36

Η αποστολή για την επέκταση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού με το ευρωπαϊκό εργαστήριο Columbus αναβλήθηκε για τρίτη φορά, καθώς η NASA δεν θα προλάβει να διορθώσει μέχρι τις 10 Ιανουαρίου τη βλάβη στο διαστημικό λεωφορείο Atlantis.

H εκτόξευση είχε ήδη αναβληθεί δύο φορές το Δεκέμβριο λόγω δυσλειτουργίας σε αισθητήρες της εξωτερικής δεξαμενής καυσίμων. Όπως αναφέρει το Reuters, η NASA ανακοίνωσε ότι η αποστολή, που προγραμματιζόταν για τον Ιανουάριο, θα καθυστερήσει μερικές ημέρες έως μερικές εβδομάδες.

Οι αισθητήρες που παρουσίασαν πρόβλημα αναλαμβάνουν να θέτουν εκτός λειτουργίας τον κινητήρα του διαστημικού λεωφορείου σε περίπτωση που τα καύσιμα εξαντληθούν πρόωρα λόγω διαρροής ή άλλου προβλήματος. Αν ο κινητήρας δεν σταματήσει, υπάρχει περίπτωση έκρηξης.

Οι μηχανικοί της υπηρεσίας εκτιμούν ότι το πρόβλημα αφορά τους ρευματοδότες μέσω των οποίων οι αισθητήρες συνδέδονται με τον κινητήρα. Τα ύποπτα εξαρτήματα θα αφαιρεθούν το Σάββατο και θα μεταφερθούν για εξέταση στο Κέντρο Διαστημικής Πτήσης Μάρσαλ στην Αλαμπάμα. Ακόμα και αν τα ελαττωματικά εξαρτήματα δεν εντοπιστούν, οι μηχανικοί εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να παρακάμψουν τους ρευματοδότες.

Κάθε αναβολή της εκτόξευσης ασκεί νέα πίεση στη NASA, η οποία έχει αναλάβει να πραγματοποιήσει ακόμα 12 αποστολές για την ολοκλήρωση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού έως το Σεπτέμβριο του 2010, οπότε τα διαστημικά λεωφορεία θα αποσυρθούν οριστικά.

Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας που ανακοίνωσε την αναβολή δήλωσε πάντως βέβαιος ότι το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ