Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τη δραστηριότητα της Κίνας σε διάστημα και κυβερνοδιάστημα
Έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου επισημαίνει στο Κογκρέσο ότι η Κίνα αναπτύσσει τεχνολογίες κυβερνοπολέμου αλλά και οπλικά συστήματα σχεδιασμένα να εξουδετερώνουν τις δορυφορικές υποδομές των αντιπάλων της.
36
Έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου επισημαίνει στο Κογκρέσο ότι η Κίνα αναπτύσσει τεχνολογίες κυβερνοπολέμου αλλά και οπλικά συστήματα σχεδιασμένα να εξουδετερώνουν τις δορυφορικές υποδομές των αντιπάλων της.
Η ετήσια έκθεση του υπουργείου Αμυνας, την οποία συνήθως απορρίπτει το Πεκίνο, αναφέρεται στην αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Κίνας και υπενθυμίζει την περυσινή επιτυχή δοκιμή πυραυλικού συστήματος καταστροφής δορυφόρων.
Το κείμενο αναφέρεται επίσης στις πολυάριθμες αναφορές που κατηγόρησαν πέρυσι τον κινεζικό στρατό για επιθέσεις σε δίκτυα δυτικών χωρών, ακόμα και σε υπολογιστές της αμερικανικής κυβέρνησης.
«Η Κίνα αναπτύσσει πολυδιάστατο πρόγραμμα για τον περιορισμό ή την πρόληψη της χρήσης διαστημικών συστημάτων από τους δυνητικούς της αντιπάλους σε περιόδους κρίσης ή σύγκρουσης» αναφέρει η έκθεση, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Ο Κινεζικός Απελευθερωτικός Σρατός εξετάζει επίσης τη χρήση παρεμβολέων δορυφόρων, όπλων κινητικής ενέργειας, λέιζερ υψηλής ενέργειας, όπλων μικροκυμάτων υψηλή ενέργειας, όπλων ακτίνας σωματιδίων και όπλων ηλεκτρομαγνητικών παλμών» συνεχίζει.
Κάτω από την επικεφαλίδα «Δυνατότητες Κυβερνοπολέμου», η έκθεση αναφέρεται ακόμα στις περυσινές εισβολές σε δίκτυα υπολογιστών οι οποίες φαινόταν να προέρχονται από την Κίνα και αξοποιούσαν «πολλές από τις δεξιότητες και δυνατότητες που θα απαιτούνταν και για επιθέσεις σε δίκτυα υπολογιστών».
Οι συντάκτες διευκρινίζουν ότι η ανάμειξη του Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας δεν μπορεί να αποδειχθεί, ωστόσο κάτι τέτοιο θα βρισκόταν σε συμφωνία με επίσημα κινεζικά έγγραφα.
Το περιεχόμενο της έκθεσης παρουσιάστηκε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα από τον Ντέιβιντ Σέντνι, αξιωματούχο του Πενταγώνου που ειδικεύεται στην Κίνα. Ο Σέντνι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν λόγο να βρίσκονται σε συναγερμό, έχουν όμως λόγο να διαμαρτύρονται ότι το Πεκίνο δεν ξεκαθαρίζει τους λόγους για την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών.
«Θεωρώ ότι το σημαντικότερο για όσους ανησυχούν είναι το γεγονός ότι δεν έχουμε κατανοήσει στρατηγικά τις κινεζικές προθέσεις» δήλωσε ο Σέντνι. «Αυτό οδηγεί σε αβεβαιότητα»΄.
Τον Μάρτιο του 2007 η κυβέρνηση της Κίνας εξήγγειλε σχέδιο αύξησης των στρατιωτικών δαπανών κατά 18% στα 417,8 εκατ. γουάν, δηλαδή 45 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με την έκθεση του Πενταγώνου, ο πραγματικός αριθμός πρέπει να κυμαίνεται στα 97-139 δισ.
Ακόμα κι έτσι, οι στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας μοιάζουν αμελητέες σε σχέση με τα στρατιωτικά κονδύλια των ΗΠΑ -για το επόμενο οικονομικό έτος, ο Μπους ζητά από το Κογκρέσο χρηματοδότηση του Πενταγώνου με 515,4 δισ. δολάρια.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πέθανε ο δημοσιογράφος Ξενοφών Ζηκίδης
- Ντεμπούτο για τον Μόρις στον Ολυμπιακό: Η 12άδα με τον Κολοσσό
- Φοινικούντα: «Ο γιος μου είναι αθώος» – Τι λέει ο πατέρας του 22χρονου που συνελήφθη
- Τσουκαλάς: Η διακυβέρνηση Μητσοτάκη διαιρεί σε δύο Ελλάδες – Οι λίγοι καλοπερνούν, οι πολλοί αγκομαχούν
- Τα δεδομένα για Μανδά: «Η Γιουβέντους εξετάζει σοβαρά την απόκτησή του»
- ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: Ο κυνισμός και η αλαζονεία του δεν πείθει κανέναν πια, ούτε τους αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ


