Γνωστική εξασθένηση προκαλούν τα κορεσμένα λιπαρά στις διαβητικές γυναίκες
Νέα Υόρκη: Η αυξημένη πρόσληψη κορεσμένων και τρανς λιπαρών μαζί με την χαμηλή κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών σχετίζεται με γνωστική εξασθένηση στις γυναίκες με διαβήτη τύπου ΙΙ, σύμφωνα με ανάλυση στοιχείων από την μελέτη Nurses' Health Study.
Νέα Υόρκη: Η αυξημένη πρόσληψη κορεσμένων και τρανς λιπαρών μαζί με την χαμηλή κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών σχετίζεται με γνωστική εξασθένηση στις γυναίκες με διαβήτη τύπου ΙΙ, σύμφωνα με ανάλυση στοιχείων από την μελέτη Nurses’ Health Study.
Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care, η Δρ Ελίζαμπεθ Ντεβορε και οι συνεργάτες της στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ μελέτησαν την γνωστική λειτουργικότητα 1.486 γυναικών με διαβήτη τύπου ΙΙ που ήταν τουλάχιστον 70 ετών και είχαν εγγραφεί στη μελέτη. Η γνωστική εξασθένηση καταγράφηκε μια φορά την περίοδο 1995-1999 και μετά πάλι δύο χρόνια αργότερα. Η διατροφική πρόσληψη λιπαρών είχε αρχίσει να καταγράφεται από το 1980.
Η μείωση στο μέσο σκορ έξι τεστ γνωστικότητας ήταν 0.15 μονάδες χειρότερη στις γυναίκες με την υψηλότερη κατανάλωση τρανς λιπαρών, συγκριτικά με εκείνες που είχαν την χαμηλότερη πρόσληψη. Αυτή η διαφορά ήταν συγκρίσιμη με την διαφορά που εντοπίστηκε για τις γυναίκες με επτά χρόνια διαφορά ηλικίας.
Η αντικατάσταση των κορεσμένων και τρανς λιπαρών με πολυακόρεστα μείωνε την γνωστική εξασθένηση.
Η περαιτέρω ανάλυση αναμένεται να επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα και να διερευνήσει τις εναλλακτικές στρατηγικής διατήρησης της γνωστικής υγείας των διαβητικών, ειδικά των γυναικών, που έχουν υψηλότερη συχνότητα τόσο του διαβήτη τύπου ΙΙ όσο και των γνωστικών εξασθενήσεων, συγκριτικά με τους άνδρες.