36

Ένας Αμερικανός καθηγητής Γεωπονικής ελπίζει να εξασφαλίσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια ετικέτα που κολλάει πάνω στα φρούτα και αλλάζει χρώμα όταν είναι έτοιμα για κατανάλωση.

Το έξυπνο αυτοκόλλητο «RediRipe» θα είναι διαθέσιμο στους καλλιεργητές του χρόνου και ίσως εμφανιστεί στα ράφια σε δύο με τρία χρόνια, για να γλιτώσει τους παραγωγούς από χιλιάδες τόνους σάπιων προϊόντων που πρέπει να καταστραφούν.

Σύμφωνα με τον Δρ. Μαρκ Ρίλεϊ του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, σήμερα δεν υπάρχει αξιόπιστος τρόπος να διακρίνει κανείς αν ένα φρούτο που φαίνεται ώριμο είναι πραγματικά έτοιμο ή όχι. «Η διαλογή των φρούτων είναι σήμερα περισσότερο τέχνη παρά επιστήμη» σχολιάζει.

To RediRipe μετατρέπεται από άσπρο σε μπλε όταν ανιχνεύσει αιθυλένιο, ένα αέριο που εκλύουν τα φρούτα καθώς ωριμάζουν. Όσο περισσότερο το αιθυλένιο, τόσο πιο ώριμο το φρούτο και τόσο πιο σκούρο γίνεται το αυτοκόλλητο. Η αλλαγή χρώματος ολοκληρώνεται σε 24 με 48 ώρες, ανάλογα με την ταχύτητα ωρίμανσης.

Η έρευνα για το ρόλο του αιθυλενίου στην ωρίμανση ξεκίνησε τη δεκαετία του 1940, και σήμερα το αέριο χρησιμοποιείται για την επίσπευση της ωρίμανσης σε φρούτα και λαχανικά που διατηρούνται σε αποθήκες.

Το αυτοκόλλητο, που έχει μέχρι σήμερα δοκιμαστεί σε μήλα, παραμένει προς το παρόν σε πειραματικό στάδιο. Το βασικό πρόβλημα στην τωρινή του μορφή είναι ότι δεν προειδοποεί για τα υπερώριμα, σχεδόν σάπια φρούτα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press