89

Ο Ίβιτσα Μαϊτσόροβιτς έλυσε το… γόρδιο δεσμό και στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων χάρισε στον Πανιώνιο τη σπουδαία νίκη με 1-0 επί της Αούστρια στο «Ερνστ Χάπελ» της Βιέννης, η οποία τον φέρενει στην πόρτα των «32» του Κυπέλλου UEFA. Για να την περάσουν, οι «κυανέρυθροι» πρέπει να νικήσουν στις 19 Δεκεμβρίου την αδιάφορη Μπορντό στη Νέα Σμύρνη την τελευταία αγωνιστική προκειμένου να σφραγίσουν το εισιτήριό τους χωρίς να εξαρτώνται από το αποτέλεσμα του αγώνα της Γαλατασαράι μετην Αούστρια.

Οι Νεοσμυρνιώτες παρατάχθηκαν χωρίς τον Ντάριο Φερνάντες και ο Εβαλντ Λίνεν χρησιμοποίησε στη μεσαία γραμμή τον Ιβιτσα Μαϊστόροβιτς, μαζί με τους Κουμορτζί και Νικολάου, με τους Γουνδουλάκη, Σκούφαλη στα άκρα και τον Τζιμπούρ μοναδικό «καθαρόαιμο» προωθημένο.

Το πρώτο ημίωρο ήταν πολύ κακό, με τις δύο ομάδες να… συναγωνίζονται σε λάθη και να μην μπορούν να απειλήσουν την αντίπαλη εστία. Ο Πανιώνιος θέλησε να εκμεταλλευτεί κάποια αμυντικά κενά των γηπεδούχων, χωρίς όμως αποτέλεσμα, και χρειάστηκε να φτάσει το 35ο λεπτό για να γίνει η πρώτη αξιοσημείωτη φάση, όταν ο Λάσνικ έβγαλε σε καλή θέση τον Οκότιε, αλλά αυτός δεν πλάσαρε σωστά και ο Κένιγκ μπλόκαρε εύκολα. Τρία λεπτά αργότερα, ο Λέσνικ έπιασε εντελώς ανενόχλητος ένα δυνατό σουτ, που έστειλε τη μπάλα μόλις άουτ.

Από την πλευρά τους, οι «κυανέρυθροι» πλησίασαν δύο φορές το γκολ στο τελευταίο πεντάλεπτο του πρώτου μέρους. Στο 40΄ ο Γουνδουλάκης είδε τον Φορνέτσι εκτός εστίας και επιχείρησε να τον «κρεμάσει» από μακριά, αλλά η μπάλα πέρασε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Και στο 43 ο Σκούφαλης βρέθηκε απέναντι από κενή εστία, μετά από προσπάθεια των Τζιμπούρ και Κουμορτζί, αλλά το σουτ που έπιασε από το σημείο του πέναλτι ήταν πολύ άστοχο.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με μεγάλη ευκαιρία για την Αούστρια στο 49, όταν σε σουτ του Ατσίμοβιτς η μπάλα κόντραρε στον Σπυρόπουλο και σταμάτησε στο δοκάρι του Κένιγκ. Η «απάντηση» του Πανιωνίου ήταν άμεση, καθώς στο 50 ο Σκούφαλης έφυγε στην αντεπίθεση, βρέθηκε απέναντι στον Φορνέτσι αλλά ο τελευταίος απέκρουσε σε κόρνερ. Δύο λεπτά αργότερα ο Τζιμπούρ από καλή θέση δεν έπιασε όπως θα ήθελε το σουτ και ο Φορνέτσι μπλόκαρε, ενώ στο 60 η κεφαλιά του Γουνδουλάκη έφυγε άουτ. Η ελληνική ομάδα είχε τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα, αλλά το γκολ δεν ήρθε ούτε στο δυνατό σουτ του Κουμορτζί στο 69, που έστειλε τη μπάλα λίγο έξω από την εστία των Αυστριακών, ούτε στο σουτ του Τζιμπούρ στο 72 από πλάγια θέση, που κατέληξε στην εξωτερική πλευρά των διχτύων.

Ο μονόλογος του Πανιωνίου συνεχίστηκε, με τον Σκούφαλη στο 80 να αποφεύγει έξοχα τον Μπακ και να βρίσκεται απέναντι στον Φορνέτσι, που απομάκρυνε με τα πόδια. Ενα λεπτό αργότερα, το δυνατό σουτ του Φερνάντες (που μπήκε ως αλλαγή) βρήκε στο δεξί δοκάρι και έφυγε έξω, αλλά ο Πανιώνιος του δευτέρου ημιχρόνου δεν μπορούσε να αφήσει βαθμούς στη Βιέννη. Η δικαιοσύνη αποδόθηκε, έστω και στο 91, όταν ο Ιβιτσα Μαϊστόροβιτς, μετά από εκτέλεση φάουλ του Φερνάντες, με δυνατό σουτ μέσα από την περιοχή πέτυχε το νικητήριο γκολ, που αναπτερώνει τις ελπίδες των «κυανέρυθρων» για πρόκριση. Αρκεί μία νίκη επί της (οριστικά πρώτης και αδιάφορης) Μπορντό στη Νέα Σμύρνη για να πάρει η ομάδα του Εβαλντ Λίνεν το εισιτήριο για τους «32», κάτι που μπορεί να γίνει και με χειρότερο αποτέλεσμα, αν η Γαλατάσαραϊ δεν νικήσει την Αούστρια στην Κωνσταντινούπολη, κάτι που πάντως φαντάζει απίθανο.

Διαιτητής: Γιάτσεκ Γκράνατ (Πολωνία)

Κίτρινες: Σαριγιάρ, Σουλιμάνι – Μπερτέ, Φερνάντες

ΑΟΥΣΤΡΙΑ Β. (Γκέοργκ Τσελχόφερ): Φορνέτσι, Μαϊστόροβιτς, Μπακ, Ερτλ (64 Σουλιμάνι), Σίμερ, Μπλανσάρ, Λάσνικ (71 Μάιρ), Σαριγιάρ, Ατσίμοβιτς, Οκότιε (80 Λάφατα), Στάντφεστ

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Εβαλντ Λίνεν): Κένιγκ, Μανιάτης, Πλετς, Μπερτέ, Σπυρόπουλος, Μαϊστόροβιτς, Νικολάου (73 Φερνάντες), Κουμορτζί (87 Γκασπάρ), Γουνδουλάκης, Σκούφαλης (85 Κουτσόπουλος), Τζιμπούρ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,www.sport.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ