Η Αθήνα και η Ολυμπία χαιρετίζουν το Πεκίνο
Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του Κινέζου ομολόγου του Χου Ζιντάο πραγματοποιήθηκε στο «Θέατρο του 21ου Αιώνα» στο Πεκίνο, η μουσική εκδήλωση «Η Αθήνα και η Ολυμπία χαιρετίζουν το Πεκίνο».
43
Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του Κινέζου ομολόγου του Χου Ζιντάο πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο «Θέατρο του 21ου Αιώνα» στο Πεκίνο, η μουσική εκδήλωση «Η Αθήνα και η Ολυμπία χαιρετίζουν το Πεκίνο».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ελληνικού Πολιτιστικού Έτους της Ελλάδας στην Κίνα, που διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού και αποτέλεσε παράλληλα την κοινή έναρξη του 6ου Ολυμπιακού Πολιτιστικού Φεστιβάλ και του Φεστιβάλ Meet in Beijing.
Η παράσταση με ελληνική μουσική και χορούς έφερε το κινέζικο κοινό σε επαφή με έναν από τους πιο πλούσιους και πολυποίκιλους αρχαίους μουσικούς πολιτισμούς με συνεχή σκηνική μουσική παράδοση για περισσότερα από 2.500 χρόνια.
Ξεκινώντας από την αρχαιότητα και τη τελετή της Ολυμπιακής Φλόγας, το μουσικό ταξίδι συνεχίστηκε μέσα από τους αιώνες περνώντας από το Βυζάντιο και φτάνοντας στη σύγχρονη εποχή. Περισσότεροι από 150 τραγουδιστές, μουσικοί και χορευτές έγιναν πρεσβευτές του ελληνικού πνεύματος και της φράσης «Δεν μπορώ να στο εξηγήσω με λόγια, μπορώ όμως να στο χορέψω».
Τα τραγούδια και οι χοροί συνοδεύτηκαν από προβολή εικόνων που παρουσίασαν τόσο τις διαφορετικές περιόδους της ελληνικής μουσικής παράδοσης όσο και μοναδικά ελληνικά τοπία των νησιών του Αιγαίου αλλά και της υπόλοιπης χώρας.
Στο δεύτερο μέρος κινέζικα μπαλέτα, τραγουδιστές και ακροβάτες παρουσίασαν τα κοινά σημεία των δύο πολιτισμών και η παράσταση έκλεισε με τους Έλληνες και Κινέζους καλλιτέχνες να τραγουδούν και να χορεύουν μαζί, συμβολίζοντας τη φιλία μεταξύ των δύο λαών.
Η επίκληση στο θεό Απόλλωνα (ο αρχαίος θεός του φωτός και της μουσικής), από την τελετή της Ολυμπιακής Φλόγας του 2008, συνόδευσε την συμβολική μεταφορά του Ολυμπιακού Πνεύματος από την ελληνική αποστολή στο κινέζικο λαό.
Καλλιτεχνικός διευθυντής της παράστασης ήταν ο Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής Εθνομουσικολογίας στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών οργάνων στην Αθήνα. Τη χορογραφία του μοντέρνου μπαλέτου «Μούσες» επιμελήθηκε η Άρτεμις Ιγνατίου, επίσημη χορογράφος της τελετής της Ολυμπιακής Φλόγας 2008.
Η εκδήλωση μεταδόθηκε σε ζωντανή σύνδεση από τα τηλεοπτικά δίκτυα CCTV 2 και BTV1, ενώ θερμή ήταν η υποδοχή από το σύνολο των κινεζικών μέσων ενημέρωσης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ειρηνικός: Ο Πέτρο δείχνει πού μπορεί να βρίσκονται επιζήσαντες από τα πλήγματα των ΗΠΑ
- Ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μαμντάνι κατήργησε εκτελεστικά διατάγματα του προκατόχου του
- Γάζα: Πολύ ανήσυχος ο Γκουτέρες για την απόφαση του Ισραήλ να απαγορεύσει την πρόσβαση σε δεκάδες ΜΚΟ
- Χιονοστιβάδες στην Ιταλία στοίχισαν τη ζωή σε τρεις ανθρώπους
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Κανόνες τέλος. Ζήτω το κέρδος!
- Έντεκα νεκροί στη Βραζιλία σε δυστύχημα μεταξύ φορτηγού και λεωφορείου



