Πρόταση να ενταχθεί στο εθνικό πρόγραμμα το εμβόλιο κατά του HPV
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών πρότεινε να ενταχθεί στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών το εμβόλιο κατά του ιού HPV, ο οποίος ευθύνεται για τα περισσότερα κρούσματα καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας. Η εισήγηση στο υπουργείο Υγείας αναμένεται να γίνει δεκτή.
36
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών πρότεινε να ενταχθεί στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών το εμβόλιο κατά του ιού HPV, ο οποίος ευθύνεται για τα περισσότερα κρούσματα καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας.
Η εισήγηση στο υπουργείο Υγείας αναμένεται να γίνει δεκτή, δήλωσε ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας στο ΑΠΘ Θεόδωρος Αγοραστός. Η πρόταση αφορά τον εμβολιασμό κοριτσιών ηλικίας 12-15 ετών ή και γυναικών μέχρι την ηλικία των 26 χρόνων, εφόσον οι ίδιες το επιθυμούν.
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας για τον οποίο ενοχοποιείται ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος σε γυναίκες, και παγκοσμίως προκαλεί περίπου 270.000 θανάτους το χρόνο.
Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί περίπου 100 τύποι του HPV, ωστόσο οι τύποι 16 και 18 ευθύνονται για το 71,5% των περιστατικών καρκίνου στην Ευρώπη.
Το πρώτο εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κυκλοφόρησε στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2007, ενώ ένα δεύτερο εμβόλιο έλαβε έγκριση τον Σεπτέμβριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται στην Ελλάδα σε δύο με τρεις μήνες.
Στην Ελλάδα, τo υπουργείο Υγείας έχει δηλώσει ότι ο εμβολιασμός των κοριτσιών 12-13 ετών θα καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Τραμπ: Ο «πρόεδρος της ειρήνης» έχει ήδη εξαπολύσει περισσότερα πλήγματα από όσα ο Μπάιντεν συνολικά
- Ρωσία: Ουκρανική επίθεση με drones προκαλεί ζημιές σε διαμερίσματα και πυρκαγιά σε βιομηχανική εγκατάσταση
- Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι αναζητούν «πρόσχημα» για στρατιωτική επέμβαση
- Ο Τραμπ υψώνει το μεσαίο δάχτυλο μπροστά στις κάμερες κατά την επίσκεψή του σε εργοστάσιο
- Ιράν: Κατηγορεί τον Τραμπ ενθαρρύνει την πολιτική αποσταθεροποίηση και υποκινεί τη βία
- Χιλή: Αθώωσαν τον αστυνομικό που πυροβόλησε και τύφλωσε διαδηλωτή στις μεγάλες κινητοποιήσεις το 2019

