Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Ρωσίας και Βενεζουέλας τον Νοέμβριο στην Καραϊβική

Κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Ρωσίας και Βενεζουέλας τον Νοέμβριο στην Καραϊβική

Ρωσικά πολεμικά πλοία και 1.000 Ρώσοι στρατιώτες θα λάβουν μέρος σε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας το Νοέμβριο στην Καραϊβική. Η εξέλιξη αναμένεται να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις του Καράκας και κυρίως της Μόσχας με την Ουάσινγκτον.

103

Ρωσικά πολεμικά πλοία και 1.000 Ρώσοι στρατιώτες θα λάβουν μέρος σε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας το Νοέμβριο στην Καραϊβική, σύμφωνα με την εφημερίδα Vea. Η εξέλιξη αναμένεται να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις του Καράκας και κυρίως της Μόσχας με την Ουάσινγκτον.

Επικαλούμενη τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του πολεμικού ναυτικού της Βενεζουέλας, Σαλμπαρόρε Καμαράτα, η εφημερίδα ανέφερε ότι τέσσερα ρωσικά σκάφη θα καταπλεύσουν στα χωρικά ύδατα της λατινοαμερικανικής χώρας από 10ης έως την 14η Νοεμβρίου.

Ο σχεδιασμός των ναυτικών γυμνασίων ανακοινώθηκε εν μέσω της υψηλής έντασης και της επανερχόμενης ψυχροπολεμικής ρητορικής στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών, εξαιτίας του πρόσφατου πολέμου στη Γεωργία και των συμφωνιών που συνήψαν οι ΗΠΑ για την εγκατάσταση ενός συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στην Τσεχία και την Πολωνία.

Ο Καμαράτα δήλωσε ότι θα είναι η πρώτη φορά που το Ρωσικό πολεμικό ναυτικό θα πραγματοποιήσει τέτοια γυμνάσια στη Λατινική Αμερική, προσθέτοντας ότι σε αυτά θα λάβει μέρος και η πολεμική αεροπορία της Βενεζουέλας.

Ο αριστερός πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, σφοδρός επικριτής της πολιτικής της Ουάσινγκτον στη Λατινική Αμερική και όχι μόνο, δήλωσε πριν μερικές εβδομάδες ότι τα ρωσικά πλοία και αεροσκάφη είναι ευπρόσδεκτα στο έδαφος της Βενεζουέλας.

Ο Τσάβες έχει ασκήσει κριτική στην επανενεργοποίηση του Τέταρτου Στόλου του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, που θα αρχίσει να περιπολεί ξανά στη Λατινική Αμερική για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια και πλέον.

Ο πρώην στρατιωτικός, που έχει δηλώσει ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο στρατός των ΗΠΑ να εισβάλει στη Βενεζουέλα, που αποτελεί έναν από τους κυριότερους προμηθευτές της Ουάσινγκτον σε πετρέλαιο, έχει εκφραστεί υπέρ της επαναφοράς της Ρωσίας στο διεθνές προσκήνιο, που χαρακτηρίζει αντίβαρο στην αμερικανική ισχύ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο