Με έντονη αστυνομική παρουσία και μεμονωμένα επεισόδια η πορεία για το Πολυτεχνείο
Επεισόδια έγιναν και εφέτος στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, με συμπλοκές μεταξύ νεαρών και αστυνομίας στη Β.Σοφίας, στο ύψος του Χίλτον, αλλά και μεταξύ ομάδων διαδηλωτών στην πλατεία Μαβίλη. Δεκάδες προσαγωγές, ένας σοβαρά τραυματίας. Ένταση και στη Θεσσαλονίκη.
28
Επεισόδια έγιναν και εφέτος στην πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, με συμπλοκές μεταξύ νεαρών και της αστυνομίας στη Βασιλίσσης Σοφίας και στο ύψος του Χίλτον, αλλά και μεταξύ ομάδων διαδηλωτών στην πλατεία Μαβίλη.
Αρχικά επεισόδια έγιναν στη διασταύρωση Β.Σοφίας και Ηρώδου Αττικού, έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και στο ύψος του Χίλτον, όταν ομάδα διαδηλωτών πέταξε πέτρες και φωτοβολίδες εναντίον των ΜΑΤ, τα οποία απάντησαν με χρήση δακρυγόνων.
Τα επεισόδια προκάλεσαν για λίγο διακοπή της πορείας, η οποία κόπηκε στα δύο. Μετά την αποκατάσταση της τάξης η πορεία συνεχίστηκε έως την αμερικανική πρεσβεία.
Ωστόσο, στην πλατεία Μαβίλη ξέσπασε πετροπόλεμος μεταξύ διαφορετικών ομάδων διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να σοβαρά τραυματιστεί ένας φοιτητής και να μεταφερθεί σε νοσοκομείο.
Για να σταματήσουν οι συμπλοκές μεταξύ των ομάδων διαδηλωτών, η αστυνομία περικύκλωσε το τετράγωνο και έκανε χρήση χημικών.
Συνολικά πέντε άτομα μεταφέρθηκαν στο ΚΑΤ με τραυματισμούς, ενώ τρεις αστυνομικοί διακομίστηκαν στον 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.
Aπό την αστυνομία έγιναν περίπου προσαγωγές 96 ατόμων, από τα οποία οι 50 αφέθηκαν ελεύθερα πριν από την έναρξη της πορείας. Δύο άτομα θα παραπεμθούν στη Δικαιοσύνη.
Οι περισσότεροι, περίπου 30, προσήχθησαν από το χώρο μπροστά στο Χίλτον και οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ.
Νωρίτερα, προσαγωγές έγιναν και στην οδό Γενναδίου, κοντά στο ξενοδοχείο Τιτάνια, όπου σύμφωνα με την Αστυνομία εντοπίστηκε ομάδα υπόπτων.
Οι προσαχθέντες εξετάζονται στην ΓΑΔΑ που διενεργεί προανάκριση προκειμένου να διευκρινιστεί ποιοι θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα για συμμετοχή στα επεισόδια ή άλλα αδικήματα.
Η πορεία, με την οποία κορυφώθηκαν και οι εφετινές εκδηλώσεις, έγινε με την παρουσία 5.500 αστυνομικών. Παράλληλα, σε επιφυλακή ήταν 15 εισαγγελείς και οι πρυτανικές αρχές, ενώ τα πανεπιστημιακά ιδρύματα φρουρούνταν.
Ένταση στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη, η πορεία για το Πολυτεχνείο, με τη συμμετοχή περίπου 6.000 ατόμων, ολοκληρώθηκε ειρηνικά. Μετά το τέλος της διαδήλωσης, όμως, περίπου 50 άτομα εισήλθαν στον χώρο της Φιλοσοφικής Σχολής όπου παρέμειναν μέχρι αργά το βράδυ πετώντας πέτρες και βόμβες μολότοφ κατά των αστυνομικών. Επίσης, διαδηλωτής έκαψε την ελληνική σημαία.
Μεγαλύτερη ένταση δημιουργήθηκε έξω από τη Φιλοσοφική Σχολή, όπου η αστυνομία έκανε περιορισμένη χρήση δακρυγόνων με τους νεαρούς που ανταπέδιδαν με πέτρες. H ένταση προκάλεσε που προκλήθηκε στους χώρους έξω από τη Φιλοσοφική Σχολή, επί της οδού Εθνικής Αμύνης, προκάλεσε την προσωπική παρέμβαση του πρύτανη του ΑΠΘ Αναστάσιου Μάνθου
Ο πετροπόλεμος συνεχίστηκε μέχρι αργά τη νύχτα, ενώ ακόμα και το πρψί του Σαββάτου κουκουλοφόροι εξακολουθούν να βρίσκονται στο χώρο του ΑΠΘ.
Από την αστυνομία ανακοινώθηκε ότι έγιναν 20 προσαγωγές και επτά συλλήψεις.
Σημειώνεται ότι επεισόδιο σημειώθηκε και το πρωί της Παρασκευής στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, την ώρα που αντιπροσωπείες της ΝΔ κατέθεταν στεφάνια στο μνημείο των ηρώων του Πολυτεχνείου. Αριστεριστές φοιτητές αποδοκίμασαν με συνθήματα τους εκπροσώπους και πέταξαν εναντίον τους πέτρες και αυγά.
Τέλος, φωτιά εκδηλώθηκε σε υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς κοντά στο δημαρχείο Συκεών στη Θεσσαλονίκη. Η φωτιά ξέσπασε σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από μολότοφ που πέταξαν άγνωστοι. Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής και προχώρησαν σε άμεση κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Συγχαρητήρια Πολύδωρα προς αστυνομικούς
Ο υπουργός Δημοσίας Τάξης Βύρων Πολύδωρας, μετά το πέρας της εφαρμογής των μέτρων, απέστειλε το συγχαρητήριο μήνυμα στο αστυνομικό προσωπικό.
«Είδα επαγγελματισμό, μεθοδικότητα, σχέδιο και εφαρμογή του, ψυχραιμία και αυτοματισμό στη δράση που είχαν ως επακόλουθο την επιτυχία. Σε όλα τα σημεία χρειαζόμαστε βελτίωση. Θα την κατακτήσουμε. Για τη Δημοκρατία μας, για την κοινωνία μας! Συγχαίρω» αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Πολύδωρας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο Φέλα Κούτι γίνεται ο πρώτος Αφρικανός που λαμβάνει Lifetime Achievement Award στα Grammy
- Κρήτη: Ζευγάρι με ακριβά γούστα – Τσέπωναν… Rolex, Omega, χρυσές λίρες και μανικετόκουμπα
- Φωτιά σε εργοτάξιο ξενοδοχείου στο Ηράκλειο Κρήτης
- Κύπρος: «Εξαφανίστηκαν» εκρηκτικές ύλες τύπου TNT – Συναγερμός στην Εθνική Φρουρά
- Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για πόλεμο στην Αρκτική – Πώς τα σχέδια Τραμπ για τη Γροιλανδία άλλαξαν τη στρατηγική
- Παναθηναϊκός: Σενάριο για τον Μπισουμά της Τότεναμ (vids)
- Θεσπρωτία: Σε εξέλιξη η αναστήλωση του σκηνικού οικοδομήματος του αρχαίου θεάτρου Γιτάνων
- Ιράν: Το Πεντάγωνο είναι έτοιμο και περιμένει εντολές του Τραμπ – Τα αραβικά κράτη προσπαθούν για αποκλιμάκωση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 30.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/trevor-mckinnon-wL3-nvcELpc-unsplash-1-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442