«Φρένο» του ΣτΕ στην επιβολή ενιαίου προστίμου στην έκδοση και λήψη πλαστών τιμολογίων
Επιεικέστερα θα αντιμετωπίζονται πλέον οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν εικονικά τιμολόγια, καθώς σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ, οι ελεγκτές του ΥΠΟΙΚ θα επιβάλουν πρόστιμο μόνο για την έκδοση εικονικού τιμολογίου και όχι για τη λήψη ή την καταχώρησή του.
88
Επιεικέστερα θα αντιμετωπίζονται πλέον οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν εικονικά τιμολόγια, καθώς σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι ελεγκτικοί υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών θα επιβάλουν πρόστιμο μόνο για την έκδοση πλαστού ή εικονικού τιμολογίου και όχι για τη λήψη ή την καταχώρησή του.
Όπως διευκρινίζει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, δεν θα καταλογίζεται ιδιαίτερη παράβαση για την καταχώριση των όποιων εικονικών, πλαστών, ή νοθευμένων στοιχείων, αφού η έκδοση και λήψη, ή και νόθευση των φορολογικών στοιχείων επισύρει πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο της αξίας κάθε στοιχείου ή καταχώρισης (μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη των 880 ευρώ.
Σύμφωνα με το υπουργείο δεν είναι θεμιτός ο καταλογισμός ενιαίου προστίμου και για λήψη, αλλά και για καταχώριση ενός εικονικού τιμολογίου, διότι το ενιαίο αυτό πρόστιμο θεωρείται σύμφωνα με το ΣτΕ ως νομικώς πλημμελές.
Και τούτο, διότι σύμφωνα με το νόμο 2523/97 εφόσον επιβάλλεται πρόστιμο για λήψη εικονικού τιμολογίου, δεν καταλογίζεται ιδιαίτερη παράβαση για την καταχώριση του ιδίου τιμολογίου στα βιβλία του λήπτη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τζον Γουίκ: Ο Κιάνου Ριβς φέρνει το χάος στο PlayStation – «Χρυσό φαινόμενο»
- Ένα ήπιο κύμα αντίστασης στον Τραμπ έκανε τη εμφάνισή του – Τι μπορεί να πετύχει
- Ο Κωστούλας έγινε… Κατσούλας και τα social media «δικάζουν» τον Ντάρεν Φλέτσερ (pics)
- Ιράν: «Η μπάλα είναι στο γήπεδο τους» – Η Τεχεράνη δηλώνει έτοιμη για συμβιβασμούς στα πυρηνικά αν οι ΗΠΑ συζητήσουν άρση των κυρώσεων
- Τουρκία: Κατέρρευσε το φράγμα Ντιμ στην Αττάλεια – Πλημμύρες και καταστροφές, εκκενώνονται σπίτια
- Κάτω τα χέρια από τον Γιάνη Μαΐστρο!
- All-Star Game: Έγραψε ιστορία ο Λίλαρντ στον διαγωνισμό τριπόντων – Ούτε φέτος θέαμα στα καρφώματα
- Εξευτελισμός, bullying, στερεότυπα: Το America’s Next Top Model ήταν ένα κακόγουστο θρίλερ μόδας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 15.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442