36

Ρωσικό σκάφος Soyuz που μετέφερε πίσω στη Γη δύο Ρώσους κοσμοναύτες και τον πρώτο αστροναύτη της Μαλαισίας προσεδαφίστηκε 310 χλμ πέρα από το προσχεδιασμένο σημείο λόγω δυσλειτουργίας υπολογιστή, χωρίς όμως να κινδυνεύσει το πλήρωμα.

Η κάψουλα έπεσε με αλεξίπτωτο 310 χλμ δυτικά του χώρου προσεδάφισης στο Αρκαλίκ του Καζακστάν στις 13.36 ώρα Ελλάδας, ένα λεπτό νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα άφιξης, ανακοίνωσε την Κυριακή το ρωσικό Κέντρο Ελέγχου έξω από τη Μόσχα.

Η ρωσική ομάδα εντοπισμού και διάσωσης δεν δυσκολεύτηκε πάντως να εντοπίσει την κάψουλα. Και οι τρεις επιβάτες ήταν καλά στην υγεία τους, αναφέρει ανακοίνωση της NASA.

Λόγω της δυσλειτουργίας, η κάθοδος του σκάφους ήταν ασυνήθιστα απότομη, με αποτέλεσμα οι επιβάτες να δεχθούν επιταχύνσεις πολύ υψηλότερες από το κανονικό.

Οι αξιωματούχοι στη Γη έζησαν μερικές «έντονες στιγμές», μέχρι να βεβαιωθούν ότι το Soyuz είχε προσεδαφιστεί με ασφάλεια.

Ανεξάρτητη επιτροπή ανέλαβε να διερευνήσει τα αίτια του περιστατικού.

Παρόμοιο πρόβλημα είχε εμφανιστεί και τον Μάιο του 2003, όταν η ομάδα εντοπισμού και διάσωσης χρειάστηκε αρκετές ώρες μέχρι να εντοπίσει το Soyuz που επέστρεφε από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Επιβάτες στην τελευταία περιπετειώδη πτήση ήταν ο Ελληνορώσος Φιοντόρ Γιουρτσίχιν και ο Ρώσος Όλεγκ Κότον, οι οποίοι πέρασαν έξι μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, καθώς και ο Σικ Μουζαφάρ Σούκορ, πρώτος αστροναύτης της Μαλαισίας, ο οποίος είχε φτάσει στο πολυθεθνικό τροχιακό εργαστήριο μαζί με το νέο πλήρωμα στις 12 Οκτωνρίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press