Κυριακή 01 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Η Λιβύη κοντά σε συνεργασία με τις ΗΠΑ για πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα

Η Λιβύη κοντά σε συνεργασία με τις ΗΠΑ για πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Λιβύη βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τη συνεργασία σε ειρηνικό πρόγραμμα χρήση πυρηνικής ενέργειας, ειδικά για ιατρικούς σκοπούς. Το είδος όμως αυτό της συνεργασίας δεν είναι η ευρεία συμφωνία την οποία η Τρίπολη θα επιθυμούσε.

91

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Λιβύη βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τη συνεργασία σε ειρηνικό πρόγραμμα χρήση πυρηνικής ενέργειας, ειδικά για ιατρικούς σκοπούς. Το είδος όμως αυτό της συνεργασίας δεν είναι η ευρεία συμφωνία την οποία η Τρίπολη θα επιθυμούσε.

Νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων της Λιβύης Jana είχε ανακοινώσει ότι η συμφωνία θα υπογραφεί σύντομα και περιλαμβάνει πυρηνικό πρόγραμμα παραγωγής ενέργειας, από κοινού έρευνα και ανάπτυξη τεχνικών προγραμμάτων, καθώς και κατασκευή εγκαταστάσεων που θα βοηθήσουν στην αύξηση της ικανότητας αφαλάτωσης νερού.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται κοντά στην υπογραφή συμφωνίας για την κατασκευή εργαστηρίου πυρηνικής ιατρικής, αλλά πως δεν έχει προς το παρόν σκοπό να βοηθήσει στην δημιουργία πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ενέργειας.

«Αυτό που είπαμε στους Λίβυους όταν σταμάτησαν την προσπάθεια να κατασκευάσουν πυρηνικά όπλα ήταν ότι ήμασταν ανοιχτοί σε συζητήσεις σχετικά με τις πολιτικές χρήσεις της πυρηνικής ενέργειας» δήλωσε ο αξιωματούχος που δεν θέλησε να αποκαλύψει την ταυτότητά του.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τομ Κέισι, δήλωσε ότι δεν έχει υπόψη του «κανένα σχέδιο των ΗΠΑ να συμμετάσχουν σε πυρηνικά προγράμματα με τη Λιβύη».

Η ανακοίνωση έρχεται μετά τα «παράπονα» του Καντάφι ότι η χώρα δεν αποζημιώθηκε για την εγκατάλειψη των πυρηνικών και σηματοδοτεί ένα ακόμα βήμα συμφιλίωσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον ηγέτη της Λιβύης Μοάμαρ Καντάφι, προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει ήδη από το 2003.

Ο Καντάφι είχε δηλώσει πριν από μερικές ημέρες ότι η χώρα δεν αποζημιώθηκε για την εγκατάλειψη του πυρηνικού της προγράμματος.

Ο ηγέτης της Λιβύης είχε δηλώσει επίσης απογοητευμένος από τις υποσχέσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας και τόνισε ότι οι δύο χώρες θα έπρεπε να είχαν βοηθήσει τη Λιβύη να αναπτύξει πυρηνική τεχνολογία για την παραγωγή ενέργειας.

Το 2003 η Λιβύη είχε υποσχεθεί να εγκαταλείψει την προσπάθεια κατασκευής πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων, αλλά είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρων να αναπτύξει ένα πυρηνικό πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 01 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο