36

Δύο από τους αστροναύτες του διαστημικού λεωφορείου Endeavour ολοκλήρωσαν τη συναρμολόγηση του γιγάντιου καναδικού ρομπότ Dextre που θα αναλάβει τις περισσότερες από τις εργασίες στο εξωτερικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS)

Στη διάρκεια ενός επτάωρου διαστημικού περίπατου που ολοκληρώθηκε το πρωί της Τρίτης, οι αστροναύτες εξόπλισαν το ρομπότ με μια εργαλειοθήκη και με κάμερες που θα λειτουργούν ως τα μάτια του.

Το καναδικό ρομπότ των 200 εκατ. δολαρίων έχει ύψος 3,6 μέτρα και φέρει δύο βραχίονες μήκους 3,5 μέτρων. Παρά τις μεγάλες διαστάσεις του και το βάρος του που υπερβαίνει τον ενάμισι τόνο, το Dextre μπορεί να τοποθετεί εξαρτήματα με ακρίβεια δύο χιλιοστών.

Οι βραχίονες διαθέτουν επτά αρθρώσεις ο καθένας ώστε να εκτελούν περίπλοκες κινήσεις και θα ελέγχονται με τηλεχειρισμό είτε από το εσωτερικό του ISS είτε από τη Γη.

Το βράδυ της Τρίτης, οι αστροναύτες θα χρησιμοποιήσουν το μηχανικό βραχίονα που υπήρχε ήδη στον σταθμό, επίσης καναδικής κατασκευής, για να μεταφέρουν το Dextre στην τελική του θέση έξω από το αμερικανικό εργαστήριο Destiny του τροχιακού συγκροτήματος.

Ο διαστημικός περίπατος που ολοκληρώθηκε το πρωί της Τρίτης ήταν ο τρίτος από τους πέντε που θα πραγματοποιηθούν κατά την αποστολή του Endeavour στον ISS.

Οι αστροναύτες ολοκλήρωσαν χωρίς πρόβλημα τις εργασίες εξοπλισμού του ρομπότ, δεν κατάφεραν όμως να τοποθετήσουν τον εξοπλισμό ενός πειράματος στο εξωτερικό του ευρωπαϊκού εργαστηρίου Columbus που εγκαταστάθηκε στον ISS. Το πρόβλημα ίσως λυθεί στους δύο τελευταίους διαστημικούς περίπατους.

Το Endeavour έφτασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό την περασμένη Τετάρτη, μεταφέροντας το Dextre και μια βοηθητική μονάδα για το μεγάλο ιαπωνικό εργαστήριο Kibo, το οποίο προγραμματίζεται να εκτοξευτεί τον Μάιο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press