«Αστακός» η Αθήνα υπό το φόβο επεισοδίων στις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο
Επτάμισι χιλιάδες αστυνομικούς, προληπτικούς ελέγχους και προσαγωγές υπόπτων και απαγόρευση στάθμευσης αυτοκινήτων προβλέπουν μεταξύ άλλων τα μέτρα που απαφασίστηκαν σε σύσκεψη στη ΓΑΔΑ, εν όψει των εκδηλώσεων για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
37
Επτάμισι χιλιάδες αστυνομικούς, προληπτικούς ελέγχους και προσαγωγές υπόπτων, απαγόρευση στάθμευσης αυτοκινήτων προβλέπουν μεταξύ άλλων τα μέτρα που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, εν όψει των εκδηλώσεων για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Τα μέτρα άρχισαν να εφαρμόζονται από την Τρίτη, ενώ στις 16 και στις 17 του μήνα θα γίνεται σταδιακή διακοπή κυκλοφορίας από την Τροχαία και θα απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο, καθώς και κατά μήκος της διαδρομής της πορείας από το ΕΜΠ στην αμερικανική πρεσβεία. Επίσης, θα γίνουν τροποποιήσεις και στα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
Από το σύνολο των αστυνομικών δυνάμεων οι πέντε χιλιάδες προέρχονται από υπηρεσίες της Αθήνας και δυόμισι χιλιάδες από την Περιφέρεια.
Στη σύσκεψη, υπό τον Αττικάρχη υποστράτηγο Ασημάκη Γκόλφη προσήλθε και ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος, Αναστάσιος Δημοσχάκης καθώς και ο Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος, αντιστράτηγος, Βασίλειος Τσιατούρας, οι οποίοι συνέστησαν στους αξιωματικούς οι δυνάμεις τους να είναι πολύ προσεκτικές, να μην προκαλέσουν, αλλά παράλληλα να γίνονται συνεχώς προληπτικοί έλεγχοι και προσαγωγές υπόπτων.
Επίσης, η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου θα βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση και ολόκληρη η πολυτεχνειακή κοινότητα, δηλαδή φοιτητές, εργαζόμενοι και καθηγητές, θα περιφρουρούν το ίδρυμα καθ όλη τη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων και φυσικά κατά την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.
Σε επιφυλακή, όμως, θα βρίσκονται και τα υπόλοιπα πανεπιστήμια του κέντρου της Αθήνας. Μάλιστα, για πρώτη φορά θα βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση και η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ οι φοιτητές, οι καθηγητές και οι εργαζόμενοι θα περιφρουρούν και τις υπόλοιπες σχολές του κέντρου, όπως η Νομική, το Χημείο κ.λπ..
Συνάντηση ΚΚΕ – Πολύδωρα
Παράλληλα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βύρων Πολύδωρας, και ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης, συναντήθηκαν την Τρίτη με αντιπροσωπεία του Κουμμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος (ΚΚΕ), αποτελούμενη από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο Ορέστη Κολοζώφ και την βουλευτή Βαρβάρα Νικολαΐδου.
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ τόνισε την ανάγκη διαφύλαξης του απαραβίαστου του πανεπιστημιακού ασύλου, αίτημα προς το οποίο ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως συμφώνησε απολύτως, όπως ανακοίνωσε.
Ο κ. Πολύδωρας σημείωσε ότι η Ελληνική Αστυνομία μεριμνά για το ακώλυτο και ειρηνικό της πραγματοποίησης των εκδηλώσεων και της μεγάλης πορείας κατά τις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου.
Επιστολή Αλαβάνου
Επιστολή στον κ. Πολύδωρα με την οποία απορρίπτει την πρόσκλησή του για για διακομματική σύσκεψη σχετικά με το θέμα της αντιμετώπισης των μικρών διαδηλώσεων στην Αθήνα, απέστειλε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος.
«Αρκούν το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και η ωριμότητα των οργανωτών που μπορούν να αυτορυθμίζουν την κινητικότητα των διαδηλώσεων με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες για την κυκλοφορία στην πόλη, εφ’ όσον βέβαια και η αστυνομία δεν θα απαγορεύει την κυκλοφορία σε έκταση και χρόνο πολύ ευρύτερο απ’ όσο η κινητοποίηση καταλαμβάνει» αναφέρεται στην επιστολή και προστίθεται:
«Νομίζουμε ακόμη στο θέμα των διαδηλώσεων κεντρικό πρόβλημα δεν είναι οι αγώνες και οι μορφές πάλης των εργαζομένων, αλλά η κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους που τους οδηγεί σε απόγνωση και κινητοποιήσεις.
»Γι’ αυτούς τους λόγους ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν θα συμμετάσχει στη σύσκεψη που προγραμματίζετε για αυτό που αποκαλείτε ‘μικρές διαδηλώσεις’».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ολυμπιακός: Ο Τζόσεφ παίρνει τη θέση του Νιλικίνα στο ρόστερ του πρωταθλήματος
- Γαλλία: Ο Λεκορνί περνά το σύνολο του προϋπολογισμού χωρίς ψηφοφορία στη Βουλή – «Λάστιχο» το Σύνταγμα
- Τι αυξήσεις θα δουν στον μισθό τους οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα
- Unemployment at 7.5% in December
- Δώστε του ένα αστέρι Michelin να ηρεμήσει: Ο Μπρούκλιν Μπέκαμ φλέξαρε τη σπέσιαλ σπαγγέτι μπολονέζ του – μόνο που δεν είχε σπαγγέτι
- Στο γήπεδο της Τούμπας ο Φάμελλος – Άφησε λευκό τριαντάφυλλο για τους νεκρούς οπαδούς
- Αλεξανδρούπολη: Ξεψύχησε 5χρονο παιδάκι που περνούσε ίωση – Το μετέφεραν στο νοσοκομείο αλλά ήταν αργά
- Η Περιφέρεια Κρήτης ζητά να συμπεριληφθούν όλα τα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα της Κρήτης στη συμφωνία ΕΕ – Mercosur
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 30.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/trevor-mckinnon-wL3-nvcELpc-unsplash-1-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442