Κακή διατροφή κάνουν τα άτομα που τρώνε «στο πόδι»
Νέα Υόρκη: Πολλά άτομα παραπονούνται ότι δεν έχουν χρόνο να κάτσουν στο τραπέζι να φάνε και αυτό μπορεί ίσως να τους κάνει να έχουν λιγότερο υγιεινές διατροφικές επιλογές, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Dietetic Association.
Νέα Υόρκη: Πολλά άτομα παραπονούνται ότι δεν έχουν χρόνο να κάτσουν στο τραπέζι να φάνε και αυτό μπορεί ίσως να τους κάνει να έχουν λιγότερο υγιεινές διατροφικές επιλογές, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Dietetic Association.
Η δημοσκόπηση που διενήργησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μινεσότα με επικεφαλής την Δρ Νικολ Λαρσον συμπεριέλαβε σχεδόν 1.700 φοιτητές και διαπιστώθηκε ότι το 35% των ανδρών και το 42% των γυναικών δεν είχε χρόνο να κάτσει στο τραπέζι να φάει το γεύμα του.
Ο περιορισμός του χρόνου φάνηκε να τους ωθεί να κάνουν επιλογές πρόχειρων γευμάτων και λιγότερο υγιεινών τροφών.
Aνδρες και γυναίκες που δήλωσαν ότι συνήθως κάθονταν να φάνε μαζί με άλλα άτομα έτειναν να έχουν καλύτερη συνολικά διατροφή, περιλαμβανομένης της αυξημένης πρόσληψης φρούτων και λαχανικών. Αντίθετα, όσοι έτειναν να τρώνε «στο πόδι», επέλεγαν γεύματα από ταχυφαγεία και είχαν αυξημένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και αναψυκτικών.
Από τα ευρήματα είναι ξεκάθαρο ότι όσο πολυάσχολοι κι αν είμαστε πρέπει πάντα να βρίσκουμε χρόνο για να μπορούμε να τρώμε φυσιολογικά και αν είναι εφικτό αυτό να γίνεται μαζί με φίλους ή μέλη της οικογένειας μας.
Αν και τα γεύματα μπορεί να είναι δύσκολο να χωρέσουν μέσα στο πολυάσχολο πρόγραμμα μας, πρέπει πάντα να βρίσκουμε χρόνο γι’ αυτό, όπως και για κάθε άλλη σοβαρή ασχολία μας.
Τόσο στα πανεπιστήμια όσο και στους εργασιακούς χώρους θα πρέπει πάντα να υπάρχουν προγραμματισμένα διαλείμματα για φαγητό όπως και για δραστηριότητες που προάγουν τις υγιεινές διατροφικές επιλογές.
Ακόμη και όταν δεν υπάρχει χρόνος για φαγητό, η επιλογή ενός υγιεινού σνακ είναι σαφώς προτιμότερη από το πρόχειρο φαγητό. Τα φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, μια σαλάτα, τα δημητριακά και το τυρί μπορούν εύκολα να μεταφερθούν στο γραφείο ή το πανεπιστήμιο.