89

Πολλά είναι τα δεδομένα που καλείται να εξετάσει η Πειθαρχική επιτροπή της Σούπερ Λίγκα πριν την ετυμηγορία της για την ένσταση που κατέθεσε ο Ολυμπιακός, για αντικανονική συμμετοχή του Ρόμαν Βάλνερ από τον Απόλλωνα Καλαμαριάς στο μεταξύ τους παιχνίδι.

Η υπεράσπιση της ΠΑΕ της Θεσσαλονίκης ζήτησε και πέτυχε την εξαίρεση του μέλους της Πειθαρχικής Επιτροπής της Σούπερ Λίγκα, Γιώργου Στεφανάκη «λόγω υπαλληλικής σχέσης του γιου του με την ΠΑΕ Ολυμπιακός. Εκπροσωπεί την εταιρία Sports United, συμφερόντων Κόκκαλη που σημαίνει ότι βάσει σχετικού άρθρου του ποινικού κώδικα δεν μπορεί να εκδικάσει την υπόθεση», όπως ειπώθηκε.

Ο κ. Στεφανάκης παραιτήθηκε από τη θέση του, καθώς όπως είπε, δεν μπορούσε να παραμείνει σε αυτή από τη στιγμή κατά την οποία υπάρχει έστω και η παραμικρή αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του.

Αυτή η εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή της συνεδρίασης, αφού έπρεπε να αναζητηθεί ο αντικαταστάτης του κ. Στεφανάκη, και η επανέναρξή της μετά από δύο ώρες.

Κατά την εκδίκαση της απόφασης, η πλευρά του Ολυμπιακού υποστήριξε ότι βάσει του άρθρου 4, παρ. 5, ο παίκτης «μπορεί να μεταγραφεί αλλά όχι να αγωνισθεί» σε περισσότερες από δύο ομάδες.

Η πλευρά της Καλαμαριάς υποστήριξε ότι δεν γνώριζε σε ποιες άλλες ομάδες της Σκωτίας είχε αγωνισθεί ο Ρόμαν Βάλνερ, επειδή δεν ενημερώθηκε σχετικά απο την ΕΠΟ. Τόνισε παράλληλα το συγκεκριμένο άρθρο του κανονισμού της ΕΠΟ δεν προβλέπει κυρώσεις για Απόλλωνα αλλά ούτε για το κύρος του αγώνα με τον Ολυμπιακό.

Υποστήριξε επίσης ότι ο δανεισμός του παίκτη από την Φόλκερκ στην Χάμιλτον (ομάδα Β Σκωτίας) έγινε κάτω από το ειδικό καθεστώς που διέπει μόνο τη Μεγάλη Βρετανία και σύμφωνα με το οποίο κάθε παίκτης μπορεί να αγωνίζεται ως δανεικός για ένα ή δύο μήνες. Αυτές αποκαλούνται επείγουσες μεταγραφές και δεν λογίζονται ως δανεισμός διότι η FIFA αναγνωρίζει ως δανεισμούς μόνο τις περιπτώσεις εκείνες που κλείνονται συμβόλαιο έξι μηνών!

Τα πράγματα, όμως, ήλθε να περιπλέξει μια επισήμανση του προέδρου της Πειθαρχικής Επιτροπής, Βενιζέλος Μουράτογλου, βάσει της οποίας πρέπει να ληφθεί υπόψη η κυριότητα του συναγωνισμού.

Ό κ. Μουράτογλου ανέφερε ότι ο ίδιος μελέτησε τον δικτυακό τόπο της FIFA και βρήκε πως όντως από το 2005 είναι σε ισχύ αυτός ο κανονισμός. Βρήκε όμως ότι από την Πρωτοχρονιά του 2008 ο περιορισμός αυτός μπορεί να ισχύσει μονάχα σε ό,τι αφορά σε ομάδες της ίδιας χώρας. Δηλαδή ένας ποδοσφαιριστής δεν μπορεί να αγωνισθεί σε πάνω από δύο ομάδες σε διοργάνωση (πρωτάθλημα και Κύπελλο) της ίδιας εθνικής Ομοσπονδίας!

Αυτή η τροποποίηση δεν φαίνεται να αναιρεί την προηγούμενη του 2005, ίσως γιατί η FIFA θέλει να το αφήσει στη διακριτική ευχέρια των εθνικών Ομοσπονδιών. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα η ΕΠΟ δεν έχει εναρμονίσει τον κανονισμό της.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού η τροποποίηση αφορά χώρες (π.χ της Λατινικής Αμερικής) που έχουν διαφορετική μεταγραφική περίοδο από την Ευρώπη.

Η συνεδρίαση της Πειθαρχικής Επιτροπής διήρκησε μέχρι το βράδυ της Πέμπτης και η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή.

Πάντως, η υπόθεση αναμένεται να ξεκαθαρίσει στα γραφεία της ΕΠΟ, καθώς θα τελεσιδικήσει στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή της.

Μετά τις εξελίξεις αυτές, και εφόσον ο Ολυμπιακός κερδίσει την ένσταση, τότε η Καλαμαριά (από την οποία στην περίπτωση αυτή θα αφαιρεθούν οι τρεις βαθμοί της νίκης αλλά και ακόμα ένας) αναμένεται ότι θα προσφύγει στη FIFA!

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ