Tις τελικές ρυθμίσεις για το μεταναστευτικό ανακοινώνει η κυβέρνηση
Το προσχέδιο νόμου «Πολιτική συμμετοχή ομογενών και αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν μόνιμα και μακροχρόνια στην Ελλάδα» παρουσιάζει στις 4 το απόγευμα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Το σχετικό ν/σ κατατίθεται εντός της ημέρας στη Βουλή.
2
Το προσχέδιο νόμου «Πολιτική συμμετοχή ομογενών και αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν μόνιμα και μακροχρόνια στην Ελλάδα» παρουσιάζει στις 4 το απόγευμα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.
Το σχετικό ν/σ κατατίθεται εντός της ημέρας στη Βουλή.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά για τα σχέδια της κυβέρνησης.
Ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για ρυθμίσεις, που αποτελούν το «χαλαρότερο κατώφλι στην ΕΕ». Ζήτησε, δε, σοβαρότερες και αυστηρότερες προϋποθέσεις και να ακολουθηθεί ο ορθός δρόμος, τον οποίο υιοθέτησαν και άλλες χώρες της ΕΕ για να λύσουν αυτό.
Σύμφωνα πάντως με δημοσίευμα της Καθημερινής, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ουσιαστικές αλλαγές στο νομοσχέδιο με κύριο στόχο να αποδυναμωθούν τα επιχειρήματα κυρίως από τη ΝΔ.
- Μεταξύ άλλων, θα καθίσταται σαφές ότι η κτήση της ελληνικής ιθαγένειας για τους ενήλικες θα αφορά αποκλειστικά όσους διαμένουν με οριστικούς και όχι προσωρινούς τίτλους παραμονής.
- Η προϋπόθεση αυτή θα αποκλείει αιτούμενους πολιτικό άσυλο, προτού αυτό τους χορηγηθεί οριστικά.
- Επίσης, σύμφωνα πάντα με την ίδια εφημερίδα, μελετάται η αύξηση του απαιτούμενου χρόνου παραμονής από πέντε έτη, που ήταν η αρχική ανακοίνωση.
- Παράλληλα, για τα παιδιά μεταναστών η ιθαγένεια θα χορηγείται αφού παρακολουθήσουν έξι χρόνια ελληνικού σχολείου (αντί τριών ετών), αλλά η ιθαγένεια θα τους δίνεται και πριν τη συμπλήρωση 18 ετών.
- Η κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις προσεχείς δημοτικές εκλογές (έως το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου), ενώ η ΝΔ -όπως τουλάχιστον μετέδωσε το Mega- ζητά αυτό να ισχύει από τις δημοτικές εκλογές του 2014.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μυτιλήνη: Κλιμακώνουν οι κτηνοτρόφοι – Νέα κινητοποίηση την Πέμπτη
- Λέσβος: Στη ΜΕΘ με μικροβιακή μηνιγγίτιδα νοσηλεύεται 30χρονη στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης
- Η Ρωσία εκτόξευσε πάνω από 300 drones και πυραύλους προς την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας
- Οργή και προβληματισμός στη ΝΔ για τον Μακάριο Λαζαρίδη – Αναμένουν με αγωνία τις αποφάσεις Μητσοτάκη
- Το καλύτερο για τον σκύλο μας είναι να είμαστε συνεχώς «αγκαζέ» – Σωστά;
- Η Ευρώπη υψώνει «τείχος» στον χάλυβα
- Εκλογές στο Περού: Καταγγελίες για νοθεία ανεβάζουν την ένταση
- Κεφαλονιά: Συγκλονίζει ο πατέρας της 19χρονης – «Έχασα τον άγγελό μου – Το παιδί μου το παγίδευσαν»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 15.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/joe-leahy-NI3n0wZ85Kc-unsplash-1-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442