την αυστηροποίηση της νομοθεσίας ώστε να τιμωρούνται γρήγορα οι επίορκοι, την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα, καθώς και την απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά τους.
Ακόμα την αλλαγή του «πόθεν έσχες» των βουλευτών, αλλά και του εκλογικού νόμου για την αντιμετώπιση του μαύρου πολιτικού χρήματος.
Τέλος πρότεινε μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε τυχόν εξαίρεση των πολιτικών από κανόνες οι οποίοι ισχύουν για όλους τους υπόλοιπους πολίτες.
Ο Κ.Παπούλιας έκανε λόγο για κρίση όχι μόνο οικονομική, αλλά κυρίως βαθιά πολιτική και υπογράμμισε ότι ο πολιτικός κόσμος αποδοκιμάζεται και είναι γνωστοί οι λόγοι.
Στη συνεδρίαση που διήρκεσε δύο ώρες συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Απόντες ήταν η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Στο συμβούλιο εκλήθη και συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να ενημερώσει για τις οικονομικές εξελίξεις.
Κλίμα συναίνεσης
Κατά την έξοδό του από το προεδρικό μέγαρο, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι στη σύσκεψη υπήρξε συναίνεση με τους κ. Σαμαρά και Καρατζαφέρη για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν στη χώρα και που -όπως επισήμανε- τώρα είναι πλέον εφικτό να πραγματοποιηθούν, αφού διασφαλίσθηκε η σωτηρία της.
«Πρέπει -είπε ο πρωθυπουργός- να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα του χθες, να δώσουμε τέλος στην Ελλάδα της αδικίας και της ατιμωρησίας, της αδιαφάνειας, της αναξιοκρατίας. Τέλος στην Ελλάδα όπου ένα πολιτικό σύστημα υπηρετεί ειδικά και συγκεκριμένα συμφέροντα και όχι το συλλογικό συμφέρον, της χώρας, του λαού, των πολιτών».
Ο Αντωνης Σαμαράς, σε δηλώσεις του από τη Ρηγίλλης, μίλησε για την ανάγκη να αναληφθούν με τη μέγιστη δυνατή συμφωνία του πολιτικού κόσμου πρωτοβουλίες «που ανοίγουν τον δρόμο για τολμηρές τομές στο σύστημα διακυβέρνησης και στην οικονομία», και να αποκρουσθούν πολιτικές συμπεριφορές «που πυροδοτούν την πολιτική οργή, κάνοντάς την ανεξέλεγκτη».
Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι κατά τη σύσκεψη πρότεινε την αλλαγή του νόμου περι ευθύνης υπουργών, τη μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200, μέτρα για τη διαφάνεια στη δημόσια ζωή, μέτρα για την αναπλήρωση του εισοδήματος των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων και για την τόνωση της ανάπτυξης της οικονομίας. Παράλληλα, ζήτησε την άμεση απόσυρση του μεταναστευτικού νόμου και του Καλλικράτη, προτάσεις όμως που απέρριψε ο πρωθυπουργός.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος δήλωσε μετά το πέρας της: «Ήταν μία συνάντηση σε καλό κλίμα, συζητήθηκαν πέρα από τα οικονομικά και μία άλλη σειρά θεμάτων. Έχω την αίσθηση ότι εάν όλα αυτά που γίνουν πραγματοποιηθούν, θα μπορούσε να γίνει η κρίση ευκαιρία για τη χώρα».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν ζήτησε οικουμενική, ο Γ.Καρατζαφέρης απάντησε ότι «υπήρξε οικουμενική συνεννόηση». Σχετικά με την απουσία των κομμάτων της Αριστεράς, είπε ότι «όσοι συμμετείχαμε αντιπροσωπεύουμε το 90% του λαού και βρεθήκαμε σε μία καλή συνεννόηση που θα ικανοποιήσει την ευρώπη, που θα καταλάβει ότι τα διεκατομμύρια που θα δώσει δεν θα πάνε χαμένα.
Μιλώντας το βεράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, o κ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε στα σημεία συμφωνίας των αρχηγών κατά τη σύσκεψη: «Συμφωνήσαμε για την αλλαγή επί του ουσιαστικότερου του ‘πόθεν έσχες’ των βουλευτών και στην απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων, αλλά βεβαίως, είπα στον πρωθυπουργό, ότι όσο το ΚΚΕ δεν δέχεται έλεγχο στα οικονομικά του αυτό δεν θα μπορέσει να ισχύσει. Πολύ φοβούμαι πως αν θελήσει να το επιβάλλει θα βρει έναν τοίχο απέναντί του.
»Συμφωνήσαμε και για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και εδώ είπαμε ότι η επόμενη Βουλή θα πρέπει να είναι αναθεωρητική για να το περάσει. Είπαμε επίσης πως οι πρώην πρωθυπουργοί θα πρέπει να έρθουν να μιλήσουν σε μια Επιτροπή αποτελούμενη από τους αρχηγούς των Κομμάτων και τους Προέδρους της Βουλής και να μας εξηγήσουν πως φτάσαμε μέχρι εδώ, με ποιο τρόπο ξέφυγε έτσι το χρέος» είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
Τα κόμματα της Αριστεράς
Σε ανακοίνωσή του για τη σύσκεχη, το ΚΚΕ σχολιάζει πως «αμέσως μετά το ‘πανηγύρι’ που έστησαν οι ηγέτες του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, κατακρεουργείται και ότι εχει απομείνει και από το ασφαλιστικό».
Σε συνέντευξη Τύπου, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τη σύσκεψη «παρωδία».
«Σήμερα δεν υπήρχε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, αλλά συνάντηση των κυρίων Παπανδρέου, Σαμαρά, Καρατζαφέρη. Της εγχώριας, δηλαδή, τρόικας που σε συνεργασία με τη διεθνή ετοιμάζονται να θυσιάσουν τη κοινωνική συνοχή και τις κατακτήσεις δεκαετιών του ελληνικού λαού» είπε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.