Νέα θεωρία για το πώς ο εγκέφαλος αναγνωρίζει πρόσωπα
Οι άνθρωποι αναγνωρίζουν ο ένας τον άλλο χωρίς να αποθηκεύουν στον εγκέφαλο τις λεπτομέρειες κάθε ξεχωριστού προσώπου -απλά συγκρίνουν κάθε πρόσωπο με έναν γενικό «μέσο όρο», υποδεικνύει μελέτη σε πειραματόζωα.
36
Οι άνθρωποι αναγνωρίζουν ο ένας τον άλλο χωρίς να αποθηκεύουν στον εγκέφαλο τις λεπτομέρειες κάθε ξεχωριστού προσώπου -απλά συγκρίνουν κάθε πρόσωπο με έναν γενικό «μέσο όρο», υποδεικνύει μελέτη σε πειραματόζωα.
Όπως αναφέρουν οι Αμερικανοί ερευνητές στο περιοδικό Nature, ο εγκέφαλος δεν απομνημονεύει την εικόνα κάθε περιοχής του προσώπου, αλλά αντίθετα βασίζεται σε ένα στατιστικό μέσο όρο των προσώπων που έχει δει για να αναγνωρίσει τις διαφορές.
Οι τελευταίες παρατηρήσεις «ρίχνουν φως στο πώς είναι δυνατό να αναγνωρίζουμε πρόσωπα τόσο γρήγορα και εύκολα, μέσα σε λίγα εκατοντάδες χιλιοστά του δευτερολέπτου» σχολιάζει στο Reuters ο Ντέιβιντ Λίοπολντ, επικεφαλής των ερευνητών στο Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας στο Μέριλαντ.
Οι ερευνητές εξέτασαν τη δραστηριότητα μεμονωμένων νεύρώνων στον εγκέφαλο δύο μακάκων που είχαν εκπαιδευτεί να αναγνωρίζουν ανθρώπινα πρόσωπα τα οποία παράγονταν στον υπολογιστή. Οι πίθηκοι κοίταζαν μια οθόνη όπου εμφανιζόταν ένα μέσο ανθρώπινο πρόσωπο, το οποίο σταδιακά μεταμορφωνόταν σε αληθινό.
«Το βασικό εύρημα είναι μια εντυπωσιακή τάση των νευρώνων να συντονίζονται με τρόπο που φαινόταν να επικεντρώνεται στο μέσο πρόσωπο» σχολιάζει ο Ντέιβιντ Λίοπολντ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τι συμβαίνει με τα ταξί (και γιατί μας αφορά)
- Υποκλοπές: Το «ψέμα» της Intellexa στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων, το ξερίζωμα μετά τις αποκαλύψεις και τα 395 μολυσμένα SMS
- «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» στο Ολύμπια Μουσικό Θέατρο
- Αγρότες: Διάλογος κατ’ όνομα, εξαγγελίες κατ’ ουσίαν – Χωρίς περιθώρια αλλαγών στα μέτρα
- Ένας χρόνος Τραμπ 2.0, ένας χρόνος χάος – Το MAGA δόγμα «Πρώτα η Αμερική» ως μπούμερανγκ για τις ΗΠΑ;
- Εμμονή Τραμπ με την Γροιλανδία: «Θα την αποκτήσουμε, οι Δανοί δεν μπορούν να την προστατεύσουν»




